Nu toate femeile au sansa de a ramane insarcinate atunci cand isi doresc. Iata ca unele dintre femei trebuie sa stea la rand pentru a deveni mame. Cu toate ca nu este o lege care le impune acest lucru, sa nu isi respecte randul este o mare rusine pentru aceste femei.

Totul se intampla in 2018, in Japonia, iar situatia este impusa de sefii foarte stricti. Tot mai multe femei incep sa dezvaluie aceasta cutuma incredibila despre cum o sarcina nu se intampla atunci cand sotii isi doresc, ci atunci cand sefii decid. Si cum femeile sufera consecinte in momentul in care nu isi respecta randul.

Asa cum spuneam, nu este un cadru legislativ care le obliga pe femei sa se programeze cand sa ramana insarcinate, ci de un obicei al pietei de munca, relateaza publicatia The Sun.

Sefii spun ca situatia pietei de munca este de asa natura incat nu isi permit sa aiba mai multe angajate insarcinate si apoi in concediu post-natal in acelasi timp.

Situatia afecteaza puternic natalitatea in Japonia. Cu toate acestea, unele cupluri ajung sa fie facute de rusine in public, daca aleg sa nu respecte ordinea. De exemplu, o femeie a fost nevoita sa ceara scuze mamei sefului ei, dupa ce a anuntat ca este insarcinata, dar inainte sa-i vina randul.

De asemenea, este o presiune foarte mare si intre angajati. Pentru a nu ramane in urma in fata colegilor, multe femei amana sa devina mame, pentru a nu le fi afectata avansarea in cariera.

Fie ca vorbim despre cutuma legata de programarea sarcinii intr-o companie, ori de concurenta acerba intre colegii de birou, presiunea legata de intemeierea familiei este foarte mare!

Tocmai de aceea, in societatea japoneza, pe care multi o invidiaza datorita succesului global, s-a ajuns la un compromis intre sefi si angajate pentru momentul in care acestea sa devina mame.

Iar cand, in cele din urma, reusesc sa ramana insarcinate, dupa ce nasc si intru in concediu post-natal, majoritatea femeilor sunt incercate de un sentiment puternic de vinovatie din cauza faptului ca si-au lasat colegii de birou cu un volum de munca mai mare.

Despre Japonia se stie ca este unul dintre cele mai dificle medii de lucru din lume, cu o concurenta si o presiune enorme. De asemenea, Japonia este si tara cu cele mai multe decese ca urmare a fenomenului karoshi – deces ca urmare a surmenajului.

Sub anonimat, o angajata in varsta de 26 de ani de la compania de cosmetice Mainichi Shimbun a declarat ca a primit de la seful ei un tabel pentru ea si pentru colegele ei de munca in care fiecareia i se stabilise o perioada anume in care sa ramana insarcinate. De asemenea, angajatorul a mai precizat ca nerespectarea calendarului va atrage repercusiuni.

In Japonia, sarcina unei femei nu este motiv de bucurie la birou, ci de sentiment de vinovatie si de scuze pe care viitoarele mamici simt ca trebuie sa le adreseze celorlalti colegi. Iar din cauza perceptiilor in societate, o sarcina este un favor si nu un drept.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit