Studiul care arunca in aer invatamantul public din Romania
[ad#co-1] Evitarea sistemului de stat in care nu au incredere este principalul motiv pentru care parintii din Romania aleg invatamantul privat si si-ar dori sa-si educe copiii in sistem homeschooling, arata rezultatele unui studiu dat ieri publicitatii.
60% dintre parintii din Romania care au auzit despre homeschooling ar lua in considerare sau au ales deja homeschooling pentru copiii lor, arata studiul realizat de MKOR Consulting. Studiul a fost derulat intre 19 si 22 septembrie 2016, sub forma unui sondaj de opinie online, la care au raspuns 1.710 persoane.
Persoanele care au raspuns studiului sunt femeile (91%) cu studii superioare (facultate si peste – 93%) din mediul urban (95%, dintre care 48% din Bucuresti), din segmentul de varsta 25-44 ani (93%). Majoritatea lor au copii (85%), iar pentru 87% dintre cazuri copiii au varstele intre 0 – 10 ani.
98,4% dintre parinti au auzit despre conceptul homeschooling, iar 73% stiu despre existenta scolilor-umbrela. Mai mult, dintre parintii care au auzit despre homeschooling, 8% au optat deja pentru aceasta forma de educare a copiilor (105 familii, pentru 210 copii), in timp ce 52% ar fi deschisi sa incerce, arata rezultatele studiului.
O vedeta cunoscuta din Romania si-a retras copilul de la scoala. Fetita va face homeschooling
De ce sa-i dezveti pe copii ce invata la scoala. Marturiile unui milionar
De asemenea, trei sferturi dintre parintii respondenti spun ca au o parere buna si foarte buna despre homeschooling, doar 9% declarand ca au o parere proasta.
In acelasi timp, parintii romani considera ca homeschooling-ul este viabil in Romania. 67% dintre respondenti sunt de acord cu aceasta idee, in timp ce 12,5% nu considera viabila optiunea educatiei acasa la noi in tara.
Majoritatea (92% dintre respondenti) considera ca homeschoolingul ar trebui reglementat legal si in tara noastra.
Dintre parintii care au ales sa-si dea copiii in sistemul public de educatie, fie el privat sau de stat, 52% ar fi dispusi sa aleaga homeschooling, iar cei care nu ar alege educatia acasa pentru copiii lor au ca motivatie socializarea deficitara (95%) si incapacitatea parintilor de a inlocui scoala sau profesorii (47%).
Carmen Iohannis, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, jurnalisti si experti, in dezbaterea homeschooling. Argumente pro si contra
De ce vor parintii sa aleaga homeschooling-ul pentru copiii lor
Parintii care au raspuns studiului citat si ar alege sau au ales homeschooling pentru copiii lor au mentionat principalele motive pentru care educarea copiilor la domiciliu li se pare o idee buna:
- Copilul este liber sa invete ceea ce ii place, il intereseaza, il face fericit si independent (64%) Copilul invata in ritm propriu, program flexibil (35%)
- Stresul temelor, concurenta nesanatoasa, sistemul de notare in sistemul traditional (22%)
- Sistem traditional demotivant, incarcat, depersonalizant, inadecvat copiilor (20%)
- Sistemul homeschooling este superior, eficient, adaptat, dupa metode moderne, oferind educatie de calitate, acces la resurse si scoli in strainatate (20%)
- Sistem traditional ineficient, rigid, perimat, de slaba calitate (19%)
- Copilul este in siguranta (16%)
- Copilul invata prin experienta, isi dezvolta abilitati, se pregateste pentru viata (16%)
- Consolidarea familiei (apropiere, coeziune, suport reciproc etc.), placerea de a educa (15%) Profesori slab pregatiti, incompetenti (14,5%)
- Responsabilitate totala a parintilor, control (8,5%)
- Copilul socializeaza real (5%)
- Costuri mari in celelalte sisteme (3%)
- Altele (7,5%)
Pedagogia Waldorf te ajuta sa cresti un copil liber si fericit. 33 de idei de activitati pentru acasa
Argumente contra homeschooling
Parintii care au raspuns studiului si nu ar alege homeschooling pentru copiii lor au impartasit principalele motive pentru care educarea copiilor in sistemul public, privat sau de stat, li se pare o idee mai buna decat educarea acasa a copiilor, in regim homeschooling:
- Socializarea deficitara a copiilor (97%)
- Incapacitatea parintilor de a inlocui profesorii / scoala (47%)
- Sistemul homeschooling este inca nereglementat (29%)
- Costuri ridicate percepute, prin limitarea accesului la munca a unuia dintre parinti, precum si pentru activitatile diverse, materiale-suport etc. (28%)
- Metoda limitativa, care nu inspira incredere (21%)
- Lipsa competitiei intre copii (16%)
- Lipsa de timp a parintilor (14%)
- Alte motive (11%)
Studiul „Homeschooling-ul in Romania 2016” realizat de MKOR Consulting poate fi descarcat integral de AICI.
Sursa foto: Pixabay
[ad#co-3]Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!