Un cuvant pe care multi parinti il spun de zeci de ori pe zi copiilor ii programeaza pentru esec

Orice parinte isi doreste tot ce este mai bun si mai frumos pe lume pentru copilul sau. De aceea, face eforturi, uneori supraeforturi, pentru a-i asigura toate cele necesare, o educatie buna si o atmosfera placuta. De aceea are grija de cel mic: sa nu pateasca ceva, sa nu i se intample ceva rau sau sa previna orice situatie neplacuta, daca sta in puterea lui.
Din motivele enumerate mai sus, numerosi parinti preocupati de siguranta fizica a copilului lor, ii spun un cuvant despre care nici nu banuiesc ce efecte are pe termen lung.
In parc, un baietel de doi ani si ceva incearca sa urce pe niste scari care duc la un tobogan mai inalt. Mama ii spune de jos: „Nu e voie! O sa cazi si o sa te lovesti si apoi o sa plangi!” Aparent, nimic neobisnuit.
Cum ii poti face rau copilului tau fara sa vrei. I se poate intampla oricui
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Sa incercam, insa, sa numaram de cate ori pe zi aude un baietel curios de doi-trei ani cuvantul „cazi” in toate variatiile: „o sa cazi”, „cazi!”, „atentie sa nu cazi” etc. Psihologii avertizeaza ca acest „cazi”, repetat de atatea ori, are efecte nebanuite pe termen lung asupra psihicului copilului.
Astfel, copilului caruia i se spune de mic ca va cadea, si se insista pe acest lucru, pe langa faptul ca va avea tendinta sa cada in prezent, acest model distructiv al fenomenulului de cadere va fi transmis si in viitor. Si, peste ani de zile, cand va ajunge la adolescenta, nimeni nu va banui ca faptul ca nu lupta pentru visele lui, ca se lasa doborat de esecuri, ca nu gaseste motivatie sa mearga inainte, – toate acestea sunt planta care a iesit din samanta pusa in frageda copilarie, cand inca abia invata sa urce niste scari sau niste borduri…
Si, ajunsa la maturitate, aceasta persoana va continua sa cada sau sa nu se ridice de jos, odata ce a cazut: nu va avea curajul sa-si ceara drepturile, sa-si indeplineasca visele, sa vrea sa obtina mai mult.
„Sa mor eu daca te mai aduc la locul de joaca! Asa obraznic si alintat ce poti fi!” Ce l-a facut pe acest tatic sa vorbeasca asa baietelului sau?
„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
Pe scurt, va considera caderea o normalitate. Nu evolutia, nu implicarea si succesul, ci caderea si acea stare de a ramane jos, fara energie, fara puteri si, cel mai important, fara curajul necesar pentru a se putea ridica de jos. Caci, ce va spune mami sau tati daca mai incerc inca o data sa urc acele scari ca sa ajung la togoban?…
O intrebare justificata este cu ce putem inlocui acest avertisment? Caci stim bine ca vrem doar sa ne protejam copilul, sa-l aparam de o eventuala cadere. Ideal ar fi sa folosim cuvinte pozitive, fara negatii. De exemplu, s-ar putea sa se potriveasca expresii de tipul „Ai grija!”, „Fii atent”, „Tine-te de bara” etc. Exprimarile pozitive, fara negatii, sunt mai usor percepute de copilul mic. Ca parinte, vei sti cel mai bine care sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a fi folosite cu copilul tau!