Momentul in care o familie se imbogateste un copil este unul plin de contradictii. Este o perioada a vietii cand de la o stare de dragoste, sens profund si bucurie te prabusesti adanc in ingrijorare si epuizare, intr-atat de intens, incat unii proaspeti parinti se lupta sa isi pastreze propria identitate. Un nou studiu realizat in Olanda, citat de publicatia Quartz, sugereaza ca acest lucru li se intampla in special mamelor.

In cadrul studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tilburg, psihologii au analizat datele sondajelor colectate de la peste 84.000 de femei norvegiene intre anii 1999 si 2008. Femeile au raspuns la chestionare in 2 momente diferite din timpul primelor sarcini si, apoi, in 3 momente diferite dupa nasterea copiilor, dintre care ultimul moment era la 36 de luni dupa nastere. Unele femei au raspuns la chestionare inainte si dupa nasterea celui de-al doilea, de-al treilea si de-al patrulea copil.

Cercetatorii au descoperit un model care apare constant: stima de sine a femeilor scade in timpul sarcinii, dupa care creste in urmatoarele 6 luni. Ulterior, insa, stima de sine a mamelor reincepe sa scada si continua aceasta tendinta. Chiar si atunci cand copiii lor ajung la varsta de 3 ani, stima de sine continua sa fie sub nivelul initial.

Pentru ca nu au continuat sa colecteze date si in anii urmatori, cercetatorii nu pot afirma cu certitudine daca stima de sine scazuta se mentine chiar si pe o perioada mai indelungata.

Cea mai frumoasa mamica! 10 sfaturi cum sa-ti revii mai repede dupa nastere

„Mama, imi doresc sa te vad fericita!” Suferinta noastra vazuta prin ochii copilului

Totusi, ei sustin ca aceasta scadere de stima de sine nu este permanenta: s-a observat ca femeile care au completat chestionarul din nou pentru urmatoarea sarcina au revenit la nivelul de baza al stimei de sine pana cand procesul s-a reluat.

Iata care sunt cateva posibile cauze pentru scaderea stimei de sine din timpul sarcinii a mamicilor observate de cercetatorii olandezi:

  • modificarile fizice ale corpului,
  • schimbarile hormonale,
  • stresul asociat dezvoltarii copilului,
  • preocuparile legate de viitor.

 

Cum este afectata relatia de cuplu

 

Dupa nastere, imaginea devine si mai complexa. La aceleasi intervale cheie, cercetatorii le-au cerut femeilor sa-si evalueze relatiile de cuplu. Si au descoperit ca aprecierile femeilor privind romantismul partenerilor lor s-au mentinut constante in timpul sarcinii, dar au scazut dramatic imediat dupa nasterea bebelusului.

Acelasi efect s-a putut vedea, intr-o masura mai mica, si dupa nasterea celorlalti copii.

3 motive pentru care spinnerele sunt extrem de periculoase pentru copii! Le-au interzis deja in unele comunitati din strainatate

Afla ce gandeste, dar nu-ti spune. Cum sa interpretezi corect desenul copilului

Desigur, nu toate femeile au trecut prin experienta pierderii stimei de sine si nu toate s-au confruntat cu aceste schimbari in relatia de cuplu. Acest lucru le-a permis cercetatorilor sa identifice o corelatie: femeile care au resimtit o scadere a stimei de sine sunt cele care au avut tendinta de a resimti probleme si in relatia de cuplu. Cercetatorii nu pot spune cu certitudine care dintre aceste doua lucruri este cauza si care este efectul, insa este clar ca o relatie cu probleme si imaginea mai proasta despre despre sine sunt experiente conexe si ambele tind sa fie exacerbate atunci cand femeia are copii.

Cercetarea este prezentata in „Jurnalul Personalitatii si al Psihologiei Sociale” („Journal of Personality and Social Psychology”). Studiile anterioare au relevat faptul ca, in general, stima de sine parcurge o anumita traiectorie in timpul vietii: este ridicata in copilarie, in scadere in adolescenta, in crestere la varsta adulta si din nou in scadere la batranete. Noul studiu vine sa nuanteze curba descrisa in studiile precedente.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit