Consumul de alcool in randul minorilor este un fenomen comun in Romania unde peste 42% dintre adolescentii cu varste intre 14-18 ani au consumat alcool cel putin o data in viata (potrivit UNICEF). Cei mai multi tineri considera ca este normal sa consume alcool si nu au nicio idee asupra consecintelor alcoolului asupra organismului lor, conform unei cercetari realizate de Strategies Research&Business Consulting in 2015.

Potrivit specialistilor, consumul de alcool la varste fragede poate avea efecte grave asupra sanatatii si starii emotionale a copiilor, intrucat acestia nu sunt pregatiti sa faca fata consumului de alcool din punct de vedere fizic si psihic.

Cu toate acestea, multe dintre aceste efecte sunt ignorate sau necunoscute in Romania.

In perioada adolescentei, multi tineri incep sa experimenteze bauturile alcoolice, dar relativ putini sunt cei care cunosc efectele alcoolului in acest stadiu critic de dezvoltare.

Consumul de alcool de la varste fragede poate avea consecinte pe termen lung, fiind una dintre cele mai puternice cauze ale dependentei de alcool de mai tarziu. De asemenea consumul exagerat de alcool in timpul adolescentei si chiar mai devreme poate avea efecte asupra sanatatii. La varsta adolescentei, cand creierul este inca in dezvoltare, consumul de alcool poate provoca deficiente de durata in functiile creierului, fiind asociat cu probleme de memorie, coordonare, pierderea abilitatilor motorii, impact asupra dezvoltarii endocrine si alte deficiente neuropsihologice.

Ca parinte, bunic, profesor sau prieten aveti un impact major asupra alegerilor pe care copiii din viata dvs. le fac, mai ales in timpul adolescentei si in anii care o preced. In timp ce majoritatea oamenilor recunosc importanta unei discutii despre alcool cu ​​copiii lor, ei nu stiu exact la ce varsta ar trebui sa initieze aceasta discutie.

Adolescentii sunt adesea confuzi in legatura cu prima lor oportunitate de a consuma alcool, asa ca vor fi interesati sa auda ce ganditi dvs. despre acest subiect. Este de o importanta vitala sa vorbesti deschis si sincer cu acestia despre consumul de alcool.

Pastreaza o legatura stransa cu copilul tau, el trebuie sa stie ca poate vorbi cu tine despre astfel de subiecte, fara sa-l judeci si fara sa-i tii discursuri.

Unii cercetatori au demonstrat ca mentinerea ritualurilor de familie, cum ar fi: pranzul in familie in fiecare zi de duminica, sarbatorirea zilelor de nastere, plecarea in vacante, creeaza stabilitate in familie, iar copiii pot avea o directie clara cu privire la abuzul de alcool. Cu cat tinerii iau contact mai tarziu cu alcoolul, cu atat scade sansa ca ei sa aiba probleme cu alcoolul la maturitate.

Intra pe website-ul sau pagina de Facebook a campanie „Suntem Multi” pentru a afla cum sa discuti cu copilul tau despre acest subiect.

Indiferent ca este vorba de un adolescent care are probleme cu alcoolul sau ca vrei doar sa previi acest fenomen, informeaza-te mai intai pentru a putea argumenta copilului tau de ce nu trebuie sa consume alcool.

Iata mai jos cateva argumente.

  • Alcoolul are efecte nocive asupra dezvoltarii creierului si organismului.
  • In foarte multe accidente rutiere mortale sunt implicati tineri care au condus sub influenta alcoolului
  • 2 din 5 cazuri de inec in randul adolescentilor are drept cauza alcoolul
  • Consumul exagerat de alcool interfereaza cu o buna judecata, ceea ce duce la un comportament riscant in randul tinerilor, facandu-i vulnerabili in fata constrangerilor sexuale.
  • Adolescentii care folosesc in mod frecvent alcool si tutun au un risc mai mare de a apela la droguri.
  • Adolescentii care beau sunt mai susceptibili de a dezvolta probleme de comportament, inclusiv furturi, batai si chiulitul de la scoala.

Campania „Suntem Multi” este o initiativa a Asociatiei Spirits Romania, asociatia reprezentativa a producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase din Romania, care isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra efectelor nocive ale consumului de alcool in randul minorilor si sa ofere parintilor informatii corecte asupra modului de educare al copiilor in privinta consumului de alcool

 


Faptul ca ai citit acest material publicitar reprezinta sprijinul pe care ni-l oferi la acoperirea costurilor de intretinere ale acestei publicatii. Suntem sigure ca ai gasit si informatii utile! Iti multumim!


Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit