Pericolele din casa. Cum sa-ti protejezi copilul de accidente in locuinta

Copiii sunt extrem de curiosi. Pe masura ce cresc si vor sa exploreze lumea, absolut totul li se pare interesant. Ei isi doresc sa exploreze fiecare camera din locuinta si fiecare coltisor.
Mai mult decat atat, in special in perioada in care le cresc dintisorii, cei mici au tendinta de a introduce in gura toate obiectele pe care le iau in maini.
Dorinta lor de explorare si de a introduce obiecte in gura poate da nastere unor accidente si incidente neplacute sau chiar grave. Tocmai din dorinta de a-si proteja copiii apar numeroase conflicte cu cei mici, atunci cand ei se expun in fata unor posibile pericole. Multe asemenea conflicte pot fi evitate atunci cand stim cum sa asiguram siguranta copiilor facand anumite modificari in mediu.
In fiecare camera din locuinta exista diferite pericole specifice pe care parintii au nevoie sa stie cum sa le evite
Siguranta copilului in bucatarie
Siguranta copilului in bucatarie este primul lucru care ar trebui sa-i preocupe pe parinti. Pericolele pot fi reprezentate de: vasele fierbinti puse pe foc pe aragaz, in cuptor, puse pe masa dupa ce au fost luate de la temperatura inalta, ustensilele ascutite care stau in sertare, cum ar fi cutitele sau foarfeca.
Pentru a evita ranirea cu obiecte ascutite, le poti muta in corpuri de bucatarie situate mai sus, unde copilul nu poate ajunge sau poti monta opritoare speciale pentru sertare care nu ii vor permite celui mic sa le deschida.
De asemenea, asigura-te ca eviti riscul de arsuri supraveghindu-l foarte atent in timp ce se afla la bucatarie. Daca cel mic este foarte curios sa vada si sa afle ce se intampla pe aragaz, nu ii respinge aceasta curiozitate sub pretextul ca este periculos, deoarece nu vei face decat sa-i starnesti si mai mult curiozitatea. Explica-i mai intai ca vasul in care fierbe mancarea pe aragaz este foarte fierbinte, apoi ii poti lua manuta si o poti apropia treptat, foarte incet de aragaz. Copilul va vedea ca, pe masura ce se apropie de vasul aflat pe foc, temperatura creste pana devine foarte inconfortabila. O asemenea abordare il va ajuta pe copil sa simta ce se petrece de fapt pe aragaz, precum si sa-si satisfaca curiozitatea, astfel incat el nu va mai insista sa ajunga la aragaz.
Siguranta copilului in sufragerie si dormitor
Chiar daca poate ca nu pare la o prima vedere, sufrageria si dormitorul ascund si ele cateva pericole. Pot aparea accidentari si raniri din cauza colturilor meselor si mobilei. Exista protectii speciale pentru acestea.
De asemenea, cand ai un copil mic in casa, este mai indicat sa renunti la fetele de masa, deoarece cel mic poate oricand sa traga de un capat al fetei de masa si sa fie lovit de orice obiect aflat in acel moment pe masa.
Mare atentie si la plantele de apartament. Renunta la plantele toxice pentru copii, precum si la plantele cu frunze mari sau care atarna, pe care copilul le poate apuca si poate cadea, fiind lovit de ghiveci.
Siguranta copilului in baie
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a te asigura ca cel mic nu pateste nimic rau in baie este sa nu-l lasi nesupravegheat cat timp se afla acolo. La baita, poti folosi covorase antiderapante care nu aluneca pentru baie sau pentru cabina de dus.
Asigura-te ca usa de la baie poate fi descuiata si din exterior, pentru a putea intra in eventualitatea in care copilul se incuie in baie involuntar.
De asemenea, ai grija unde pastrezi substantele de curatat si detergentii. Asigura-te ca cel mic nu are acces in dulapurile sau sertarele unde se afla acestea.
Siguranta copilului pe scari
Daca aveti in locuinta scara interioara, e important sa te asiguri in primul rand ca aceasta este rezistenta si bine prinsa. Pentru a reduce riscul alunecarii, poti monta benzi anti-alunecare.
Siguranta generala a copilului in locuinta
Geamurile reprezinta principalul pericol pentru copii. Cand sunt foarte mici, copiii nu inteleg ca, daca ar cadea pe geam, nu ar mai putea fi salvati. Mare grija la plasele de tantari, care pot da senzatia ca geamul este inchis. Poti monta incuietori speciale la geamuri. Explica-i celui mic care sunt riscurile ferestrelor si de ce este interzis sa se urce pe pervaz si in special sa deschida geamurile.
Medicamentele sunt pastrate, de regula, in locuri usor accesibile si multi parinti nu se gandesc ca ar putea reprezenta vreun pericol pentru cei mici. Din curiozitate, copiii pot deschide flacoanele cu medicamente si pot gusta, bea, inghiti continutul, ceea ce comporta riscuri uriase pentru sanatatea lor. De aceea, pastreaza medicamentele intr-o zona inaccesibila pentru copil. Mare atentie, apoi, cu termometrele. Termometrele vechi cu mercur se pot sparge si copilul se poate intoxica cu mercur, care este un metal greu. Sunt de preferat termometrele moderne special create pentru copii – o oferta larga poate fi gasita pe site-ul EMAG.
Usile sunt si ele potentiale surse de traume pentru copii si nu numai pentru cei mici. Copiii isi pot prinde degetele neretragandu-si la timp mana atunci cand usa se inchide. Apoi, pot introduce din curiozitate degetele sub usa, in gaura cheii (la usile mai vechi) sau, daca sunt mai mari, pot incerca metode ingenioase de a inchide si deschide usile. Expica-i copilului cat este de periculos acest joc. Eventual, poti lua o creta si ii poti arata ce se poate intampla.
Prizele sunt o mare sursa de stres pentru parinti atunci cand cel mic incearca sa le exploreze. Pentru a evita conflictele pe aceasta tema, poti ascunde prizele in spatele unor corpuri de mobila sau poti folosi protectii speciale pentru prize.
Daca ai un copil mic foarte curios, daca iti este teama sa nu se raneasca in casa si vrei sa-i asiguri protectia impotriva pericolelor, vezi oferta emag pentru sisteme de siguranta pentru copii:
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!