INVATA CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA FACA FATA ADAPTARII LA CRESA, LA GRADINITA SAU LA SCOALA

Ghid pentru parintii responsabili, preocupati de sanatatea emotionala a copiilor lor

– Copilul tau urmeaza sa inceapa cresa, gradinita sau scoala si iti doresti sa gasesti cel mai potrivit loc pentru dezvoltarea lui?

– Cel mic a inceput deja adaptarea, insa nu ii place si refuza sa mearga in noul mediu?

– Ti-ai dori sa stii cum sa insotesti copilul intr-un proces placut de adaptare la gradinita sau la scoala?

– Ti-ar placea sa ai instrumentele pentru a gestiona problemele care pot aparea pe parcursul adaptarii?

Daca ai raspuns cu DA la cel putin o intrebare de mai sus, citeste in continuare! Cu siguranta, ceea ce urmeaza este pentru tine.

Cine suntem noi

ANA BATCA

Sunt coach si consilier in parenting, formator autorizat de Ministerul Munci, NLP Master si cofondator la Centrul de Parenting, una dintre cele mai mari comunitati de parinti din Romania, cu circa 52.000 de persoane care ne urmaresc pe Facebook si peste 24.000 de abonati la newsletter. Dar, in primul rand, sunt mama si am trecut personal, cu mari provocari, prin procesul adaptarii baietelului meu la gradinita. Daca as fi stiut ce stiu acum, nu m-as fi trezit, dupa mai bine de 8 luni de la inceperea gradinitei, cu cea mai mare furtuna emotionala pe care am trait-o cu copilul: stateam si cate o ora in holul gradinitei plangand amandoi… Acum, stiu ca acest moment ar fi putut fi evitat. Acum, doresc sa te ajut si pe tine sa treci cu bine de perioada acomodarii copilului la noul mediu.

ANA ZIDARESCU

Am decis, dupa nasterea baietelului meu, in anul 2012, si dupa 9 ani de experienta in presa nationala, sa fac o schimbare majora de cariera. Astfel, am devenit cofondatoare a Centrului de Parenting, formator autorizat de Ministerul Muncii. Astazi, scriu articole de parenting, creeaz cursuri pentru parinti si le ajut pe mamicile care vor o schimbare profesionala sa isi lanseze propriul site sau blog si sa ajunga sa se intretina din noua lor pasiune.

CARMEN VIERU

Sunt psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei si consilier NLP integrativ pentru copii si parinti. In calitate de psiholog colaborator la mai multe scoli si gradinite din Bucuresti, in ultimii ani, m-am ocupat indeaproape de adaptarea copiilor la gradinita si la scoala si am ghidat sute de parinti in acest proces. Fiind mama unui baietel in clasa a II-a, la randul meu, stiu cat de important a fost pentru mine sa-mi ajute copilul sa se adapteze la gradinita, apoi la scoala. In calitate de mama, am cautat sa-i fiu alaturi in calatoria adaptarii, oferindu-i increderea ca fiecare zi petrecuta in noul mediu este o oportunitate de a invata sa descopere prietenia, veselia, optimismul, creativitatea si curajul de a infrunta orice obstacol.

Probabil ca ai observat ca, de foarte multe ori, procesul de adaptare a copilului la cresa, gradinita sau la scoala este dificil si presarat cu provocari precum plansetele, refuzul de a merge in noul mediu, lipsa poftei de mancare, modificari de comportament, schimbarea obiceiurilor de somn, raceli sau alte simptome fizice.

Desi isi doresc din tot sufletul sa-si ajute copiii, majoritatea parintilor se confrunta cu situatii pe care nu stiu cum sa le rezolve si cu intrebari la care nu au un raspuns care sa-i linisteasca.

Lucrand cu parintii in sedinte individuale, in cadrul gradinitelor, in workshop-uri si pe e-mail, vedem foarte multa tristete, incertitudine, neclaritate si neputinta care apare atunci cand parintii se confrunta cu provocarile adaptarii copilului la gradinita sau la scoala.

