Raport UE: 4 din 10 elevi din Romania au un nivel scazut de cunostinte la matematica, stiinte si citire

Raportul realizat de Comisia Europeana arata ca rata de parasire timpurie a scolii a crescut in Romania, in 2016, la 18,5%, fata de 17,3% cat era in anul 2013 si aproape s-a dublat fata de media europeana unde procentajul este de 10%.
Totodata, ponderea absolventilor de studii superioare este de doar 25,6%, comparativ cu media Uniunii Europene, unde rata de promovare in cadrul unei institutii de invatamant universitar este de peste 39%.
Raportul citat mai arata ca aproximativ 39% dintre tinerii de 15 ani au un nivel scazut de cunostinte in citit, 40%, la matematica si 37%, la stiinte. Cu toate ca este mai buna decat in tara noastra, nici in Uniunea Europeana situatia nu este mai imbucuratoare: in medie, 20% dintre acesti tineri au astfel de probleme.
3 metode care rezolva lipsa de interes a copilului fata de scoala
Adevarul despre scoala. Un elev de 11 ani le spune copiilor cum sa supravietuiasca anilor de scoala
„Din pacate, Romania nu sta prea grozav, pentru moment, in ceea ce priveste indicatorii europeni. (…) Unul din cinci tineri europeni, cu varsta de 15 ani, nu detine un nivel minim de competente, vorbim despre citit, matematica si stiinte. In Romania, vedem un analfabetism functional de aproape 40% si este cert ca aceste rezultate nu corespund unei economii moderne. (…) Parasirea timpurie scolara are un impact major asupra pietei fortei de munca, creeaza excluziune sociala si saracie”, a declarat reprezentantul Directiei Generale de Educatie, Tineret, Sport si Cultura din Comisia Europeana, Alexandra Tamasan.
Prea putini bani alocati invatamantului
Sistemul de invatamant romanesc are de suferit si din cauza subfinantarii. Bugetul alocat invatamantului, cifrat, in 2017, la 3,1% din PIB, este cu mult sub media europeana de 4,9% din PIB.
„Anul viitor, educatia, sanatatea si infrastructura transporturilor sunt bazele bugetului. Bugetul educatiei este cu siguranta cel mai mare din ultimii 10 ani. Evident ca nu este suficient, este mai mare cu 20%, dar daca vom continua cu o astfel de crestere, in trei ani de zile, putem dubla bugetul educatiei. Evident, acesti indicatori ne arata ca avem mult de munca”, a explicat, in acest context, ministrul Educatiei, Liviu Pop.
[ad#co-2]Prezenta la lansarea „Monitorului educatiei si formarii 2017”, Ligia Deca, consiler de stat pe educatie in Administratia Prezidentiala, a spus ca profesorii si formarea lor joaca un rol important in evolutia sistemului de educatie si ca dascalii calificati ar trebui sa fie incurajati sa „migreze catre scolile mediile defavorizate”.„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul
24 de moduri de a afla ce a facut copilul la scoala fara sa-l intrebi direct
„Ne mandrim cu olimpicii pe care ii avem, insa, in egala masura, ar trebui sa ne mandrim cu performantele medii ale elevilor din Romania si ar trebui sa rasplatim profesorii care reusesc sa faca acest lucru posibil, adica sa ridice, sa aduca valoare adaugata pentru toti copiii din clasa, nu numai pentru aceia din prima banca, care stim cu totii ca au parte si de sprijin din familie si de, probabil, niste premise favorabile (…)”, a mai spus Ligia Deca.
3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala
Cele mai mari 4 nemultumiri ale copiilor la scoala
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!