Risc crescut de toxiinfecţii alimentare. Cum ne protejăm sănătatea la temperaturi ridicate

În perioadele cu temperaturi ridicate, este foarte important să fim atenţi la modul în care preparăm și păstrăm alimentele, precum şi la locurile de unde le cumpărăm, pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, recomandă reprezentanții Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

elefant.ro

Aceștia au transmis, într-un document publicat pe site-ul propriu, câteva reguli pe care e important să le respectăm în perioadele de caniculă pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare.

În ceea ce privește achiziționarea și depozitarea alimentelor, ANSVSA ne recomandă:

1. Să cumpărăm produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, deoarece acestea oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate sau înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali sau a inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, care sunt controlate sanitar veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

2. Să nu cumpărăm produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile cum sunt carnea, peştele, ouăle, laptele şi produsele lactate.

3. Să alegem alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros și termen de valabilitate.

4. Să luăm în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece.

answear.ro

5. Să verificăm prospeţimea în momentul achiziţionării: să nu cumpărăm alimente cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă.

6. Să nu cumpărăm produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

7. Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel:

  • carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs
  • carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C

8. Să ambalăm separat alimentele pe care le vom depozita în frigider şi să le menţinem în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj.

9. Să păstrăm alimentele gătite în recipiente acoperite

10. Produsele care au fost decongelate să nu fie recongelate, pentru a fi preparate sau consumate ulterior

11. Să îndepărtăm alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente

12. Să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma

În acest context, inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene vor verifica:

  • Expunerea la vânzare a produselor alimentare și în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare
  • Condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). Transportul produselor de origine animală trebuie să se realizeze numai cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dotate cu sisteme de înregistrare și monitorizare a temperaturii
  • Condițiile de recepționare, manipulare, depozitare și procesare a produselor de origine animală în unități care se adresează categoriilor vulnerabile ale populației (spitale, grădinițe, creșe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) și care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii)
  • Depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare și în special a recipientelor în care se livrează/servește mâncarea gătită către consumatorii finali
  • Eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unitățile din sectorul alimentar și în special din unitățile de alimentație publică
  • Asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producției, depozitării, transportului și expunerii la comercializare
  • Măsurile privind reținerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării
  • Interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar

Serviciile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor au obligația monitorizării permanente a tuturor cazurilor și situațiilor în care există riscul apariției sau au fost declanșate focare de toxiinfecții alimentare sau intoxicații datorate consumului de alimente.

Dacă descoperi nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, apelează gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800.826.787.

Sursa foto: Pexels

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close