Oxidul de etilenă din înghețata retrasă de pe piață. „Chiar și niveluri foarte mici de expunere sunt asociate cu un risc excesiv de cancer”

Aproape 60 de tipuri de înghețată și dulciuri sunt în proces de retragere din magazinele din România din cauza prezenței peste limita admisă în Uniunea Europeană a oxidului de etilenă.

elefant.ro

În acest articol, vedem ce este oxidul de etilenă și cât de periculos este pentru sănătate.

Ce este oxidul de etilenă?

Oxidul de etilenă este un pesticid în formă de gaz incolor mai greu decât aerul (formulă chimică C2H2O), utilizat de state din afara Uniunii Europene pentru a combate ciupercile și bacteriile. În UE, acest insecticid este interzis pentru a fi folosit în industria alimentară, fiind clasificat drept un antibacterian cancerigen, mutagen și reprotoxic.

„Produsele chimice cancerigene pot provoca sau facilita cancerul. Substanțele chimice mutagene pot provoca mutații genetice. Substanțele chimice reprotoxice pot deteriora procesul de reproducere”, explică Eurostat.

Aditivul contaminat cu oxid de etilenă este guma de caruba, reprezentat pe eticheta produsului de prescurtarea E140.

În ciuda faptului că este interzis în UE, această substanță este prezentă în mai multe produse alimentare din statele europene.

answear.ro

Primele semnale de alarmă în privința acestei substanțe au fost trase în luna septembrie 2020, de către Belgia, care a alertat autoritățile europene referitor la contaminarea semințelor de susan din India cu oxid de etilenă, scrie foodsafetynews.com.

Potrivit acestei publicații, de atunci și până în prezent, continuă să fie rechemate mii de articole convenționale și organice cu termen lung de valabilitate, cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea, condimentele și alte produse afectate.

Substanța a fost utilizată pentru a reduce sau a elimina contaminarea microbiologică cu Salmonella, în condițiile în care utilizarea oxidului de etilenă pentru dezinfectarea alimentelor este interzisă în Europa.

În același timp, oxidul de etilenă a fost găsit și în aditivul guma de caruba, folosit ca agent de îngroșare sau stabilizator. Este utilizat în diferite alimente, printre care înghețată, cereale pentru micul dejun, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.

Cât de periculos este oxidul de etilenă pentru sănătate?

Deși producătorul de înghețată Mars îi asigură pe consumatori că în produse este folosită o cantitate foarte mică de oxid de etilenă, drept pentru care consumarea produsului nu este nocivă, autoritățile europene sunt de o altă părere.

În lunile iunie și iulie, Comisia Europeană a avut 3 ședințe pe această temă cu autoritățile și experții în domeniul siguranței alimentare. 

Experții au afirmat că nu există un nivel sigur de expunere pentru consumatori la produsele care conțin aditivul cunoscut a fi contaminat cu oxid de etilenă și că orice nivel cu care s-ar putea confrunta oamenii prezintă un risc potențial. Aceasta înseamnă că întreprinderile din domeniul alimentar sau furajer care au introdus astfel de produse pe piața UE trebuie să le retragă și să le recheme.

Iată decizia Comisiei Europene în contextul crizei generate de oxidul de etilenă:

„Statele membre au concluzionat că, în conformitate cu dispozițiile legale prevăzute în Legea generală a alimentelor COM 178/2002:

  • pentru produsele care conțin aditivul E410 despre care se știe că este contaminat cu oxid de etilenă, nu poate fi definit un nivel sigur de expunere pentru consumatori și, prin urmare, orice nivel la care consumatorii pot fi expuși prezintă un risc potențial pentru consumatori;
  • în consecință, este necesar, pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății, ca operatorii din sectorul alimentar sau furajer care au introdus astfel de produse pe piața UE să le retragă de pe piața UE, sub controlul autorităților naționale competente, și să le recheme de la consumatori.”

Unele state europene și unii producători au încercat să minimizeze riscurile la adresa sănătății pe care le implică oxidul de etilenă. Cu toate acestea, aceasta este o substanță cancerigenă, mutagenă și reprotoxică care, conform Anses (Agenția Națională franceză pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și a Muncii), prezintă în mod clar riscuri pentru sănătate: „Se consideră că agenții cancerigeni genotoxici acționează fără un prag de doză. Chiar și niveluri foarte mici de expunere sunt asociate cu un risc excesiv de cancer”, scrie foodwatch.org.

