Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele in locul cartilor. Afla care este solutia care il face pe copil sa citeasca
[ad#co-1] „Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele animate. Este o realitate si hai sa traim cu ea. (…) Nu putem compara lectura cu jocurile video, cum nu putem compara gatitul cu mersul pe bicicleta. Nu este vorba despre a alege intre cele doua, ci a le imbina”, spune expertul in parenting Urania Cremene raspunzand nevoii parintilor de a gasi modalitati de a aduce cartile in atentia copiilor, intr-o lume inundata de tehnologie.
Urania Cremene a sustinut ateliere pentru parinti in cadrul Festivalului de lectura pentru copii NARATIV in care i-a ajutat pe parinti sa le trezeasca celor mici pasiunea pentru citit.
Cea de-a doua editie a festivalului de lectura pentru copii NARATIV, organizat de Asociatia Curtea Veche, s-a desfasurat anul acesta in doua etape, pe 24-25 septembrie si pe 1-2 octombrie, la Scoala Centrala din Capitala. Evenimentul s-a adresat copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani si parintilor acestora. Circa 1.000 de persoane au participat in primul weekend al Festivalului, iar in cel de-al doilea weekend au venit circa 1.200 de participanti, conform comunicatelor Asociatiei Curtea Veche.
Am stat de vorba cu Urania Cremene in cadrul unui interviu acordat Centrului de Parenting, din care vei afla cum reuseste ea sa-si motiveze copilul sa citeasca, ce putem face fiecare dintre noi, si ca, de fapt, nu gadgeturile sunt problema, astfel incat ii poti insufla copilului dragostea de lectura si in aceasta epoca a gadgeturilor, folosindu-te de ele.
Psihologul Gaspar Gyorgy: „Daca parintii nu se conecteaza cu copilul, acesta se apropie de prietenii electronici”. O metoda simpla de conectare rapida cu copilul
Copiii cred ca trebuie sa citeasca din obligatie, de aceea evita cartile. Solutii de la 5 pedagogi astfel incat copilul sa iubeasca lectura
Centrul de Parenting: Copiii de astazi traiesc intr-un mediu foarte diferit de cel in care am crescut noi. In acest context, care sunt principalele provocari pe care le infrunta parintii de astazi?
Urania Cremene: Intr-adevar, a fi parinte astazi este mult mai provocator decat a fost vreodata. De ce spun asta? Timpul disponibil pentru a fi petrecut cu familia s-a redus considerabil, stresul s-a ridicat la cote alarmante – mai cu seama in mediul urban, exista pentru copii tentatii la tot pasul, parintilor fiindu-le din ce in ce mai greu sa puna limite. Daca noi primeam o ciocolata de Paste si una de Craciun, iar in rest nu le vedeam mai niciunde, acum copiii sunt bombardati de reclame pe posturile care difuzeaza desene animate.
Principalele provocari sunt legate de mentinerea unui echilibru in relatia parinte-copil, infruntarea influentelor de multe ori nocive, lipsa de sprijin din partea societatii in a transmite mai departe valori si principii sanatoase.
Centrul de Parenting: Dat fiind accesul la gadgeturi, la jocuri, la desene animate si la documentare, lectura este neglijata de catre multi copii. Ce argumente ar putea sa le aduca parintii copiilor pentru a-i convinge sa citeasca mai mult?
Urania Cremene: Am spus-o si o repet: singurul “argument” care sta in picioare este exemplul personal. Pare foarte simplu sa spui asta, dar nu (mai) este. Copiii ne vad in fata televizoarelor, cu telefoanele in mana, lucrand pe laptop sau tableta si acasa, si in week-end, si in vacante. Nu stiu daca disparitia cartilor este problema, de fapt. Ma refer aici la cartile tiparite, care au umplut unor generatii intregi rafturile bibliotecilor. Problema este ca a disparut – sau incepe sa dispara setea de cunoastere, de invatare. Putem citi de pe orice suport, chiar si un gadget. Nu gadgetul in sine este problema principala, ci la ce este el folosit. Daca noi impartasim copiilor bucuria de a citi, valoarea invatarii, dobandirii de cunostinte, joaca cu cuvintele, ludicul povestilor, avem mult mai multe sanse ca aceasta bucurie sa ramana cu ei, toata viata.