Situatia este cu atat mai grava cu cat acum toata lumea are asteptari de la tine, insa nimeni nu iti da o abordare sau o solutie care sa vezi ca functioneaza si simti ca ca te ajuta.

NU CREDEM CA MERGE ASA.
NICI PARINTII, NICI COPIII NU SUNT ROBOTI.

Suntem oameni, avem emotii si avem nevoie de suport si de intelegere.

Pentru ca intrebarile nu inceteaza sa vina, ne-am gandit sa facem lucrurile mai usoare pentru toti parintii care isi doresc asta. aSi am scris o carte in format electronic, un ebook, care se numeste „Adaptarea copilului la gradinita sau la scoala, fara lacrimi si suspine”.

Cum stii daca o sa-ti placa acest ebook si daca este pentru tine?

– Daca cel mic a inceput cresa, gradinita sau scoala si vezi ca nu se adapteaza, nu-i place si plange in fiecare zi;

– Daca, dupa revenirea din vacanta a copilului care merge deja la gradinita sau la scoala, el refuza sa mearga la gradinita / scoala;

– Atunci cand, dupa inceperea acomodarii, copilul are tulburari de somn, ale poftei de mancare sau tulburari de comportament;

– Daca iti doresti sa cresti un copil sanatos din punct de vedere emotional, care sa nu se simta abandonat de parinti;

– Daca te pregatesti din timp si vrei sa gasesti cea mai potrivita cresa, gradinita sau scoala pentru copilul tau;

– Daca vrei sa eviti greselile pe care le fac foarte multi parinti si care intarzie si impiedica acomodarea copilului in noul mediu;

– Esti in cautarea unei alternative la metodele spartane de adaptare a copilului la gradinita sau la scoala, metode in care emotiile celui mic nu conteaza;

– Vrei sa inveti metode de vindecare emotionala a copilului (de orice problema sau trauma) prin jocuri si povesti terapeutice;

– Daca ai nevoie de exemple ale altor parinti, cu ce probleme s-au confruntat si cum le-au rezolvat.

CE CONTINE EBOOK-UL „ADAPTAREA COPILULUI LA GRADINITA SAU LA SCOALA, FARA LACRIMI SI SUSPINE”?

- Ce se intampla in mintea copilului in perioada in care incepe gradinita si scoala;

- Parintele si provocarile cu care se confrunta;

- Exercitii care sa te ajute sa-ti depasesti fricile legate de procesul de acomodare a copilului in noul mediu

- Pasii pe care sa-i urmezi ca sa alegi cea mai buna gradinita si scoala pentru copil;

- Ce anume sa faci ca sa-ti ajuti copilasul mai mic de 2 ani sa se acomodeze la cresa;

- Cum gestionezi eficient procesul de adaptare la gradinita;

- Sfaturi specifice pentru parintii copiii carora incep scoala;

- Ce sa faci atunci cand copilul plange si refuza sa mai mearga la gradinita sau scoala;

- Vindecarea emotionala cu ajutorul metaforelor. Vei invata si tu sa-ti ajuti copilul sa-si exprime si sa-si depaseasca emotiile negative si sa gaseasca propriile solutii la problemele pe care le intampina;

- Miturile despre adaptarea copilului la gradinita, carora le cad prada multi parinti;

- Exemple concrete: intrebari primite de la parinti si raspunsurile la ele.

- Mai multe greseli ale parintilor care impiedica adaptarea copilului la gradinita;

- Cum sa intaresti imunitatea fizica si emotionala a copilului pentru a evita racelile odata cu integrarea in colectivitate;

- Semne ca la gradinita se petrec abuzuri;

IMPORTANT!

Ebook-ul „Adaptarea copilului la gradinita sau la scoala, fara lacrimi si suspine” este protejat de drepturile de autor. Distribuirea, copierea sau multiplicarea acestui material in lipsa unui acord scris din partea autorilor se pedepseste conform legislatiei in vigoare.