„CIRC (Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului) clasifică oxidul de etilenă în grupa 1 (agenți cancerigeni pentru oameni).

Oxidul de etilenă este mutagen, conform numeroaselor teste in vitro și in vivo. Este un agent alchilant puternic care poate intra în reacție cu proteinele ​​și acizii nucleici fără activare metabolică. Aceste proprietăți îl fac să fie un agent de sterilizare foarte eficient.

Oxidul de etilenă este iritant pentru piele, pentru ochi și pentru căile respiratorii. Nu este un sensibilizant pentru piele pentru cobai.

Atunci când este inhalat de șoareci, pe parcursul a 2 ani, duce la o incidență crescută a carcinoamelor alveolar și bronșiolar cu o ușoară creștere a adenoamelor pulmonare, precum și la adenocistoame papilare în glanda Harder la animalele de ambele sexe. La femele, crește rata adenocarcinoamelor uterine, a carcinoamelor mamare și a limfoamelor maligne. La șobolanii expuși timp de 2 ani, provoacă leucemie celulară celule mononucleare și tumori cerebrale la ambele sexe, mezotelioame peritoneale în zona testiculară și fibrosarcoame subcutanate la masculi”, se arată în analiza Anses.

Iată lista tuturor tipurilor de înghețată retrasă de pe piață de ANSVSA, începând cu 11 iunie și până pe 4 august, din cauza prezenţei oxidului de etilenă peste limita admisă legal:

1. CORA Înghețată cafea 1000 ml/495g – LOT 01221 – data limită de consum 11.07.2023

2. CORA Înghețată cu vanilie&biscuiți 900ml/489g – LOT 01821 – data limită de consum 17.07.2023

3. MEGA IMAGE, CORA, AUCHAN, LIDL – Înghețată Bounty 6 batoane 6 x 39,1g – vezi AICI lista tuturor loturilor retrase

4. CORA, AUCHAN – Înghețată Twix 6 batoane 6 x 34,2g – vezi AICI lista loturilor retrase

5. CORA, AUCHAN, LIDL – Înghețată Snickers 6 batoane 6 x 48g – vezi AICI lista loturilor retrase

6. MEGA IMAGE, CORA, AUCHANBaton înghețată Snickers 48 g – vezi AICI lista tuturor loturilor retrase

7. CORA, AUCHANBaton înghețată Snickers Xtra 66 g – vezi AICI lista loturilor retrase

8. MEGA IMAGE, CORA, AUCHAN – Baton înghețată Bounty 39,1g – vezi AICI lista tuturor loturilor retrase

9. MEGA IMAGE, CORA, AUCHAN – Baton înghețată Twix – 40 g – vezi AICI lista tuturor loturilor retrase

Mars, compania producătoare a înghețatelor Snickers, Twix și Bounty afirmă că doar produsele, loturile și datele de valabilitate enumerate pe site-ul ANSVSA sunt afectate.

Motivul retragerii produselor este prezența oxidului de etilenă.
„ESTE IMPORTANT că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, Mars folosește doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este
nocivă”, afirmă reprezentanții Auchan, în documentul referitor la retragerea produselor, transmis Autorității Sanitar-Veterinare.

10. CORA Desert cu miez de bezea 270 g – LOT 20234

11. Milka Vanilla&Chocolate Stick 20x71g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

12. Milka Chocolate Hazelnut Stick 20x69g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

13. AUCHAN, METRO – Milka Vanilla&Chocolate Stick MPK 284g – Vezi AICI și AICI detalii despre loturile retrase

14. Milka Chocolate Hazelnut Stick MPK 176g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

În comunicatul său, producătorul acestor înghețate, Froneri Ice Cream România, explică motivul rechemării înghețatelor Milka:

„Froneri Ice Cream Polonia, în calitate de producător al produselor enumerate mai sus, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producția sa de înghețată și care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea înghețatei. Loturile respective de ingredient stabilizator depășesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă.

Stabilizatorii pe bază de plante utilizați de Froneri sunt livrați ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite și sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele noastre finite, astfel încât este considerat foarte puțin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor. Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită.

Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină, și am început o campanie de retragere a acestora.”

