​​

Sanvisurile sunt printre cele mai comune si mai comode moduri de a consuma mancarea la pachet, atunci cand suntem plecati pe drum sau cand pregatim copilul pentru scoala. Insa, ca parinti, este foarte important sa avem grija ce produse folosim atunci cand pregatim un sanvis pentru copil, deoarece o mare parte dintre produsele prezente pe piata contin substante daunatoare copiilor.

Reprezentantii asociatiei consumatorilor InfoCons au analizat 13 tipuri de sunca de Praga, 20 de tipuri de paine integrala si 39 de tipuri de unt, pentru a vedea cate E-uri pot fi regasite intr-un sandvis.

Astfel, studiul InfoCons arata ca, intr-un simplu sandvis alcatuit din paine, unt si sunca de Praga, se regasesc, in cel mai bun caz, minimum 4 E-uri, se arata intr-un material publicat pe site-ul asociatiei.

La ce sa fii atenta cand cumperi jucarii pentru copii

Ciocolata pe care sa NU o cumperi pentru copii. Contine ingrediente care ii poate afecta

La polul opus, maximul numeric al E-urilor ce pot fi regasite intr-un sandvis cu sunca de Praga, unt si paine integrala este de 15 E-uri. Multe dintre acestea se gasesc si in alte produse pe care le consuma copiii de-a lungul zilei, astfel incat ei pot ajunge sa consume acelasi E de 3-4 ori pe zi.

Reprezentantii InfoCons au constatat ca niciun tip de unt studat nu contine E-uri.

In acelasi timp, cantitatea de sare dintr-un sandvis se poate situa intre 2,13 si 5,8 grame/zi. Cantitatea de sare recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 5 grame/zi. In acest context, putem observa ca 100 de grame de sandvis contine aproape intreaga cantitate de sare recomandata pentru toata ziua sau chiar poate fi depasita.

Dintr-un studiu in care au fost analizate 20 de tipuri de paine integrala feliata, a rezultat ca numarul de E-uri variaza intre zero si 5 E-uri. Jumatate dintre produsele analizate nu contineau niciun E.

In ceea ce priveste sunca de Praga, din 13 produse analizate, concluzia a fost ca acestea contin intre 4 si 10 E-uri, precum si intre 1 si 24 g de grasimi/100 g produs.

„Nu toti suntem matematicieni. De cele mai multe ori, cifrele ne pot speria, cand ne gandim la permutari de n luate cate k ni se pare ca suna abracadabrant, insa nu este nevoie de o astfel de formula complicata pentru a descoperi numericul de E-uri dintr-un sandvis. Ceea ce este clar este ca intr-un sandvis putem gasi putine sau multe E-uri, la fel ca in paine, in unt/margarina, in felia de parizer/sunca/salam, in mustar/ketchup/maioneza (dupa gust, cum ar spune bucatarul). Gasim si sare in paine, unt, sunca, ketchup/mustar si de cele mai multe ori putem gasi si zahar in paine, unt, felia de sunca sau ketchup/mustar. Asadar, pe langa ceea ce credem noi ca inseamna un sandvis, haideti sa ne imaginam cum se aduna E-urile, sarea si zaharul, si sa vedem ca, odata mancat sandvisul, e posibil sa fi ajuns la limita maxima dintr-o zi si cu sarea, si cu zaharul, dar poate si cu E-urile. Haideti sa ne gandim fiecare de 2 ori mai ales cand facem un sandvis pentru cei apropiati”, ii indeamna pe parinti Sorin Mierlea, presedinte InfoCons.

​​

Acesta mai spune: „Scaneaza codul de bare cu aplicatia gratuita InfoCons si fii informat, pentru ca nu cred ca isi doreste cineva un sandvis cu zahar, sare si E-uri! Si nu uitati, sa citim pe etichete si modul de depozitare al produsului, deoarece am putea pune in sandvis un produs ce necesita o anume temperatura si, tinut prea mult in ghiozdan sau in geanta, sa ajunga sa ne faca rau. Asadar, citeste eticheta si fii informat!”

Guma de mestecat, plina de E-uri. Top 10 cele mai periculoase produse

Top cele mai sigure scaune auto pentru copii

 

Sursa foto: Pixabay

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit