Psiholog american: “Pedeapsa este eficienta, daca este CORECT aplicata”. Un subiect delicat, ce poate ajuta unii parinti
La cea de-a 123-a Conventie Anuala organizata de American Psychological Association, mai multi specialisti au precizat ca pedepsele pot avea rezultate pozitive, daca sunt aplicate corect, doar cu anumiti copii si doar pentru un comportament cu adevarat dificil.
Astfel, Robert Larzelere, doctorand la Universitatea de Stat din Oklahoma, a precizat ca “pentru copiii sfidatori, dificili, disciplina time-out sau alte tactici similare, realizate corect sub coordonarea unui specialist, pot avea rezultate pozitive”, scrie ScienceDaily.com.
Cum vorbesti cu copilul? Il programezi pentru esec sau pentru succes?
Copilul nu te ajuta? 10 sfaturi cum sa educi un ajutor adevarat!
„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
Larzelere a mai spus ca studiul sau se bazeaza pe datele obtinute de la 102 mamici care au povestit in detaliu cel putin 5 situatii in care au trebuit sa-si disciplineze copilul pentru ca acesta a lovit, nu a ascultat, a plans, ori a fost sfidator.
Tehnici cu rezultate imediate
Una dintre tacticile eficiente a fost de a oferi un compromis in schimbul schimbarii comportamentului copilului, indiferent de acesta.
O alta tehnica eficienta a fost de a ajunge la o intelegere cu copilul (de a folosi argumente), atunci cand copilul avea un comportament doar usor dificil (se plangea de ceva, ori se scancea).
Pedepsa (i se lua copilului ceva sau sub forma de disciplina time-out) a avut cele mai bune rezultate pentru copiii care lovisera, ori aveau un alt comportament dificil. Insa, aceasta abordare nu a avut rezultate bune pentru copiii care aveau un comportament doar usor dificil (erau scanciti, se plangeau de ceva). La fel, argumentarea nu a avut rezultate cu copiii care erau agresivi (au lovit).
Tehnici cu efecte pe termen lung
Pe termen lung, insa, situatia arata altfel. Dupa doua luni in care mamicile au aplicat tehnicile de mai sus, au vorbit din nou cu psihologii care au realizat cercetarea. Iar rezultatele arata astfel:
Mamicile care oferit prea des compromisuri copiilor care loveau sau erau sfidatori au spus ca au observat o inrautatire a comportamentului. Insa, folosirea argumentelor pentru a ajunge la o intelegere a avut efecte in timp, iar comportamentul copiilor agresivi s-a ameliorat foarte mult. Folosirea cu moderatie a pauzelor (time-outs) sau a altor pedepse a condus la o imbuntatire a comportamentului copiilor sfidatori. Insa, doar pentru acestia.
De ce nu functioneaza tehnica time-out?
Ennio Cipani, un alt psiholog doctorand prezent la cea de-a 123-a Conventie Anuala organizata de American Psychological Association, a precizat ca motivul pentru care disciplina time-out nu are rezultate si este perceputa drept ceva negativ este cauzat de faptul ca nu se aplica corect.
Cipani si alti colegi ai sai au observat parintii care aplicau aceasta tehnica si au aflat unde se greseste.
[ad#co-2]Cipani recomanda ca parintii sa nu foloseasca din senin aceasta tehnica. In schimb, trebuie sa le spuna copiilor din timp ce comportament al lor va duce la pauze: lovirea cu intentie, tipetele in casa etc. “Disciplina time-out folosita continuu doar pentru anumite comportamente are rezultate foarte bune in timp. Copilul nu trebuie pus in pauza din senin, din orice si doar in zilele cand parintele nu are rabdare sa tolereze un comportament fata de care, in mod normal, nu ar reactiona atat de dur”, a concluzionat Ennio Cipani.Parinti, credeti ca folosirea cu moderatie si doar pentru anumite comportamente ale acestor tehnici de parenting autoritar poate avea rezultate?
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!