Parintii care impun copiilor o dieta vegana la inchisoare propunere de lege in italia

0
Dieta vegana pentru copii

Este foarte recentă știrea unui DETALII tribunal australian care i-a condamnat pe părinții unei fetițe pentru că i-au provocat paralizia cerebrală infantilă prin supunerea-o la o dietă vegană.

Prin urmare, pare necesar să ne întrebăm dacă dieta vegană, o alegere alimentară care s-a răspândit exponențial în ultimii ani, este potrivită și pentru copii sau reprezintă un risc la vârsta pediatrică.

Alimentația vegană pentru copii: da sau nu?

Dieta vegană prevede eliminarea completă a tuturor produselor de origine animală (carne, pește, ouă, lapte și derivate) permițând doar aportul de cereale integrale sau semiintegrale, leguminoase, legume, fructe, fructe uscate și uleiuri vegetale.

  • Susținătorii dietei vegane o consideră o dietă sănătoasă și mai sustenabilă din punct de vedere al mediului.
  • Lipsa aportului de proteine animale expune în primul rând lipsa vitaminei B12, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos central.

Mai mult, au fost demonstrate deficiențe ale mai multor micronutrienți, precum fier, zinc, calciu și vitamina A. În plus, aportul excesiv de fibre alimentare secundar consumului masiv de fructe și legume poate reduce și mai mult absorbția unor vitamine și micronutrienți.

  1. La copiii mai mici (de la 6 luni la 2 ani), dieta vegană este asociată cu un risc crescut de creștere slabă în înălțime și greutate, având în vedere aportul caloric redus de fructe și legume în comparație cu proteinele de origine animală, dintre care veganul. lipsește dieta.
  2. Dieta vegană include, de asemenea, utilizarea frecventă a laptelui vegetal (de exemplu, orez, ovăz, nucă de cocos, lapte de migdale) pentru a înlocui laptele de vacă și derivatele acestuia.

În acest sens, în august 2020, NASPGHAN (Societatea Nord-Americană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică) a publicat un Document de poziție privind „laptele pe bază de plante”, care afirmă că majoritatea acestor băuturi vegetale nu au un echilibru nutrițional adecvat atunci când comparativ cu laptele de vacă.

Cu toate acestea, această dietă nu este lipsită de pericole

Acesta din urmă, de fapt, reprezintă o sursă de nutrienți importanți, precum proteinele cu valoare biologică mare și minerale foarte importante precum calciul, zincul, seleniul, vitamina A și vitaminele din grupa B, inclusiv B12.

Cu toate acestea, această dietă nu este lipsită de pericoleEfectele adverse ale utilizării necorespunzătoare a unor băuturi vegetale sunt bine documentate și includ: creșterea slabă a greutății corporale, malnutriție proteico-energetică, tulburări electrolitice, pietre la rinichi, anemie cu deficit de fier, rahitism și scorbut.

În ceea ce privește copiii mai mici, care sunt și cei mai vulnerabili, orientările ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică) privind înțărcarea recomandă ca dietele vegane să fie folosite numai sub strictă supraveghere medicală și nutrițională și după informarea adecvată a familiei. a consecințelor grave legate de nerespectarea sfatului privind suplimentarea alimentară adecvată.

Prin urmare, este recomandabil ca medicul să sugereze părinților care doresc să înceapă copilul pe o dietă vegană să amâne această alegere cel puțin până la vârsta școlară.

  1. Totuși, având în vedere că rolul medicului pediatru este de a sprijini familiile, atunci când se confruntă cu decizia fermă de a hrăni copilul cu o dietă vegană, părinții nu trebuie să rămână singuri ci să-i ajute să își planifice alimentația în cel mai bun mod posibil, oferind toate sfaturile necesare ( suplimentarea cu vitamina B12, acid folic,
  2. fier, acizi grași ω3 și ω6, vitamina D și calciu, dacă este necesar) pentru o dietă cât mai lipsită de riscuri pentru sănătate.

Dieta vegană pentru copii: se poate face și în ce condiții?

Se întâmplă ca cronicile să se refere la copii transportați de urgență la spital pentru simptome care sugerează consecințele unei diete vegane, complet lipsite de derivate de origine animală: ouă, produse lactate și miere inclusiv.

Simptome precum greutatea mult mai mică decât era de așteptat, mișcările încetinite, reacția slabă, plus poate teste de sânge care arată deficiențe de hemoglobină și vitamina B12.

În fața acestor cazuri, se pune mereu întrebarea dacă o dietă vegană ar putea fi cu adevărat potrivită pentru un copil, mai ales pentru unul mic, care sunt riscurile asociate cu acest tip de dietă și cum să le depășești.

  1. Problema este una fierbinte și tinde să-i împartă până și pe specialiști, între cei care consideră că copiilor ar trebui în orice caz să li se garanteze, cel puțin în primii ani de viață, o anumită aprovizionare cu produse de origine animală – carne, pește, lactate – și cei care nu văd contraindicații la o dietă vegană începând de la înțărcare.
  2. Cu condiția, însă, să se efectueze o serie de verificări pentru evaluarea stării de bine a copilului, corectând eventualele deficiențe cu suplimente.

O declarație a Academiei Americane de Pediatrie, de exemplu, susține că copiii pot fi bine hrăniți atât cu diete vegetariene, cât și vegane, dar subliniază că poate fi dificil să se obțină echilibre nutriționale adecvate atunci când se elimină complet ouăle și produsele lactate.

Parcă ar spune: totul ar putea merge bine pe hârtie, dar în realitate trebuie să fii foarte atent la ceea ce faci. Posibilele riscuri ale unei diete vegane.

Dieta vegana pentru copii

Așadar, care sunt riscurile pe care le riscă un copil care nu găsește niciodată friptură, ou sau brânză în farfurie? „Depinde mult de vârsta copilului” subliniază medicul pediatru Andrea Vania, expert în probleme de nutriție al Societății Italiene de Pediatrie.

  1. „Pentru toată lumea există certitudinea unui deficit de vitamina B12, o vitamină foarte importantă pentru dezvoltarea sistemului nervos central.
  2. Din moment ce este conținut doar în produsele de origine animală și nu putem să-l facem, oricine nu îl mănâncă nu are.

Dieta vegana pentru copiiAcesta este un punct asupra căruia sunt puține de discutat: un copil vegan este prin definiție deficitar în această vitamină, care trebuie deci integrată cu suplimente adecvate”. Apoi există riscul lipsei altor substanțe, precum fier, zinc, calciu, vitamina A, vitamina B.

În acest caz nu vorbim de certitudini: nivelurile acestor substanțe depind de diverși factori, așa că unii copii sunt mai expuși riscului de deficiență, alții mai puțin” explică medicul pediatru.

De exemplu, un aspect semnificativ este aportul de fibre. Care sunt bune, desigur, dar în cantități adecvate. Dacă aportul dvs. de fibre este prea mare, acesta reduce absorbția unor vitamine, ceea ce duce la un risc de deficiență.