Mamele din Romania care au cel putin 3 copii vor primi o indemnizatie speciala luna de luna, pe durata intregii vieti, conform unei propuneri legislative inaintate in Camera Deputatilor de deputatul PSD, Ninel Peia.

„In esenta, voi propune, sustine si ma voi lupta ca mamele ce au in ingrijire de la trei copii in sus sa primeasca o indemnizatie speciala. In fapt, o pensie speciala, pe intreaga durata a vietii sale, in asa fel incat sa nu se lupte cu lipsurile nici cand copiii lor vor fi pe picioarele lor, dar si dupa aceea, ca o recunoastere a eforturilor sale de catre statul roman”, mentioneaza deputatul Ninel Peia in expunerea de motive care sustine propunerea sa privind legea Mamelor Eroine.

Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres

5 strategii care dezvolta motivatia scolara a copilului tau

Cati bani vor primi mamele eroine

Propunerea legislativa prevede acordarea unei indemnizatii viagere lunare pentru mamele care au nascut si cresc 3 copii si mai mult de 3 copii. Pentru mamele cu 3 copii, indemnizatia viagera s-ar cifra la 30% din salariul mediu net pe economie. In conditiile in care salariul mediu net lunar pe economie era, in luna octombrie 2015 (cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica), de 1.871 lei, daca propunerea deputatului social-democrat ar fi adoptata, o mama cu 3 copii ar primi o indemnizatie lunara de 561,3 lei.

Iar valoarea indemnizatiei unei mame cu 4 copii ar fi in valoare de 40% din salariul mediu net, ceea ce presupune, in situatia actuala, 748,4 lei pe luna. De asemenea, conform proiectului legislativ, o mama care are 5 sau mai multi copii ar urma sa primeasca o indemnizatie cifrata la 50% din salariul mediu net, insemnand 935,5 lei/luna. Indemnizatia viagera se va actualiza anual in functie de salariul mediu net pe economie din anul anterior. „Acordarea sumei ce ii revine mamei nu este conditionata de obtinerea unui alt venit si nu se impoziteaza”, se mai arata in proiectul legislativ.

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

6 motive de ce sa cresti inteligenta morala a copilului tau

Totodata, mamele care au cel putin 5 copii vor primi titlul si medalia de „Mama Eroina”.

Natalitatea a scazut la jumatate

La baza acestei propuneri legislative stau datele statistice care indica o scadere puternica a natalitatii. Iata cifrele oficiale, citate de deputatul Ninel Peia: in anul 1990, in Romania s-au nascut 314.746 copii, in anul 2011 s-au nascut 196.242 copii, iar in anul 2013 in tara noastra s-au nascut 176.000 de copii. Altfel spus, natalitea a scazut la jumatate.

De asemenea, pentru comparatie, in Irlanda, in 2012, s-au nascut 16 copii la 1.000 de locuitori. In acelasi an, in Romania se nasteau doar 10 copii la mia de locuitori. Estimarile profesorului Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane arata ca populatia Romaniei va fi, in 2050, de doar 16 milioane de locuitori.

Zeci de mii de copii romani, abandonati pentru un job in strainatate. Psiholog: „Viata copilului, un pret mult prea mare”

19 lucruri formidabile pe care noi le-am facut cand eram mici si pe care am dori sa le facem si astazi

Concluzia deputatului initiator al legii este ca „romancele nu mai fac copii. Viata grea, eventualitatea luarii caii strainatatii la un moment dat, asteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argument pentru orice femeie din Romania pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibila maternitate”.

Din punctul de vedere al deputatului citat, „o femeie care se dedica cresterii si educatiei a trei sau mai multi copii poate fi numita, fara indoiala, o mama-eroina. Sacrificiul ei de acum garanteaza viitorul nostru al tuturor, al romanilor si al patriei lor. Cu cat recunoastem si facem ceva in sensul adevarat de a le ajuta, cu atat mai multe sanse avem sa ne intoarcem la peste 20 de milioane de inimi de romani!”

Tu ce parere ai despre aceasta schimbare? Scrie acum un comentariu si sa dezbatem impreuna!

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit