Pericolul uriaș din spatele Fortnite. Cum pot fi protejați copiii
Fortnite este unul dintre jocurile preferate ale copiilor și adolescenților din întreaga lume, având una dintre cele mai mari baze de jucători, cu circa 350 de milioane de conturi create în luna ianuarie 2021.
Însă, de popularitatea acestui joc răspândit și printre copiii din România profită și rețelele criminale. Recent, în Marea Britanie, a ieșit la iveală faptul că rețelele de comercianți de droguri se folosesc de jocul video de succes Fortnite pentru a racola copii care să fie implicați în rețeaua de distribuție și chiar consum de droguri, scrie presa britanică.
Pentru a-și cumpăra costume și mișcări noi pentru caracterele lor, jucătorii trebuie să folosească moneda virtuală V-bucks. Reprezentanți ai bandelor criminale exploatează acest lucru oferindu-le copiilor și tinerilor V-bucks-i în schimbul livrării sau depozitării de droguri, scrie twnews.co.uk.
Matthew Norford, în vârstă de 38 de ani, este un fost șef de bandă care lucrează cu copii cu risc de exploatare criminală în Manchester prin schema 1Message. El avertizează că mulți dintre acești copii sunt conectați la lumea drogurilor prin intermediul jocului Fortnite.
„Se consideră cool să te joci cu băieți mai în vârstă din zona ta”, spune Matthew Norford.
„Unora le plac senzațiile tari. Le place organizația și să facă parte din ea”, adaugă el.
Matthew a povestit cum un copil de 12 ani a fost racolat de un dealer care l-a convins să păstreze în dormitorul său pachete de marijuana în valoare de 80 de lire sterline.
„Sunt foarte îngrijorat că va începe să vândă singur drogurile, dar ce pot face eu în condițiile în care am contact cu el doar o dată sau de două ori pe săptămână?”, se întreabă Matthew.
El relatează: „Acest traficant de droguri l-a atras cumpărându-i lucrurile din joc pe care părinții lui nu și le pot permite în timp ce se joacă toată noaptea”.
Fortnite poate fi jucat începând cu limita de vârstă de 12 ani. 1.000 de V-bucks-i costă aproximativ 8 lire sterline.
Majoritatea articolelor care pot fi cumpărate în joc costă între 7 și 16 lire sterline. Totuși, unele conturi rare Fortnite au generat mii de lire pe eBay.
Iryna Pona, manager de politici la The Children’s Society, a declarat că racolarea online în scopuri criminale a crescut în ultimul an, adăugând: „Protejarea copiilor online este responsabilitatea tuturor – inclusiv a dezvoltatorilor de jocuri”.
Reprezentanții Epic Games, producătorul jocului Fortnite, au declarat că părinții ar putea dezactiva cererile de chat și pe cele de prietenie din joc.
Sursa foto: Epic Games
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!