Sursa încrederii în sine a copilului. Cum se formează și cum se distruge

Ieri și astăzi am reușit să răspund la toate cele peste 80 de emailuri pe care le-am primit de la părinții din comunitate la întrebarea legată de domeniile și modurile în care se manifestă lipsa încrederii în sine a copiilor. Îți mulțumesc încă o dată dacă te numeri printre ei, mă ajuți mult!

elefant.ro

Am primit foarte multe mesaje pozitive pentru că am deschis tema de discuție legată de încrederea în sine la copii. Mă bucur că din ce în ce mai mulți părinți conștientizează cât este de important să educe copii încrezători, că acest lucru depinde de ei și că se face constant.

Iată câteva dintre răspunsurile pe care le-am primit de la părinții din comunitatea Centrul de Parenting:

 

„Am o fetiță de 12 ani. Lipsa de încredere în ea se manifestă prin:
– își cere scuze prea des
– se crede inferioară față de alții
– a dezvoltat frici
– evită schimbările sau să încerce ceva nou
– caută validarea din partea altora
– perfecționism
– își scoate în evidență defectele

Pe majoritatea le-a dezvoltat la scoala. Mediul din învățământul românesc asta dezvoltă. Care ar fi soluția pentru a remedia această lipsă de încredere?”Paul

***

answear.ro

– „Băiețelul meu mai mare are 6 ani și este foarte neîncrezător în relațiile cu oamenii din jur. Reacționează violent și când se joacă singur și nu îi iese ceva, se compară tot timpul cu prietenii lui, colegii de grădiniță și caută să le fie pe plac, deși se pune în situații neplăcute (îl iau peste picior, îi strică jucăriile). Îi este greu să stabilească legături cu ceilalți copii și este foarte nesigur pe el.
Încerc tot timpul să îl încurajez, să îi spun că este un copil minunat, că sunt norocoasă să fiu mama lui, însă devine nervos și plânge, spune că nu este special și grozav.
Își dorește mereu lucruri materiale (jucării, haine, accesorii) ca să poată să fie asemenea colegilor, grozav și apreciat, însă noi nu dorim să încurajăm acest tip de comportament.”Claudia

***

„Este vorba despre dependenţa de telefonul mobil, or mereu e cu nasul acolo, căutând o lume perfectă, diferită de cea reală… Ştiu că e o problemă actuală a multor adolescenţi, nu neapărat lipsiţi de încredere în sine, dar simt eu că în cazul lui aceasta ar fi cauza principală.” Natalia

***

„Fetița mea, B. în vârstă de 9 ani, are o mare lipsă de încredere, este foarte timidă și emotivă, în special la școală. Suferă că nu are prietene în clasă (colegele ei au legat prietenii și în urma întâlnirilor între mămicile lor… majoritatea sunt singure la părinți, de fapt o singură colegă este în situația de a mai avea un frățior, ca și în cazul nostru.) B. plânge foarte ușor… Mi-aș dori să fie mai îndrăzneață, să-și învingă timiditatea, dar nu mai știu cum să procedez…” – Cristina

***

„Simt că a mea fată are nevoie de mai multă încredere în sine. Observ de multe ori acest lucru: la școală, în a încerca lucruri noi, de a cunoaște oameni noi. ÎI e frică de a nu reuși, de a nu strica și că îi va nemulțumi pe cei din jur. Cel mai sigur vina o purtăm și noi părinții, preocupați de a avea strictul necesar, nu dăm importanță acestui aspect.
Practic, ce putem face pentru a-i ajuta să devină mai încrezători în sine?
Nu întotdeauna putem reuși, însă încercăm și credem că putem, așa îi răspund de multe ori.” – Ioana

Pentru a putea răspunde la întrebarea ce e de făcut în mod concret pentru a avea copii cu încredere în sine, este esențial să știm cum se formează încrederea în sine a copilului și cum se distruge. Despre asta discutăm în acest articol.

 

Cum se formează încrederea în sine la copii

 

Nu este nicio noutate pentru părinții de astăzi, care sunt mult mai educați în ceea ce privește parentingul decât generațiile precedente, faptul că încrederea copiilor în ei înșiși depinde foarte mult de noi.

Bazele încrederii în sine a copilului se pun în primii doi ani de viață, când se formează atașamentul față de părinți, în special față de mamă. Relația pe care copilul o are cu mama este modelul de relație pe care îl va transpune în mod inconștient în toate relațiile din viața lui. O mamă care reușește să-i transmită copilului că are încredere în el, că îl iubește și îl acceptă necondiționat, că îi respectă limitele, alegerile, inițiativele – cel mai probabil, are toate șansele să educe un copil încrezător.

