Atunci cand vine vorba de temele pe acasa, parintii pur si simplu explodeaza la auzul cuvintelor precum: „Le-am facut la scoala”, „Nu ne-a dat nimic pe acasa”, „Nu conteaza pentru medie”, „Profesorul oricum nu ne verifica niciodata tema”, „Tema asta este optionala” etc. Daca esti parinte care ai cel putin un copil care merge la scoala, oricare dintre cele de mai sus te poate infuria in cateva clipe.

Psihologul american Jeffrey Bernstein, care are o experienta de peste 25 de ani in lucrul cu copiii, adolescentii si cuplurile si este autor al unui numar de 4 carti, spune, intr-un articol publicat pe blogul site-ului PsychologyToday.com, ca parintii nu trebuie sa se lase dominati de emotiile negative atunci cand vad ca cei mici nu isi fac temele pe acasa.

10 moduri cum sa-ti ajuti copilul la teme, dar fara sa i le rezolvi tu

Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul

In schimb, psihologul Jeffrey Bernstein vine cu 10 trucuri care sa-l ajute pe copil sa iasa din modul de gandire si de comportament in care a fost pana acum.

Iata 10 pasi pe care ii poti face pentru a inceta razboiul temelor pe acasa:

1. Inceteaza sa-l mai cicalesti pe subiectul temelor pe acasa. Sacaiala continua din partea parintilor duce copilul intr-un comportament contradictoriu, in care se simte rusinat, fara sa ca problema sa fie rezolvata cu adevarat. Aceasta strategie esueaza intotdeauna. Ce poti face in schimb este sa incerci o abordare calma, ferma si lipsita de control. Ajuta-ti copilul sau adolescentul spunand cu empatie: „Vad ca esti frustrat. Hai sa ne gandim la modalitati care te-ar putea ajuta sa ajungi din nou pe drumul cel bun cu temele.”

Copilul nu isi face temele? 8 secrete prin care sa pui capat definitiv problemei

2. Incurajeaza efortul in defavoarea perfectiunii. Parintii trebuie sa fie constienti ca ai lor copii au tendinta de a se simti intimidati atunci cand le ia mult timp pentru a intelege materia scolara. In acest caz, copiii pot incepe sa-si spuna lucruri negative precum: „Eu nu pot face asta”. Si, atunci cand gandesc asa, ei exprima lucruri pe care parintii le aud precum comentarii de genul: „Urasc materia asta!” sau „E o prostie”. Aminteste-i copilului ca a face cat poate este mai bine decat a nu face nimic.

3. Prioritizarea. Ajuta-l si incurajaza-l sa-si organizeze ordinea in care isi face temele pe acasa dupa criteriile urgentei, complexitatatii si al volumului de munca. In acelasi timp, trebuie sa fii constient ca unii elevi au rezultate mai bune atunci cand incep cu sarcini mai usoare, acest lucru ajutandu-i sa adune forte pentru a aborda sarcini mai solicitante.

Temele pentru acasa, un chin? Aceste mici schimbari in programul copilului fac minuni!

11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara

4. Sparge tema pe bucati. Ajuta-l pe copil sa-si sparga tema in bucati mai mici usor de gestionat. Incurajeaza-l sa ia pauze la intervale regulate. De asemenea, incurajeaza-l in pauze se faca putina miscare si sa mearga cativa pasi. Intr-o pauza poate lua o gustare, de exemplu, ar putea manca un mar, care ii va aduce energie sa continue cu temele.

Vezi, pe a doua pagina a articolului, celelalte 6 solutii concrete propuse de psiholog care il ajuta pe copil sa-si faca temele mai usor si mai repede. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit