Primul pas ca sa ai mai multa rabdare cu copilul

In ultimele decenii, nivelul de stres a crescut foarte mult. Iata cateva cifre care indica acest lucru:
- O analiza comparativa a unor studii realizate in SUA, in anii 1983, 2006 si 2009, a relevat cresterea nivelului de stres cu procente cuprinse intre 10% si 30%
- Un studiu Gallup la care au participat, in 2017, peste 154.000 de oameni din 147 de tari a aratat faptul ca tristetea, grijile si stresul au crescut in ultimul deceniu, atingand un record in 2017
- 7 din 10 romani sunt stresati la locul de munca, dupa cum indica un studiu al Organizatiei Internationale a Muncii, publicat in aprilie 2018.
Este suficient sa-ti aduci aminte de cum erau lucrurile atunci cand erai copil si sa le compari cu situatia actuala ca sa-ti dai seama ca stresul este mult mai prezent acum decat atunci si ca asta face misiunea noastra, a parintilor de astazi, cu mult mai dificila decat a parintilor nostri.
Pe fondul stresului, al grijilor si al temerilor legate de pericole, este cu mult mai greu sa iti pastrezi echilibrul interior si calmul, astfel incat sa poti avea in permanenta rabdare in comunicarea cu copilul.
De aceea, multi parinti ajung sa se enerveze si sa tipe la copiii lor atunci cand acestia se incapataneaza sa nu ii asculte, chiar daca stiu ca tonul ridicat nu ajuta, insa nemaireusind sa se stapaneasca in momentele de tensiune.
Chiar daca afli informatii, citesti carti de parenting si inveti despre cele mai blande metode de educatie a copilului intr-o noua mentalitate de parenting, stii ca, pentru a aplica orice solutie constructiva, ai nevoie de calm si rabdare. In caz contrar, ajungi sa ridici tonul si apoi sa te simti vinovata ca nu ai reusit sa te opresti la timp.
In schimb, cand incetezi sa mai tipi, cand ai rabdare cu copilul si comunici cu calm, copilul este mai cooperant, ceea ce inseamna mai putine conflicte. Totodata, te simti un parinte mai bun, deoarece comunici eficient si nu te lasi prada emotiilor de moment. Rabdarea te ajuta sa gasesti mai usor solutii bune la provocarile care apar, tu reusind sa te detasezi de tensiunea de moment. De asemenea, devii un model de gestionare a emotiilor pentru copil.
Primul pas ca sa ai mai multa rabdare cu copilul
As fi vrut sa iti propun o solutie miraculoasa, care sa functioneze rapid. Ea exista, insa la ea se ajunge prin antrenament, deci oricum ai nevoie de ceva timp ca sa functioneze rapid.
Primul pas ca sa reusesti sa renunti la a mai ridica tonul la copil, astfel incat sa ai mai multa rabdare este observarea propriilor tale emotii.
Majoritatea oamenilor s-au obisnuit sa traiasca dusi de val, de la o activitate la alta, plecand de acasa catre gradinita/scoala, apoi catre job, dupa care din nou la gradinita/scoala, apoi acasa, sa faca lucrurile de rutina pe pilot automat, pentru ca maine sa o ia de la capat.
Cati parinti mai au ragazul, intr-o lume stresata si grabita, sa se mai intrebe „Eu ce simt de fapt acum?”
Totusi, acesta este primul si cel mai important pas catre a avea mai multa rabdare cu copilul, caci de aici porneste autoreglarea emotionala. Cand esti constienta de propriile tale emotii, incetezi sa mai fii luata prin surprindere de tipatul care iese pe gura. Mai mult, incepi sa stii care este cauza starii tale si cand urmeaza sa depasesti linia rosie dupa care urmeaza furia.
Stii ca acest mic pas face o mare diferenta in comunicarea cu copilul. De aceea, chiar iti poti lua ca tema ca, timp de 24 de ore incepand de acum, sa iti observi cat poti tu de mult propriile emotii.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!