Părinții de copii mici trebuie să știe că, până la vârsta de 2-3 ani, copilul are nevoie de multă conectare cu părinții, cu mama. Și că atunci când își manifestă nevoia de a fi luați în brațe, nevoia de a se juca cu ei, de a petrece timp cu ei, nu este vorba de o lipsă de încredere în sine sau de o dependență. Este modul în care copilașii își cer dreptul de a-și forma un atașament sigur de părinții lor. Atunci când copilul știe că, în brațele mamei și ale tatălui va găsi întotdeauna, la orice oră din zi și din noapte, înțelegere, empatie, sprijin, acceptare, suport, iubire necondiționată, atunci micuțul își încarcă bateriile invizibile ale atașamentului sigur, ale iubirii de sine sănătoase și ale încrederii în sine.

Pare simplu la nivel teoretic. Însă, când e vorba de pus în practică, multe mame spun că nu reușesc să aplice aceste lucruri descrise în cărți decât cel mult mecanic, pentru că, în interior, emoțiile sunt de enervare, de nerăbdare, de furie etc., mai ales atunci când copilul își cere drepturile printr-o criză de plâns, de exemplu.

De ce se întâmplă asta? Și aici intrăm pe un teren care ar putea părea nesigur, însă despre care știi în sinea ta că este adevărat. Și mai știi că, atunci când există o problemă, nu te ajută să fugi de ea sau să te prefaci că ea nu există. Știi că, până când nu o vei rezolva, ea îți va afecta viața.

Revenind la întrebare, acest lucru se întâmplă deoarece nu e suficient să știi ce să faci la nivel de acțiune, ci e nevoie să fii acea persoană care face acele acțiuni pentru că este așa cum este.

Concret, asta înseamnă că nu te poți preface că îi arăți copilului iubire și acceptare necondiționate atâta timp cât nu le simți în profunzimea sufletului tău. Și îi poți oferi iubire și acceptare necondiționate doar atunci când tu te iubești și te accepți pe tine necondiționat.

Aplicând la încrederea în sine, pentru a crește un copil cu încredere în sine, părintele are nevoie să aibă încredere în copilul lui, în oameni și în lume în general. Iar acest lucru nu este posibil dacă părintele nu are încredere în el însuși.

O persoană care nu are încredere în sine nu poate avea încredere nici în alți oameni, crede că, în general, lumea este un loc periculos și nu are încredere nici în propriul copil. De regulă, acești părinți se așteaptă ca cel mic să le câștige încrederea, ceea ce nu e firesc. În lipsa unui model de încredere în sine, copilul nu are ce să manifeste. Nu are cum să demonstreze că merită încrederea din moment ce el nu a avut-o, nu a trăit-o, nu știe ce e asta. Copilul nu poate manifesta încredere, din moment ce părintele este incapabil să o manifeste.

 

Rezumând într-o schemă:

Părinte care se iubește pe sine și are încredere în sine -> Părinte care are încredere în lume, în oameni și, prin urmare, și în propriul copil -> Copil încrezător în sine

 

Probabil știi deja asta sau intuiai, așa cum știe și Mihaela, o mamă din comunitate: „Eu am recunoscut la mine 95% din cele de mai jos. Și, din păcate, la fetița mea se păstrează proporția. Am lăsat o moștenire grea, exact ce nu doream: neîncrederea în sine.”

 

Cum este distrusă încrederea în sine a copiilor

 

Copiii sunt niște ființe minunate, sunt convinsă că ai observat și tu 🙂 De cele mai multe ori, copiii și-ar forma o stimă de sine și o imagine de sine sănătoase și încredere în sine dacă toate acestea nu ar fi sabotate constant de către părinți, educatori, învățători, profesori și colegi.

Distrug încrederea în sine a copiilor acțiuni precum: criticile, etichetările, desconsiderarea, accentul pus pe greșeli, pe defectele copilului, perfecționismul și așteptările nerealiste, amenințările, laudele greșite, răceala emoțională, violența verbală și fizică, abuzul emoțional etc. Picătură cu picătură, atunci când vin din partea unor persoane care reprezintă o autoritate pentru copil, ele lovesc grav în imaginea de sine a copilului și în încrederea în el.

De aceea, de foarte multe ori, încetarea comportamentului distructiv reprezintă cheia în reconstruirea încrederii în sine a copilului.

 

Știind cum se formează încrederea în sine a copiilor și cum poate fi distrusă, putem să ne îndreptăm atenția către ce avem de făcut pentru a repara greșelile care au fost făcute în trecut, astfel încât să ne ajutăm copiii să devină niște aduți puternici și încrezători.

Pentru aceasta, am gândit o strategie din 5 pași care să te ajute să repari problema lipsei de încredere în sine a copilului tău pe care o voi prezenta în articolul de mâine.

 

Sursa foto: Pexels

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close