Copilul nu vrea sa citeasca? 8 sugestii cum sa-l faci sa puna mana pe carte
Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici
Centrul de Parenting: Din experienta personala, cum reusesti sa-l stimulezi pe baietelul tau sa aleaga cartile in defavoarea altor activitati?
Urania Cremene: Deocamdata nu are nevoie sa fie stimulat. Cere carti, pur si simplu. Desi inca nu citeste, ar putea sta ore cu carti in mana, pe care sa le citeasca cineva, pentru el.
Ce-am facut pana in acest punct? Pai simplu: am renuntat la televizor inca din 2008, adica cu 2 ani inainte ca el sa se nasca. Pur si simplu nu exista televizor. Desenele animate se urmaresc pe tableta si a existat intotdeauna o limita de timp. In plus, putem mult mai usor controla continutul a ceea ce urmareste. Amos nu are tableta, si niciun gadget, in afara unui mic ipod, pe care asculta muzica sau povesti, cand mergem la drum lung, cu masina sau cu avionul. Nu lucram cand suntem impreuna cu totii, limitam folosirea telefoanelor doar pentru “a mai verifica ce s-a mai postat pe facebook”. Ne luam fiecare timp dupa-amiezile – sau in week-end/vacante si citim. I-am aratat cu totii ca a citi este o bucurie si facem asta inclusiv alaturi de el, aproape in fiecare zi.
Centrul de Parenting: Ce jocuri/activitati te ajuta sa-l apropii pe copilul tau de lectura?
Urania Cremene: Cred ca foarte important este sa se cumpere copilului carti in functie de pasiunile si domeniile lui de interes. Sunt copii care iubesc dinozaurii (multi copii :)). Foarte bine! Citim despre dinozauri oricat isi doreste. Putem sa ne mutam apoi la evolutie, la perioade istorice, la biologie. Vedem unde ne oprim. Alti copii iubesc animalele, altii inventiile, exploratorii, mumiile egiptene sau au o pasiune pentru litere. Daca reusim sa hranim interesul copilului cu informatie din carti, suntem cu un pas inainte.
Mai tarziu, se pastreaza aceeasi linie: pe masura ce creste, copilul are alte interese, alte pasiuni. Hai sa le aflam, hai sa citim impreuna despre asta, hai sa discutam despre ceea ce am citit. Astfel, lectura prinde viata. Cuvintele se transforma intr-o buna modalitate de-a obtine atentia celorlalti, intr-un mod cat se poate de benefic si sanatos. Copiii incep sa se simta bine ca stiu atat de multe lucruri – si mai vor!
Ce să faci și ce să nu faci ca să-l ajuți pe copil să-i placă să citească
5 metode prin care te poti reconecta cu cel mic dupa o zi grea
Centrul de Parenting: Ce activitati si jocuri ai recomanda unui parinte care doreste sa-l apropie pe copil de lectura, insa copilul prefera jocurile pe calculator/tableta sau desenele animate?
Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele animate. Este o realitate si hai sa traim cu ea. Fiecare activitate hraneste un alt centru motivational. Sunt doua lucruri foarte diferite si va propun sa le privim ca atare. Nu putem compara lectura cu jocurile video, cum nu putem compara gatitul cu mersul pe bicicleta. Nu este vorba despre a alege intre cele doua, ci a le imbina. Cum facem asta? Limitam timpul petrecut pe gadget-uri/tableta/telefon/desene animate si adaugam activitati care apropie copilul de parinte, familie, prieteni. Acesta este primul pas. Are nevoie sa invete, din nou, sa se conecteze. Apoi, pot fi introduse si cartile, sau kindle. E acelasi lucru.
Centrul de Parenting: Care este varsta de la care este recomandat sa introducem cartile ca activitatea zilnica?
Urania Cremene: Inca de cand copilul incepe sa exploreze lumea din jurul lui. Cartile ar trebui sa fie prezente, pipaite, mirosite, deschise de parintele lui, mai apoi atinse, rasfoite, citite copilului. Unii copii pot asculta o poveste de 5-10 minute la 1 an si-un pic, altii reusesc abia dupa 2 ani. Fiecare parinte isi cunoaste copilul cel mai bine si intelege cand e momentul, cand are rabdare, cata rabdare are, cat interes. Nu este momentul acum? Mai asteptam doua-trei saptamani si incercam din nou.
Sursa foto: Asociatia Curtea Veche
[ad#co-3]