15. CORA Desert Liegeois ciocolată 255g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

16. CORA Înghețată ciocolată glazură 393g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

17. CORA Înghețată vanilie/căpșuni 415g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

18. CORA Înghețată cacao/fistic 415g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

19. CORA Înghețată nucă cocos rasă 487g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

20. CORA Înghețată vanilie/caramel 393g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

21. CORA Înghețată rom și stafide 534g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

22. CORA Înghețată ciocolată neagră 500g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

23. CORA Înghețată vanilie căpșuni ciocolată 12 buc/368g – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

24. METRO – Metro Chef înghețată vanilie 2,5l – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

25. METRO – Metro Chef înghețată ciocolată 2,5l – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

26. METRO – Metro Chef înghețată mentă 2,5l – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

Aceste 3 tipuri de înghețată retrase din rețeaua Metro sunt produse de FRONERI France SAS.

27. AUCHAN – Milka MiniStick MPK 225 g – Vezi AICI și AICI detalii despre loturile retrase

28. AUCHAN – KitKat Stick MPK 248g – Vezi AICI și AICI detalii despre loturile retrase

29. AUCHAN – KitKat Stick 62,5g – Vezi AICI și AICI detalii despre loturile retrase

30. CARREFOUR – Înghețată banane&caramel 4x90ml Carrefour Sensation – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

31. CARREFOUR – Înghețată mini vanilie&ciocolată 8x50ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

32. CARREFOUR – Înghețată cafea&sos ciocolată 6x120ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

33. CARREFOUR – Înghețată ciocolată&sos ciocolată 6x120ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

34. CARREFOUR – Tort înghețată vanilie&zmeură 1200ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

35. CARREFOUR – Ruladă vanilie&fructe roșii 650ml Carrefour – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

36. CARREFOUR – Ruladă înghețată caramel 650ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

37. CARREFOUR – Înghețată vanilie&ciocolată vanilie / vanilie &căpșuni 12x60ml Carrefour Classic – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

38. CARREFOUR – Înghețată cookie dough 4x90ml Carrefour – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

39. CARREFOUR – Înghețată lămâie&meringue 4x90ml Carrefour Sensation – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

40. CARREFOUR – Înghețată cu ciocolată albă 4x110ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

41. CARREFOUR – Înghețată vanilie&fructe exotice 4x100ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

42. CARREFOUR – Ruladă 3 tipuri ciocolată 650ml Carrefour Extra – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

43. CARREFOUR – Înghețată cocos&lămâie&ananas 900ml Carrefour Sensation – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

44. CARREFOUR – Înghețată ciocolată&alune 900ml Carrefour Sensation – Vezi AICI detalii despre loturile retrase

45. CARREFOUR – Înghețată fistic 1000ml Carrefour Extra Vezi AICI detalii despre loturile retrase

46. CARREFOUR – Înghețată ciocolată 1000ml Carrefour Extra Vezi AICI detalii despre loturile retrase

47. CARREFOUR – Înghețată ciocolată&mentă 1000ml Carrefour Extra Vezi AICI detalii despre loturile retrase

48. CARREFOUR – Înghețată căpșuni 1000ml Carrefour Extra Vezi AICI detalii despre loturile retrase

49. CARREFOUR – Înghețată vanilie 1000ml Carrefour Extra Vezi AICI detalii despre loturile retrase

„Vă informăm că urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri Franța, CARREFOUR ROMÂNIA SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolelor menționate (…).
Motivul rechemării: prezență oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor – guma de carruba”, au explicat reprezentanții Carrefour România.

50. MEGA IMAGE – Milka înghețată ministick 6×37,5g – vezi AICI detalii despre loturile retrase

51. MEGA IMAGE – KitKat înghețată băț 62,5g – vezi AICI detalii despre loturile retrase

53. MEGA IMAGE – Milka înghețată batoane MPK 4x71g – vezi AICI detalii despre loturile retrase

54. MEGA IMAGE – KitKat înghețată băț 248g – vezi AICI detalii despre loturile retrase

„Retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, constatându-se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de
etilenă.
Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, informează reprezentanții Mega Image.

55. CARREFOUR, AUCHAN, CORA, SELGROSSorbet Căpșune La Strada 12×120 ml

56. CARREFOUR, AUCHAN, CORA, SELGROS – Sorbet Căpșune La Strada 500 ml

57. MEGA IMAGELa Strada Înghețată căpșuni 74g

58. MEGA IMAGELa Strada Sorbet căpșuni 310g

Sursa foto: Pexels

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close