Raspunsuri la 3 dintre provocarile parentingului modern [VIDEO]
Potrivit Corinei Manole, „aceasta combinatie intre increderea in sine si abilitatea de a se baza pe ceilalti incepe sa se dezvolte din primele luni de viata si devine din ce in ce mai importanta pe parcursul primilor 2 ani, continuand apoi pe tot parcursul vietii”. Corina Manole a subliniat importanta attachment parentingului si a explicat ce inseamna co-sleeping-ul si cum ajuta acesta in autonomia copilului.
Poti asculta integral inregistrarea discursului Corinei Manole:
Conferinta „Provocarile parentingului modern” a venit ca un raspuns la preocuparea parintilor de a creste armonios copiii, aducand impreuna doua elemente cheie: libertate si limite.
Evenimentul a adunat peste 250 de parinti in sala si peste 16.000 pe transmisia live. Alaturi de Corina Manole, alti doi specialisti au dezbatut subiecte de interes pentru parinti, precum: atasament si co-sleeping, disciplina, crizele de furie, limitele si plansul si provocarea de a creste gemeni sau multipleti.
Scopul conferintei a fost acela de a suplini nevoia de informare a parintilor si de a raspunde multiplelor intrebari despre cum poti creste un copil sau mai multi, oferindu-le instrumentele necesare unei dezvoltari armonioase, intr-un context al noilor provocari moderne si cotidiene.
Disciplina si crize de furie
Despre disciplina, crizele de furie, limitele si plansul bebelusului a vorbit psihoterapeutul autonom Mihai Manole. Potrivit specialistului, „parentajul este in primul rand despre parinte, abia apoi despre copil”. Mihai Manole a pus accentul pe ideea ca „in relatia parinte si copil, procesul de asamblare este in interiorul parintelui” si a criticat solutia folosirii pedepselor si recompenselor in educatia copiilor.
„Pedepsele ofera un model de utilizare a puterii si ii indeparteaza pe copii de ceea ce este cu adevarat important, iar pedepsele corporale predispun copiii la comportamente care le-au atras pedeapsa in timp ce recompensa face copilul sa creada ca ea il defineste, si nu ca el este un copil bun”, a explicat psihoterapeutul.
Conform lui Mihai Manole, „copiii invata in primul rand din cum suntem noi, parintii. Nu din ce le spunem noi sa fie, sau sa nu fie” si nu prin prisma pedepselor sau recompenselor.
Poti asculta integral inregistrarea discursului psihoterapeutului Mihai Manole:
Provocarea cresterii gemenilor sau multipletilor
Despre provocarile pe care le presupune cresterea gemenilor sau a multipletilor a vorbit Nina Sofian, vicepresedinte al Asociatiei Prematurilor. Psihologul a evidentiat cateva aspecte generale de urmat atunci cand parintii se afla in situatia cresterii de gemeni sau de copii apropiati de varsta. Nina Sofian a subliniat importanta individualizarii fiecarui copil in parte. Potrivit specialistului, este important ca parintii sa acorde atentie nevoilor individuale ale fiecaruia dintre copii.
Totusi, foarte multi parinti care au gemeni sau multipleti fac anumite greseli care complica procesul de crestere si educatie si ii impiedica pe micuti sa ajunga sa fie independenti si sa se individualizeze.
[ad#co-2]Iata care sunt cele mai importante greseli ale parintilor cu gemeni sau multipleti:
- Ii imbraca la fel
- Ii obliga sa desfasoare aceleasi activitati, chiar daca au preferinte diferite
- Le impun sa aiba aceiasi prieteni
- Ii compara
- Petreaca mai mult timp cu unul dintre copii
- Ii trateaza ca pe un intreg, ca pe un singur individ, strigandu-i prin apelativul «copii!» sau «haideti», «veniti»
- Nu acorda importanta diferentelor de personalitate dintre ei.
Inregistrarea discursului Ninei Sofian poate fi urmarita aici:
Cei trei specialisi au raspuns si la intrebarile parintilor din sala, curiosi sa afle raspunsuri legate de echilibrul emotional al copiilor, de satisfacerea nevoilor acestora si de gestionarea eficienta si corecta a timpului in cresterea lor.
Sursa foto: Parenting Ads
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!