Cum sa-l convingi pe cel mic sa doarma la pranz. Importanta somnului de dupa-amiaza la copiii de pana in 3 ani
Chiar daca durata somnului este mai mica, in comparatie cu somnul unui copil de 1 an, important este ca acest obicei sa existe si sa fie respectat, deoarece copiii au nevoie de putina odihna pentru a putea face fata tuturor solicitarilor de peste zi.
Iata mai jos si alte beneficii pe care le are somnul de la pranz pentru copiii cu varsta pana in 3 ani:
- Copiii care se odihnesc si pe timpul zilei au o mai mare capacitate de a invata – pana in jurul varstei de 3 ani, copiii dobandesc bazele invatarii intr-o forma adecvata, iar pauza pe care si-o acorda in timpul somnului ajuta creierul sa retina informatia.
- Odihna ii ajuta pe copii sa aiba tot timpul o memorie mai buna, care va avea mai mult spatiu pentru a stoca noi si noi informatii.
- Pe durata somnului copilul isi va recapata din energie, isi va incarca bateriile pentru a putea continua pentru activitatile din restul zilei. De asemenea, odihna ii va permite o mai buna dezvoltare, atat fizica, dar si intelectuala. Somnul la pranz il ajuta pe copil sa nu se simta epuizat si sa poata dormi mai bine pe durata noptii, deoarece atunci cand este prea agitat si hiperactiv acest lucru il va impiedica sa se odihneasca intr-un mod adecvat.
7 beneficii pentru copiii care dorm la pranz
Copilul tau se trezeste din cauza cosmarurilor? Iata ce poti face pentru a-l calma si pentru a avea un somn linistit!
Este posibil ca unii copii sa nu mai doreasca sa doarma incepand cu aceasta varsta, insa este nevoie sa urmam o rutina si sa il facem sa inteleaga importanta somnului atat seara, cat si pe timpul zilei. Este nevoie sa cream un ambient linistit, fara surse de zgomot si alte distrageri ale atentiei, sa il ajutam sa adoarma prin cantarea unui cantec preferat sau prin citirea unei povesti. Astfel, facem apel la o forma de disciplina prin metode pozitive, care nu genereaza discutii si momente de neintelegeri.
Iata mai jos si alte cateva recomandari pentru un somn odihnitor si linistit la pranz:
- Inainte de odihna sa incercam sa il implicam pe copil in activitati mai linistite, care sa ii genereze o stare de relaxare, mai apropiata de starea de somn.
- Sa il imbracam in haine comode, care sa nu il deranjeze la somn si sa acordam atentie la temperatura din camera, sa nu fie nici prea cald, nici prea frig.
- Sa il culcam pe copil in acelasi loc unde acesta doarme si pe timpul noptii, pentru ca el sa poata asocia respectivul loc cu somnul.
- Atunci cand nu suntem acasa si va fi nevoie sa il culcam intr-un loc necunoscut, poate fi de ajutor o jucarie preferata sau o patura care sa il ajute sa se relaxeze si sa adoarma mai repede.
- In momentul in care observam ca ii este somn, ca incepe sa planga sau sa se frece la ochi sa il ducem la somn. Sa lasam alte activitati si sa nu asteptam prea mult, deoarece va deveni prea obosit si va fi mai dificil se adoarma.
[ad#co-2]Chiar daca unii copii dorm mai putin sau altii mai mult, important este sa pastram rutina somnului la pranz, deoarece beneficiile lui sunt foarte mari pentru dezvoltarea si buna functionare a copilului, mai ales in aceasta perioada de crestere si acumulare de noi experiente si informatii.Somnul la copii – cate ore ar trebui sa doarma in functie de varsta?
Sursa foto: Pixabay.com
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!