Anul 2014 a fost prea stresant pentru voi ca părinți? În 2015 trebuie să aveți mai mult control asupra stării voastre de bine. Iată 10 rezoluții de început de an, ideale pentru părinți.

Ai auzit de “surditatea selectivă”?

Ar fi ideal să alungăm din viața noastră toate acele persoane “toxice”, pesimiste, demoralizatoare sau pe cele care ne critică mereu. Cum această dorință este imposibil de realizat, ne rămâne  metoda “surdității selective”. Ignoră ce au de spus, repetă în gând o melodie, termină lista de cumpărături (tot în gând), gândește-te la copil. Blochează ce spun aceste persoane, dacă nu te poți retrage mai repede din discuție. Pentru că, fără să-ți dai seama, acești mici “vampiri” se hrănesc cu energia ta.

Ce contează mai mult pentru tine ca părinte: Să fii amabilă și drăguță, iar în schimb să te încarci cu energie negativă pe care să o duci acasă? Ori, mai bine, armonia, liniștea și o casă veselă?

Acceptă limitele – pentru mame care vor să ofere 100%, 24/7

Limitele copiilor noștri, limitele noastre fizice și emoționale, ale răbdării, ale rezistenței noastre. Nu trebuie să le facem pe toate deodată. Curățenia mai poate aștepta, câteva jucării sau haine aruncate prin cameră nu sunt o tragedie. Regula casei nu ar trebuie să fie reproșul și ordinea perfectă, ci armonia, jocul, comunicarea, zâmbetul, toleranța și răbdarea – față de copii și față de soț.

Impune limite

În regulă, acceptăm că trebuie să fim mai flexibili, dar asta nu înseamnă că fiecare face ce vrea, când vrea. Ai dreptul să mai spui și “Nu”, fără să accepți mereu negocierea. Poți spune că nu poți. Că nu ești disponibilă chiar de fiecare dată atunci când cineva dorește ceva de la tine. Nu trebuie să faci o dramă din faptul că ești prea obosită să îți ajuți soțul sau copilul cu ceva.

Copilul nu va deveni un adolescent rebel dacă îi spui în seara asta “Nu”. Și te-ai gândit că poate îi faci un bine lăsându-l să încerce și să se descurce singur?

“Consumă” în porții mici sfaturile specialiștilor

Profesori, psihologi, traineri (personali sau de business), nutriționiști. Cu toții căutăm sfaturile experților pentru a învăța să trăim mai bine, pentru a fi mai organizați, pentru a gestiona mai bine timpul, conflictele, pentru a găti mai rapid și sănătos, pentru a fi mai buni la locul de muncă. Anul 2015 ar trebui să fie anul încrederii în tine, în instinctul tău și în felul tău de a fi!

Ordine cu moderație – pentru părinții obsedați de respectarea programului

Disciplina, rutina, organizarea sunt foarte bune pentru părinți. Însă, cheia este moderația! Vorba lui Michel de Montaigne, un celebru scriitor francez din perioada Renașterii: “nu fiți mai cuminți decât trebuie, ci fiți cuminți cum trebuie”.

Chiar dacă ești o mamă căreia îi place controlul și fiecare lucru să fie de fiecare dată pus la locul său, permite-ți și o oră de joacă, în timp ce vasele nespălate stau în chiuvetă, ori hainele nu sunt așezate toate la locul lor. Sari peste rutină! Îndrăznește și un mic dejun al copilului cu cereale din comerț, ori uită în seara asta de baia celui mic și petreceți 15 minute în plus cu un puzzle interesant, ori o carte noua cu povești. Alege o seară pe săptămână și decalează cu 30 de minute ora de culcare.

Cultivă umorul – pentru mamele care iau lucrurile mult prea în serios!

Umorul te poate ajuta să treci mai ușor peste multe situații. De fiecare dată ai alternativa de a alege să te enervezi sau să iei unele situații mai ușor. Dacă alegi umorul, atunci vei râde mai mult, vei fi mai relaxată, conflictele mici se vor pierde. Iar faptul că soțul a uitat să cumpere pâine, ori să ducă gunoiul, nu va mai fi o dramă și, în seara asta, vă puteți relaxa, unul în brațele celuilalt, fericiți și în deplină armonie.

Încetează în a mai plănui fiecare moment al vieții de familie pentru următoarele 6 luni

Atunci când ești părinte trebuie să fii mult mai organizat. Este dificil să ții pasul cu toate activitățile de rutină, programările la medic, întâlnirile de joacă, vizitele, cumpărăturile, ordinea în casă, proiectele de birou și pasiune în cuplu. Ai senzația că dacă plănuiești totul până în cele mai mici detalii poți ține toată agitația zilnică sub control. Însă, trebuie să accepți imprevizibilul, să fii flexibilă și să mai uiți de orarul rigid. Nu poți controla imprevizibilul, iar dacă nu dai dovada de flexibilitate vei acumula frustrare.

Lasă vinovăția la ușă!

Pe măsură ce crește, copilul devine mai independent. Nu te mai învinovăți pentru juliturile pe care le face în parc, atunci când este însoțit de alte persoane decât de tine. Este dificil! Vrei să menții controlul și să te asiguri că totul decurge conform planurilor tale. Însă, aceasta este o luptă pierdută din start. Nu lăsa sentimentul de vinovăție să fie un stres în plus.

Nu te mai compara cu alții!

Nu te mai subaprecia – ca mamă, ca soție, ca angajat. Nu te lasă influențată de ceea ce scriu pe rețelele de socializare fostele colege de liceu, de facultate, ori simple cunoștințe. Imaginile din vacanțe, de la petreceri, cu mașinile, ori cu casele pe care le au nu le dovedesc fericirea. Nu te lăsa frustrată de lucrurile materiale pe care le prezintă alții. Apreciază ceea ce ai, fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai primit, ai grijă de familia ta și bucură-te de sănătate.

Nu te lăsa influențată de trend

Site-urile sunt pline de rezoluții pe 2015 care mai de care. Nu trebuie sa le preiei doar pentru ca sunt la modă. Fii tu însăți! Ascultă-ți instinctul, fii încrezătoare în tine și alege drumul potrivit ție!

Câte dintre aceste recomandări ți se par realizabile?

 


Primeste pe e-mail, o data pe saptamana, un articol exclusiv de parenting

Un mesaj de confirmare s-a trimis in Inbox. Daca esti pe Gmail, verifica si SPAM-ul