Profesorii vor mai putine vacante pentru elevii din Romania
Pozitia invatatorilor este sustinuta si de ultimul studiu Eurostat, conform caruia invatamantul romanesc, cel mai lung din Europa, ocupa pozitia a 3-a intr-un top al ineficientei, scrie Digi24.ro.
„Noua ne place foarte mult vacanta, dar cred ca nu este ok sa ne tina numai asa, in vacanta”, este mesajul transmis de tot mai multi copii, in conditiile in care intr-un an scolar sunt 5 vacante. Acestora li se adauga si alte zile libere nelucratoare.
Totodata, cadrele didactice afirma ca le este tot mai dificil sa urmeze programa scolara greoaie si foarte stufoasa.
Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018, elevii vor mai avea, cumulat, inca o luna de vacanta. Elevii vor fi din nou liberi in perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale. Apoi, la finele lunii decembrie, urmeaza vacanta de iarna, dupa care, la inceputul lunii februarie, elevii vor avea o noua vacanta.
Expertul in educatie Oana Moraru declara: „Asa cum este planificat sistemul romanesc, actual, de invatare si cum se deruleaza traditional, de zeci de zile, vacantele vin cam anapoda. Intrerup ce am planificat noi la inceputul anului, fara sa realizam cumva ca aceste interuperi ar trebui sa fie perioade de asezare a materiei”.
Interviu cu Oana Moraru: „Scoala e cel mai teribil tavalug de amortire a vocatiilor”
„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul
Iata si ce spun cadrele didactice:
– „E normal ca dupa o saptamana de stat acasa, de intrerupt activitatea scolara, ei sa vina nu obositi, dar somnorosi.” – Georgiana Stanciu, invatatoare
– „Sunt deconcentrati, au pierdut ritmul, noua ne este foarte dificil sa ii aducem pe linia de plutire…” – Elena Vasile, invatatoare
„Eu stiu care e nemultumirea invatatorilor. Copiii vin decuplati, ei vin agitati, pusi pe sotii si invatatorii vor sa ii aiba imediat, linistiti, cuminti, in banca. Ce pot sa le spun este ca peste 30 de ani, scoala, asa cum este gandita astazi, o sa fie un soi de banc, o gluma buna. Omenirea o sa depaseasca acest model al educarii, ca un act sincron pentru toata lumea, a punerii copiilor in aceleasi clase, pe aceleasi varste si a cresterii lor intelectuale in acelasi timp”, spune Oana Moraru.
De ce sa-i dezveti pe copii ce invata la scoala. Marturiile unui milionar
24 de moduri de a afla ce a facut copilul la scoala fara sa-l intrebi direct
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!