In Romania 42 Dintre Adolescenti Au Consumat Alcool Cel Putin O Data Dar Copilul Tau

0
Daunele alcoolice ale creierului la tineri

Tema alcoolismului este din ce în ce mai importantă în ceea ce privește sănătatea publică, în special pentru implicarea grupei de vârstă mai tânără. Cele mai recente date statistice disponibile în raportul către Parlament cu privire la intervențiile pagina princiala  efectuate în 2020 privind alcoolul și problemele conexe, relevă faptul că aproape 10.000 de persoane din Italia sunt consumatori cu risc și 75.000 sunt tratați de serviciile de dependență de alcool, dintre care 35% sunt consumatori noi. .

Când consumul de alcool devine periculos

Vorbim despre consum nociv atunci când comportamentul provoacă efecte negative asupra organismului nostru. În schimb, ne referim la o dependență patologică de alcool atunci când aceasta are consecințe emoționale, cognitive, sociale și, mai general, asupra funcționării noastre.

Prin urmare, sunt considerați băutori riscanți copiii care consumă orice băutură alcoolică sub 16 ani; consumatorii a mai mult de o unitate de alcool cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani și peste 65 de ani; femeile adulte care consumă mai mult de 1-2 unități de alcool pe zi; bărbați adulți care consumă mai mult de 2-3 unități de alcool pe zi;

Toți cei care beau mai mult de 5 unități de alcool

într-o singură seară, așa cum se întâmplă în episoadele de consum excesiv de alcool

Aceste date ne spun că orice consum de alcool la copiii cu vârsta sub 16 ani poate duce la un risc ridicat pentru sănătate și la dezvoltarea unui comportament abuziv.

Datele statistice de care dispunem ne spun că primul pahar de băutură alcoolică a fost băut de băieți cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani (52,8% dintre respondenții din grupa de vârstă 11-19 ani – Ziua Prevenirii Alcoolului 2019)

Toți cei care beau mai mult de 5 unități de alcool

Alcoolismul la tineri

Consumul de substante alcoolice in grupul de tineri este in general asociat cu momente de joc recreational, presupunerea tinde sa aiba loc in afara mesei, deci cu intentia de a se supara, in discoteca sau in carciuma si isi gaseste sens in intentia de a supără-te, îndepărtându-te de realitatea cotidiană, în trecerea rituală către lumea adultă, în facilitarea socială.

Metodele de consum sunt adesea asociate cu binge drinking alcoolic de la aperitivul în care se folosește berea, până la folosirea unor băuturi spirtoase mai semnificative precum vodca, romul și ginul pe timpul serii.

Aceste excese provoacă vizite frecvente la camera de urgență pentru stări grave de ebrietate.

Populația tânără are acces redus la conștientizarea riscurilor atât în ceea ce privește consecințele asupra corpului lor, cât și în ceea ce privește expunerea la situații de risc în care se pierde capacitatea de a fi atent la pericolele din jurul nostru. De asemenea, reamintim că alcoolul la volan este principala cauză de deces la tineri (2800 pe an).

Daunele alcoolice ale creierului la tineri

Corpul unui băiat este expus în mod deosebit la deteriorarea alcoolului, care interferează cu dezvoltarea sistemului nervos central mai ales dacă este luat înainte de vârsta de 25 de ani, împiedicând maturarea substanței albe și a sinapselor neuronale.

În plus, sistemul enzimatic hepatic al unui băiat nu este pregătit să elimine alcoolul introdus în organism, enzimele responsabile de metabolizarea moleculei (alcool dehidrogenaza) sunt încă imature, ceea ce determină o permanență mai îndelungată a toxicității moleculei. in corp.

Enzimele alcool-dehidrogenazei sunt mult mai puțin eficiente la femei și fete decât la bărbați. Oboseala ficatului expus moleculei de alcool determina in timp o crestere a enzimelor hepatice, o crestere a radicalilor toxici si o subversiune a structurii ficatului pana la dezvoltarea cirozei hepatice.

Daunele alcoolice ale creierului la tineri

Cum să ajuți un copil care bea

În campaniile de prevenție destinate tinerilor este necesară implementarea multor resurse: familia, medicul generalist, dacă nu chiar medicul pediatru de familie, școala, mass-media și locurile publice.

