Maratonul Un Parinte Bun Un Copil Fericit

0
Se poate preda fericirea

Bucuria de a trăi și echilibrul se dezvoltă din momentul în care bebelușul este în leagăn, datorită afecțiunii și exemplului mamei și tatălui. Nu trebuie pagina principala să-l acoperiți cu cadouri și să-i dați drumul cu fiecare ocazie pentru că dragostea contează, precum și capacitatea de a-l ajuta să declanșeze încrederea în sine, apreciind primele sale succese și obișnuindu-l să accepte unele mici înfrângeri.

Pentru că, în adâncul sufletului, visul oricărui părinte este să-și vadă zâmbetul pe micuța lui și să-l privească jucând fericit. Pe scurt, a avea un copil senin nu înseamnă a avea un copil mereu vesel, ci mai degrabă a-l învăța să înfrunte viața într-un mod pozitiv, să stabilească relații bune, să se bucure de emoțiile sale și să facă față cu echilibru inevitabilele dificultăți.

Dar cum să crești un copil fericit

Să aflăm împreună datorită sfatului dr. Paola Scalari, psiholog responsabil al Centrului de Psihologie Vârstei Dezvoltării din Veneția.

Cât de important este caracterul. Cei care au norocul să moștenească „genele bunei dispoziții” și o dispoziție optimistă și sociabilă de la mama și tata au, în mod natural, un avantaj.

Dar cum să crești un copil fericit

Dar există copii care deja în leagăn manifestă o simpatie firească și sunt mereu gata să zâmbească. Și alți micuți, mai introvertiți și mai sensibili, care își arată altfel starea de spirit.

Cât de mult afectează mediul? Atmosfera joacă un rol esențial. Ideal este o familie în care să existe liniște, cu părinți care nu se lasă purtați de anxietate și griji, dar mai ales care îi fac pe copii să „simtă” că îi iubesc „în orice caz”, dincolo de aspectul fizic pe care îl au sau daruri intelectuale pe care s-ar putea să nu le aibă.

Fără a uita că fericirea este contagioasă: un copil care crește printre oameni obișnuiți să vadă paharul pe jumătate plin în loc pe jumătate gol are foarte multe șanse să dezvolte o atitudine mai veselă.

Cum să înțelegi dacă este senin?

Dincolo de diferențele de caracter

copiii fericiți au caracteristici comune: încredere, stima de sine, curiozitate. Ca toată lumea, fac furie și izbucnesc în lacrimi de neconsolat, dar știu să depășească rapid criza. Sunt capabili să stabilească relații bune cu alți copii și adulți într-o manieră adecvată vârstei.

Copilul fericit își demonstrează emoțiile, bune și rele. Din copilărie trebuie să înveți să citești urmele bunăstării sale în gesturi și atitudini. După trei sau patru ani poți începe să vorbești despre asta.

Pentru că în această vârstă specială copilul începe să numească ceea ce aude. Încă nu poate spune că este gelos pe frățiorul său, dar ar trebui încurajat să explice ce simte.

Dincolo de diferențele de caracter

posibil, nu ar fi de folos. În schimb, avem nevoie de multe pentru a-l învăța să accepte chiar și o mică frustrare. Părinții sunt o oglindă în care copiii văd comportamentul de adoptat pentru fiecare situație și îl imită: din acest motiv, este important să fii echilibrat, să înfrunți fiecare problemă cu seninătate și, când să te enervezi este inevitabil, să o faci fără să devii isteric. .

Împingeți-l să aibă încredere în sine. Curiozitatea, dorinta de a descoperi lucruri noi sunt izvoare fundamentale pentru crestere.

Dar îngrijorarea că fiecare experiență te transformarea într-un pericol este firească la părinți. Părinții ar trebui să dozeze permisiunile și interdicțiile, calibrându-le pe abilitățile lui și nu pe propriile temeri, astfel încât să fie făcut să înțeleagă că „poate să facă” singur, un panaceu pentru stima de sine.

Copilul fericit nu este cel lăsat liber să facă totul: el este cel care este ajutat să înțeleagă ce este permis și ce este interzis. Din acest motiv, o linie de conduită coerentă este foarte importantă: o interdicție mai puțin, dar definitivă, este mai bună.

Se poate preda fericirea

Emoțiile nu pot fi învățate: în schimb, pot fi învățate să le recunoască. Dacă ne gândim la cărțile pentru copii despre fericire, acestea sunt un exemplu minunat de a învăța să avem o atitudine pozitivă.

În sfârșit, trebuie amintit că și copiii pot suferi de depresie: este o tulburare rară, dar se întâmplă ca copiii de 4-5 ani să vadă lumea în alb-negru, să nu vrea să se joace, să fie mereu triști și închiși într-un lumea tuturor.

Se poate preda fericirea

Desigur, nu vorbim despre o proastă dispoziție trecătoare, ci despre o atitudine constantă, care se repetă zi de zi timp de săptămâni întregi. Iată câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri.

Ce să faci dacă copilul prezintă unele dintre aceste comportamente? Este indicat sa contactati medicul, care va va sfatui cea mai potrivita atitudine pentru a-l ajuta sa depaseasca momentul de dificultate.

Când mama și tata încep să se gândească la un frățior sau o soră, emoțiile din inimile lor sunt multe: entuziasm, bucurie, dar și frică și agitație… „Preocuparea pentru ce va fi, cum va merge, cum să spun când , este absolut normal”, explică Marta Rizzi, psiholog și psihoterapeut „și pentru că fiecare nou-născut schimbă echilibrul familiei și necesită o readaptare”.

Când primul copil este la grădiniță, el nu este suficient de mic pentru a nu înțelege întreaga amploare a schimbării, dar nici măcar suficient de mare pentru a o experimenta fără să se simtă oarecum destabilizat. Este deci important să-și țină cont și de emoțiile, pentru a-l însoți cel mai bine în această nouă fază a vieții și a-l ajuta să o trăiască senin, simțindu-se mereu sprijinit și iubit, astfel încât să înțeleagă toate aspectele, chiar și cele mai frumoase și împlinite. cele.pentru prezentul şi viitorul ei.

Dincolo de diferențele de caracter,

Fericiți au caracteristici comune

încredere, stima de sine, curiozitate. Ca toată lumea, fac furie și izbucnesc în lacrimi de neconsolat, dar știu să depășească rapid criza. Sunt capabili să stabilească relații bune cu alți copii și adulți într-o manieră adecvată vârstei.

Copilul fericit își demonstrează emoțiile, bune și rele. Din copilărie trebuie să înveți să citești urmele bunăstării sale în gesturi și atitudini.

După trei sau patru ani poți începe să vorbești despre asta. Pentru că în această vârstă specială copilul începe să numească ceea ce simte. Încă nu este în stare să spună că este gelos pe frățiorul său, dar trebuie încurajat să explice ce simte.

Distinge între fericirea ta și a ei. Oamenii care au o familie fericită sunt de obicei fericiți. Dar se spune că lucrurile care fac un copil fericit sunt aceleași lucruri care îi mulțumesc pe părinți.

Amintiți-vă că este o persoană independentă. Încă din copilărie, trebuie să înveți să recunoști în copil un individ independent, care ar putea dezvălui gusturi, înclinații și dorințe diferite de ale cuiva. Este normal ca părinții să viseze la un viitor strălucit pentru copiii lor, sau că vor călca pe urmele lor în muncă și sport, dar fără a-l forța.