Proiect de lege: Stimulent de risc pentru personalul din învăţământ, în pandemie

Profesorii ar putea primi un stimulent de risc pentru faptul că predau în perioada de pandemie.
Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială au dat raport favorabil unui proiect de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, anunță Agerpres.ro.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 septembrie şi se află pe ordinea de zi de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.
Dacă proiectul de lege va fi adoptat, va fi acordat un stimulent de risc cadrelor didactice, precum și personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.
Stimulentul va fi în valoare de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.
Iată ce prevede proiectul: “(1) Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. (2) Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”.
Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc va fi stabilită lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. După întocmirea listei, acesta o va depune la inspectoratul şcolar.
Acest stimulent de risc nu este cuprins în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă.
Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar, potrivit unui alt amendament.
Având în vedere detalierea din amendamentele propuse, nu sunt necesare norme metodologice pentru aplicare.
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!