În familie este necesar să fim consecvenți cu consumul de alcool, știm că copiii părinților cu dependență de alcool au o probabilitate mai mare de a dezvolta patologia, totuși de multe ori nu ne dăm seama de consumul care se face acasă și de valoarea pe care adultul. dă alcool.

Adolescenții imitează adulții, este necesar să dea un exemplu bun și să fie consecvenți. Limitele trebuie explicate, conceptele de moderație trebuie să fim noi cei care le-am interiorizat. Există, de asemenea, credința că dependența de alcool este retrogradată la o populație marginalizată și inadaptată, dar în prezent nu mai este cazul, deoarece bem în orice context social.

Cum să previi consumul de alcool în adolescență

Medicii generalişti au întreprins deja măsuri pentru menţinerea vigilenţei pe tema prevenirii, monitorizării familiilor în situaţie de risc sau subiecţilor aflaţi în risc şi a reţelei de sprijin şi comunicare dintre medicul de familie şi centrele competente pentru tratarea dependenţelor.

Școala are datoria de a menține și o privire

extrem de atentă și competentă asupra subiectului alcoolului și substanțelor, asupra dinamicii relaționale dintre copiii înșiși și social media și familiile acestora.

Din păcate, intervențiile în cluburi și supermarketuri sunt încă limitate în ceea ce privește interdicția de a vinde alc băuturi oholice pentru minori.

ABUZUL DE ALCOOL

Școala are datoria de a menține și o privire

cauză de deces sub 25 de ani. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul fenomenelor de accidente rutiere, acte de violență și sinucidere. Mai mult, din punct de vedere fizic, încep să fie favorizate 60 de patologii diferite, inclusiv diferite tipuri de cancer.

La femele, cu aceeași cantitate și mod de aport, riscul este dublu față de bărbați (activitate enzimatică hepatică redusă, model hormonal diferit, distribuție diferită apă-grăsimi). Nu este vorba despre alcoolism, ci despre boli și probleme legate de alcool.

De altfel, nu doar alcoolicul, ci și băutorul „ social” sau „moderat” poate contracta patologii psihofizice legate de alcool sau poate suferi accidente la volan sau la locul de muncă. In ceea ce priveste dependenta de alcool, este bine de precizat ca inceputul este intotdeauna social si apoi prin diverse grade de risc ar putea evolua in dependenta.

Dacă primul consum de alcool are loc sub vârsta de 15 ani, riscul de a dezvolta dependență este de 38%.

Riscul scade la 10% la 21 de ani și este sub 10% după 25 de ani. Sub 20 de ani se presupune că mecanismele hepatice responsabile de metabolizarea etanolului nu sunt pe deplin mature. Cu siguranță, țesuturile tinerilor sunt semnificativ mai susceptibile la deteriorare.

Afectarea este dependentă de doză și, sub vârsta de 25 de ani, este întotdeauna prezentă chiar dacă este potențial reversibilă.

Abuzul de alcool este principala

BĂUTA DE BĂUTĂ

Una dintre cele mai proaste metode de recrutare este cea a consumului excesiv de alcool, adică consumul de cantități mari de alcool într-un timp scurt. Acest mod de consum este practicat de tineri mai ales în weekend. Toate organele sunt afectate, dar în special la adolescenți cele mai afectate sunt:

ALCOOL IN ADOLESCENTE

În ceea ce privește creierul și dezvoltarea acestuia, putem spune că, deși numărul de neuroni este deja definitiv stabilit încă din prima copilărie, sistemul nervos continuă să prezinte – de mulți ani – un fenomen definit ca plasticitate neuronală (producție sau eliminare). a sinapselor şi mielogenezei).

În adolescență controlul cortexului prefrontal (raționalitate, responsabilitate) pe sistemul mezolimbic (instincte, emoții) este „parțial” și continuă până la vârsta de 23-25 de ani, când maturizarea este completă (23-25 de ani).

Din acest motiv, comportamentele riscante cresc în adolescență și există o mai mare vulnerabilitate psihopatologică.