Reclama Jumbo. Reclamații: „este o tortură psihică”, „deranjează neurologic”. Membru CNA: E enervantă, dar și copiii sunt enervanți

Scandalul legat de cel mai recent spot publicitar al magazinului de jucării Jumbo ia amploare. (Am postat spotul video la finalul articolului în caz că nu l-ai văzut până acum).
Părinții critică reclama Jumbo difuzată de posturile de televiziune, în cadrul căreia imaginile se schimbă extrem de rapid, iar cuvântul „Jumbo” este pronunțat foarte rapid de multe ori, în mod psihedelic. Potrivit unui internaut care afirmă că a făcut numărătoarea, cuvântul „Jumbo” este pronunțat de 53 de ori în cele 21 de secunde cât durează spotul publicitar.
Iată doar câteva dintre comentariile apărute pe internet despre reclama Jumbo:
- „ADIO, JUMBO! Ne-ați disperat cu reclama asta obsesivă! Nu promovează Jumbo, ci ne scoate din sărite! Ați reușit să obțineți reversul: NU MAI VREM SĂ AUZIM VREODATĂ DE JUMBO!”
- „sa va fie rusine ca va faceti reclama in acest fel josnic. se vede ca e gandita de unul care a citit printr-un almanah de psihologie ca repetand numele brandului, va fi retinut de public. eu am retinut deja: cand aud numele asta, ma apuca greata si o sa stiu sa nu ma mai apropii in viata mea de magazinele astea.”
- „ori nu citiți sutele de mesaje anterioare ce va injura mizeria asta de reclama ori sunteți tâmpiți!Tot continuați sa promovați reclama asta de sataniști. Puteți concura cu brio la cea mai proasta reclama,dacă o poți numi așa, scoasa vreodată în România sau poate chiar din lume.Traiti în alta lume a marketingului, cu totul alta lume.”
- „Eu aș face o scrisoare de reclamație pentru nerespectarea prevederilor privind această reclamă ce provoacă suspiciuni și în care oamenii înjură din cauza aceasta, care a ajuns fix la mica publicitate! #nesimțireapublicității”
Sursa: Comentariile la postarea care conține reclama, pe pagina neoficială Jumbo România
Reacția CNA: Reclama nu încălcă legislaţia audiovizuală. „Nu ai ce să le reproșezi”
12 persoane nemulțumite au depus reclamații la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) criticând reclama Jumbo.
Iată cum sună câteva dintre reclamațiile primite din partea telespectatorilor, potrivit Paginademedia.ro:
- „Va rog din suflet opriţi reclama cu Jumbo. Deranjează foarte tare neurologic, ţineţi cont ca sunt copii cu dereglări mintale care aud aceasta reclama, si sunt deranjaţi foarte mult!”
- „Spotul publicitar Jumbo este o tortura psihica. Efectul este cel dorit, adica de a atrage atentia. INSA!!!! este stigator la cer! Nu conteaza nici postul nici ora la care e data aceasta reclama. Ea trebuie eliminata. Un cuvant repetat obsesiv, cu un debit, volum si tonalitate care te distruge psihic.”
- „Reclama agresiva şi agasanta la ”Jumbo”, repetandu-se multiple ori, pe un ton agresiv, cuvântul ”Jumbo”! Va rog sa interziceţi imediat aceasta reclama abuzivă şi deranjanta! Mulţumesc!”
În consecință, CNA a dezbătut subiectul în ședința de marți, 10 mai. Înainte ca membrii CNA să vizioneze reclama Jumbo, unul dintre aceștia a rezumat plângerile primite spunând că „este deranjant și poate provoca atacuri de epilepsie”, scrie Libertatea.ro.
Însă, după vizionarea spotului publicitar, concluzia membrului CNA Mircea Toma a fost că „nu ai ce să le reproșezi”, iar reprezentanta Consiliului Român pentru Publicitate a afirmatcă „nu s-au constatat elemente care ar putea afecta psihic” telespectatorii.
Membrul CNA Cristina Pocora a fost singura care s-a poziționat clar împotriva acestui spot publicitar: „Pe lege nu (ai ce să le reproșezi – n.r.), dar cu capul te face”.
După care Mircea Toma a continuat spunând că această reclamă poate fi enervantă, dar și copiii sunt enervanți uneori: „A fost o soluție care pentru unii e enervantă, dar uneori și copiii sunt enervanți, să știți. Ar trebui întrebați copiii cum primesc această reclamă”.
La care Cristina Pocora a replicat: „Nu copiii, că ei după aia te împing să te duci la Jumbo să le iei ceva de acolo. Că sunt sigură că ei sunt convinși”.
Specialiștii în publicitate: Reclama poate aduce notorietate, dar poate afecta businessul
Potrivit specialiștilor în employer branding și advertising, o asemenea reclamă își poate atinge scopul, dacă acesta este notorietatea, dar în schimb ar putea afecta businessul.
„Oamenii de la Jumbo s-ar zice că vor notorietate și, din punctul acesta de vedere, pare că o au. Poate că au făcut în prealabil un research și au văzut ca nu sunt asociați cu categoria, și/sau că nu au suficientă notorietate. Și atunci au făcut chestia asta insistentă, pentru unii agasant-enervantă, dar care cred că livrează teribil de bine dacă „asocierea” și „notorietatea” erau problemele lor”, a declarat Șerban Alexandrescu, creative director la agenția Headvertising, pentru Economedia.
Reclama Jumbo care a stârnit aceste discuții contradictorii:
Sursa foto: Captură video