Chiar daca absolventii clasei a 12-a au trecut cu brio de examenul de bacalaureat sau daca au picat la Bac, cu totii trebuie sa-si pregateasca atent o strategie pentru viitorul apropiat si cel indepartat, deoarece adolescenta se apropie de final, iar viata de adult, presarata cu multe responsabilitati, se apropie cu pasi repezi.

Cei care nu au luat bacalaureatul au de ales intre a se pregati mai bine si a mai incerca inca o data sau sa inceapa deja cariera, iar elevii care au trecut de „examenul maturitatii” au de luat o decizie foarte importanta, de care depinde o mare parte din viata lor profesionala: cum sa-si aleaga specializarea la facultate, astfel incat aceasta sa ii reprezinte cel mai bine dorintele si aptitudinile?

„Am renuntat la ASE, dau la Psihologie”. Cum ajutam un adolescent sa-si aleaga singur cariera

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

Psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life, vine cu un raspuns la aceasta intrebare importanta.

Ce se intampla cand parintii impun alegerea facultatii copilului

In opinia specialistului, tanarul este suficient de matur incat sa constientizeze ce isi doreste, ce ii place si cariera care i se potriveste cel mai bine. „Daca parintii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regaseste in acel domeniu, risca sa inceapa acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine, dar sa nu profeseze sau, in cea mai nefericita situatie, sa lucreze in acel domeniu, dar sa traiasca esec dupa esec. Regasim aici multi licentiati de facultati care nu lucreaza sau nu evolueaza in acel domeniu. Pentru a cunoaste succesul in cariera, este corect sa lasam copilul sa urmeze calea unde poate fi creativ, unde invata si lucreaza cu placere ca si cum s-ar odihni. Veti fi uimiti de rezultate”, declara psihologul Maria Verdi.

In acelasi timp, specialistul considera ca visele unui tanar in ceea ce priveste specializarea la facultate sau, mai departe, cariera, apar de mici, iar un copil isi construieste, in tot acest timp, un intreg sistem de valori care il indreapta catre o specializare sau alta.

Psiholog: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?” Cum reduci dependenta de internet a copilului

De la „Nu vorbi cu strainii!” la „Iata cum sa vorbesti cu strainii”

„Admiram pe cineva bun intr-un domeniu, ne dorim sa fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model in viata. Unele modele sunt preluate din relatia parentala, alte modele de la personaje ce si-au pus amprenta in viata copilului. Asa se structureaza scenariul personal de viata. Personajele preferate din primii ani de viata devin modelele noastre de mai tarziu. Nu intamplator, copii urmeaza cariera unui parinte sau a unei persoane influente. In alte situatii, cand copilul nu a perceput siguranta, iubire in relaţia parentala, nu doreste sa continue pe aceeasi cale. Cand copilul si-a asteptat parintele acasa, iar el statea multe ore la job, in mintea lui, locul de munca al parintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie”, afirma Verdi.

„Cei care pica la Bac nu o fac pentru ca sunt slabi, ci pentru ca nu au stiut sa gestioneze acel moment emotional”

De regula, orice esec din viata unui adolescent e ridicat de acesta la nivel de drama absoluta, cu atat mai mult daca acel esec are legatura cu examenul de bacalaureat sau admiterea la facultate.

Increderea in sine dispare, nu este o situatie fericita. Dincolo de aceasta realitate, stim ca pe moment nu putem face nimic. Urmeaza o perioada in care elevul are nevoie sa se regaseasca pe sine. Are nevoie de suport emotional, are nevoie de incredere, de ascultare. Un elev bun va ajunge cu siguranta la locul potrivit. Daca nu a fost acum, va fi sigur data viitoare. Alaturi de cei dragi, familie, prieteni, isi va regasi echilibrul”, considera psihologul Maria Verdi.

Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Totodata, specialistul afirma ca, de cele mai multe ori, un elev foarte bun nu a picat examenul pentru ca are un IQ mic, ci pentru ca, din punct de vedere emotional, nu a reusit sa gestioneze acel moment. Ca o posibila solutie de gasire a echilibrului si castigare a increderii in sine psihologul ii sfatuieste pe tinerii care nu au reusit sa treaca de „examenul maturitatii” sa participe la grupuri de dezvoltare personala si terapie individuala.

In plus, pentru urmatorul an de examinare, ne sfatuieste psihologul, elevul urmeaza sa-si stabileasca o strategie de invatare si control emotional, un program bine structurat, astfel incat Bacul sa se incheie cu succes.

Citeste pe pagina urmatoare ce trebuie sa faca parintele ca sa-l ajute pe copil sa-si redobandeasca increderea in sine.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit