Romanii care au copii pot solicita, incepand de astazi, o zi libera pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului. Ziua libera se ia de catre un singur parinte, in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte de vizita la medic.

Aceste prevederi sunt cuprinse in normele metodologice pentru aplicarea legii prin care parintii primesc zile lucratoare libere pentru ingrijirea sanatatii copiilor, aprobate miercuri de catre Guvernul Romaniei.

Potrivit normelor, parintele care vrea sa ia aceasa zi libera trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte nu a solicitat o zi libera in acel an si nici nu o va solicita.

Ce NU trebuie sa faci atunci cand copilul este bolnav

10 sfaturi de la cel mai cunoscut pediatru ucrainean, dr. Komarovskii

„Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat. Dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului are obligatia sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor. Pe baza acestora, medicul de familie elibereaza gratuit o adeverinta, pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovada ca acest control medical a fost efectuat. In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera pentru acesta o scutire medicala”, se mai specifica in normele metodologice ale legii.

Legea 91/2014 acorda parintilor/tutorilor asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat o zi sau doua zile lucratoare libere, in functie de numarul copiilor, pentru a verifica anual starea de sanatate a copiilor.

Drepturile copiilor care sunt in spital. IATA ce trebuie sa stii

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Familiile sau persoanele care au in ingrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucratoare libera, iar ce care au trei sau mai multi copii vor beneficia de doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

Atentie, insa, aceasta zi libera nu este platita de catre angajator. Legea prevede ca, pentru aceasta zi libera, angajatorul nu are obligatia sa plateasca parintilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

8 sfaturi cum să-ți ferești copiii de pericole în vacanța de vară

Cum ne ajuta pietrele semipretioase. Top 7 cristale benefice pentru copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit