Psihologul Gáspár György: 4 soluții antistres eficiente în această perioadă

Stând în izolare la domiciliu, fiind bombardați cu știri despre evoluția pandemiei de coronavirus și fiind înconjurați de persoane speriate și tensionate, gradul de stres este destul de crescut în această perioadă.
“Stresul este răspunsul bio-psiho-emoțional pe care-l dă corpul uman, în situații dificile, complicate, amenințătoare și în care percepem o lipsă de control. Atunci când spunem că „suntem stresați“, creierul nostru produce cortizon (cunoscut ca fiind hormonul stresului). Astfel, ajungem să simțim presiunea de a fi „în priză“ și nevoia de a face mereu câte ceva – prin acțiune directă sau prin fantezie și imaginație (proces numit în psihologie „procrastinare“). Și dacă, după o vreme, nu manifestăm comportamente conștiente și sănătoase, riscăm să cădem în prăpastia deprimării și a pasivității”, explică psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György, într-o postare pe Facebook.
Specialistul afirmă că, pentru a face față într-un mod cât mai sănătos acestor perioade stresante, creierul nostru are nevoie să fie ajutat prin comportamentele în care ne implicăm, astfel încât să crească și secreția altor hormoni care să echilibreze compoziția chimică a întregului corp.
Iată 4 lucruri pe care cunoscutul psiholog Gáspár György ne recomandă să le facem pentru a alunga stresul resimțit în această perioadă:
1. Avem nevoie de rutine și de conturarea zilnică a unor planuri pe care să le ducem la bun sfârșit – deoarece, în astfel de momente, când creăm viitorul, creierul secretă dopamină (un hormon ce ne ajută să ne menținem speranța și ne oferă energia necesară pentru a nu fi copleșiți de neputință și neajutorare).
2. Avem nevoie de conversații sigure și este indispensabil să ne amintim că „vorba dulce mult aduce!“. Căci, în astfel de momente, creierul produce endorfine. Atunci când suntem văzuți, auziți și simțiți de cineva drag, trăim o stare de siguranță și de conectare psihologică. În astfel de momente, relațiile capătă cel mai mare sens.
3. Avem nevoie de îmbrățișări, atingeri și intimitate fizică. Atunci când trăim contactul fizic cu cei dragi – unul definit de tandrețe și acceptare – crește nivelul de oxitocină din creier. Și tot atunci se consolidează atașamentul interuman, iar corpul trăiește o plăcută stare de relaxare.
4. Și… să nu uităm să respirăm abdominal (inspirăm pe nas, ducem aerul până în abdomen și apoi expirăm pe gură, într-un ritm lent), timp de cel puțin 10–15 minute, în fiecare zi. Când suntem atenți la un obicei atât de simplu și-l practicăm într-un mod conștient, sângele se oxigenează mai bine și întregul corp se poate liniști mai ușor.
Astfel, putem avea grijă psihologic de imunitatea noastră și putem spune că deținem abilități bune de management al stresului, conchide specialistul.
Sursa foto: Facebook
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!