Urania Cremene si secretul gestionarii emotiilor la copii si adulti
Invitata la eveniment, Urania Cremene a vorbit despre gestionarea emotiilor atat la adulti, cat si la copii, oferind parintilor o tehnica simpla si utila: „Inside Out”.
„Numeste emotia pe care o simti, pentru a putea gestiona mai departe acest balaur”, recomanda Urania Cremene. In opinia trainerului si a specialistului in parenting, numirea emotiei este foarte importanta, iar copilul trebuie sa stie sa isi numeasca emotia: teama, suparare, frica etc. Parintele trebuie sa isi incurajeze copilul sa spuna ce emotie simte, sa nu o ascunda, si sa invete sa spuna cine vorbeste in acel moment: este frica? este supararea?
Dupa ce copilul a invatat care sunt emotiile si dupa ce a invatat sa spuna care dintre aceste emotii a preluat controlul in acel moment, urmeaza pasul urmator.
Atunci cand vine vorba despre gestionarea emotiilor, Urania Cremene spune ca acest efort „este unul constient si copilul nu stie inca sa faca acest lucru. Gestionarea emotiilor se obtine in timp. In schimb, noi, parintii, le putem fi modele copiilor nostri”, mai recomanda Urania Cremene.
Nu trebuie ignorat faptul ca si adultii au, uneori, probleme in a-si gestiona emotiile. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca, in copilarie, nu am fost invatati si incurajati sa ne exprimam emotiile, nu am avut voie sau nu am avut sansa de a face acest exercitiu pe termen lung.
„De ce multi adulti nu stiu sa isi gestioneze timpul, ori sa isi rezolve conflictele interioare? Motivul este ca acestea nu se vad. In momentul in care, intr-o situatie critica, o persoana ramane calma si toti ceilalti, inclusiv tu, se panicheaza, nu intelegi cum de a reusit sa isi mentina calmul. Cand o persoana reuseste mereu sa isi indeplineasca toate sarcinile in ziua respectiva, te intrebi de ce si cum reuseste.
Aceste abilitati nu se vad, tocmai de aceea este dificil pentru ceilalti sa inteleaga mecanismul prin care s-a reusit. La fel este si atunci cand vine vorba despre copii. Ei nu inteleg cum ajungi la anumite rezultate sau cum reusesti sa faci anumie lucruri. Astfel, atunci cand vine vorba despre gestionarea emotiilor, acestea trebuie gandite cu voce tare. Fa-ti gandirea vizibila!”, ii incurajeaza Urania Cremene pe parinti.
In opinia acesteia, gestionarea unei emotii nu este pentru a-i pune capac, pentru a o ascunde, ci pentru a o gestiona eficient, constructiv, in ideea de a face bine.
„Si, atunci, in loc sa tii in tine, scoate afara, spune-i si copilului. De exemplu, va aflati in masina doar voi si copilul. La un moment dat, un alt participant la trafic va taie calea. Va enervati si va vine sa verbalizati. Dar, realizati ca este si copilul cu voi si nu ati vrea sa auda acele cuvinte. Asa ca va abtineti.
Insa, nervii sunt deja instalati si, chiar daca pareti calmi in fata copilului, de fapt, situatia continua sa va deranjeze. Asa ca tineti totul in voi si, cel mai probabil, acesti nervi vor iesi la un moment dat la suprafata, poate seara, cand sunteti oricum obositi. Iar copilul sigur nu va intelege si nu va sti care a fost, de fapt, sursa supararii voastre.
Si atunci ce este de facut? In loc sa tineti totul in voi, impartasiti cu copilul. Spuneti-i ca acel participant la trafic v-a taiat calea si v-ati enervat putin. Dar nu aveti de ce sa mai reactionati, ori sa spuneti ceva, pentru ca, oricum, soferul acela a plecat si nu puteti schimba lucrurile. In secunda urmatoare, dati drumul la radio si cantati cu voce tare. Daca aveti suficient umor, si trebuie daca esti parinte, incepeti sa va prostiti pe melodie si in cateva minute veti rade, iar tot incidentul nu doar ca va trece, dar nici nu va lasa urme. Cel mai important, copilul va intelege si isi va aduce aminte mai incolo: ah, in loc sa se supere, mama a spus ce a deranjat-o si a inceput sa cante.
Astfel, copilul intelege ca este in ordine sa ai o emotie, dar o poti gestiona inteligent. Pentru ca tu poti alege cum controlezi emotia si poti alege sa fii calm.”
Urania Cremene are toata convingerea ca, daca daca ii aratati copilului ce simtiti, il va ajuta mult in gestionarea propriilor emotii.
Un alt avantaj al acestei tehnici de gandire cu voce tare este faptul ca se deprind tehnici de organizare a timpului.
„De exemplu, voi aveti, inca de dimineata, un plan al activitatilor si un traseu al acestora. Pentru voi este clar, la fel si motivele pentru care le-ati organizat in felul acela. Insa, pentru copil nu. Astfel, traseul pe care il aveti de la gradinita / scoala copilului spre casa, cu micile opriri, si pe care voi il considerati logic, pentru copilul nu este asa.
Vorbiti cu copilul si spuneti-i care este logica evenimentelor: mergem in parc, pentru a mai prinde cateva ore de soare si apoi mergem la bunica, pentru ca numai bine ni se va face foame si vom manca la ea. Dupa ce am mancat, plecam de la bunica si ne putem opri putin la magazin, sa cumparam … si apoi ajungem acasa si …”
[ad#co-2]Aceasta tehnica prezentata de Urania Cremene este foarte simpla si logica. Pentru ca ii oferiti copilului sansa de a fi alaturi de un model care ii impartaseste din secretele sale: de gestionare a emotiilor, a timpului etc.Ce parere aveti? Veti incerca aceasta tehnica de gestionare a emotiilor oferita, ieri, de Urania Cremene la Social Media for Parents?
Afla mai multe despre proiectele Uraniei Cremene:
conferinteleuraniacremene.ro
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!