De obicei, atunci cand sunt bebelusi, parintii reusesc sa le dedice copiilor atentia si grija lor si sunt constienti de cat de sensibili sunt cei mici si de cat de mult rau le pot face stigatele si tipetele. Insa, pe masura ce cresc, si pe fondul lipsei de rabdare, al stresului, al grijilor si diverselor probleme cu care se confrunta, se intampla, mai rar sau mai des, ca parintii sa ridice tonul la copii.

Din pacate, insa, majoritatea parintilor care tipa la copiii lor, desi sunt constienti ca trebuie sa inceteze sa mai faca acest lucru, nu cred ca exista o alta modalitate de a-i capta atentia copilului. In definitiv, este obligatia noastra de a-i invata si educa pe copii si cum altfel i-am putea impune sa ne asculte? Oricum, tipatul nostru nu are ce sa-i dauneze, caci de-abia aude ce-i spunem si oricum stie ca ii iubim foarte mult… Multi parinti gandesc in acest fel, insa, in realitate, lucrurile stau cu totul si cu totul diferit.

Educarea copiilor fara tipete

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

Realitatea este ca tipetele parintilor ii sperie pe copii si face ca inimile lor sa nu mai fie receptive fata de parinti. Atunci cand strigam la copii, ei fie intra in defensiva, incep sa lupte, raspund si ei, fie nu fac nimic, alegand modul pasiv de a reactiona, asteptand ca repriza de tipete sa treaca mai repede. Indiferent de modul de a reactiona, copilul nu este receptiv la ceea ce incercam sa-i spunem.

Mai mult decat atat, tipand la copii, ii invatam sa nu ne mai asculte deloc atata timp cat vorbim pe un ton ridicat. Asa ca, daca ti se pare ca al tau copil nu se sperie deloc de strigatul tau, este doar o dovada ca l-a auzit de foarte multe ori si si-a dezvoltat mecanisme de aparare, atat de strigat, cat si de tine.

11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara

„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii

Cert este ca furia noastra indreptata impotriva copilului il indeparteaza de noi, indiferent de varsta lui. Copilul parintii caruia au tipat la el de mic, cand va deveni adolescent, va sti sa comunice in general ridicand tonul. El nu va fi deschis comunicarii cu parintii sai si, astfel, poate cadea sub influenta unor gasti periculoase. Astfel, parintii risca sa piarda influenta asupra copilului intr-un moment deosebit de important.

Totusi, sunt familii in care parintii nu striga la copiii lor. Si nu vorbim aici de familii unde emotiile sunt inabusite sau care au copii perfecti la care nici nu ar fi nevoie sa tipi vreodata. Este vorba de familii in care parintii stiu pe ce butoane sa apese pentru ca sa nu-si verse furia pe copii. Stim ca, deseori, ridicam tonul la adresa copiilor, din cauza ca cedam in fata propriilor emotii.

Vezi, pe  pagina 2 a articolului, solutia din 10 pasi care te va ajuta sa elimini definitiv tipetele din comunicarea cu copilul tau/copiii tai. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit