Sa vorbim putin despre comunicare. Despre comunicarea cu copilul, cu sotul, cu parintii si chiar si cu persoanele straine. Sunt momente cand iti este atat de greu sa-ti gestionezi emotiile! Si atunci poti spune lucruri neplacute, dure, lucruri care il pot rani pe celalalt si nici macar nu stii ca l-ai ranit, pentru ca atentia ta este concentrata pe starea ta, poate pe oboseala sau stresul tau, avand convingerea ca ai dreptate in ceea ce spui.

O fraza care te poate ajuta sa vezi lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva este urmatoarea:

Inainte de a-i spune asta cuiva, spune-ti-o tie.

In asta consta tot secretul: spune-ti tie ce ai de gand sa-i spui copilului, sotului, mamei sau colegei si observa ce sentimente iti trezeste afirmatia ta.

„Mama, imi doresc sa te vad fericita!” Suferinta noastra vazuta prin ochii copilului

Adevarul despre tot ce inseamna sa fii mama. Esti de acord?

De exemplu, la gradinita, copilul se imbraca incet, iar mama ii spune: „Hai mai repede! Nu ma auzi? Cat de incet te misti!” Spune-ti tie asta. Cum te face sa te simti?

Sau „Nu esti in stare de nimic! Nu poti face nimic singur!”, „Sunt ocupata, lasa-ma”, „Descurca-te, esti suficient de mare”. Spune-ti fiecare fraza pe care intentionezi sa o adresezi copilului si observa cum te face sa te simti.

Aminteste-ti momentele cand copilul plange si ce ii spui atunci. Apoi adu-ti aminte de clipele cand esti trista, deprimata si plangi si spune-ti cuvintele pe care i le spui copilului.

Poate ca ai putea crede ca cel mic plange din cauza unui lucru neimportant, in timp ce tu ai probleme serioase. Poate ca sotul te priveste pe tine atunci cand plangi la fel cum iti privesti si tu copilul?..

5 lucruri pe care le fac familiile cu adevarat fericite. Sunt atat de simple!

Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul

Atunci cand ii spui sotului „Te-am rugat de o suta de ori! O sa faci vreodata asta sau nu?” Spune-ti tie acest lucru. Crezi ca ai putea spune „Da, draga mea, fac imediat!”?

Ce ai putea face in schimb?

Iti propunem un exercitiu care te va ajuta sa-ti imbunatatesti vizibil comunicarea cu persoanele apropiate, in special cu copiii si cu partenerul. Propune-ti ca timp de o singura zi, de exemplu maine, de cand te trezesti si pana cand te culci seara, sa-ti spui mai intai tie insati frazele pe care intentionezi sa le spui celor din jur si sa observi cum te fac sa te simti.

Propune-ti sa faci acest lucru pe parcursul unei singure zile si vezi ce se intampla.

Ce sa facem acasa pentru a creste un copil sanatos emotional

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit