„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul
Un articol publicat pe blogul publicatiei americane Psychology Today contureaza raspunsul la aceasta intrebare.
Potrivit publicatiei citate, explicatiile refuzului copilului de a merge la scoala pot fi multiple. Copiii mici considera, de cele mai multe ori, ca mersul la scoala este ceva temporar. Primele saptamani din „luna de miere” par a fi ca intr-o poveste. Insa, in momentul in care devine foarte clar ca scoala va continua pe termen nedefinit, copiii pot decide brusc sa refuze sa mai plece de acasa. In general, copiii prefera sa stea acasa in pijamale si sa se joace cu jucariile lor, inconjurati de oamenii pe care ii iubesc. De ce ar vrea sa iasa din casa?
Acomodarea copilului la gradinita si la scoala. 18 + 1 sfaturi foarte bune pentru prima luna
7 lucruri pe care le au in comun cei mai buni parinti din lume
O alta posibila explicatie a acestui refuz este faptul ca scoala este foarte stresanta si obositoare pentru copii. Pe tot parcursul zilei, ei trebuie sa se concentreze la ore, sa respecte niste reguli, sa ofere lucruri si sa-si astepte randul. Toate acestea ii solicita multa energie si mult autocontrol, astfel incat pare cu mult mai usor sa stea acasa. Totusi, odata cu trecerea timpului, copiii reusesc sa se adapteze cu bine la aceste provocari.
Alte situatii in care copiii refuza sa mearga la scoala sunt atunci cand acolo se intampla lucruri foarte neplacute precum faptul ca nu au prieteni, ca sunt intimidati de catre alti copii sau exista un anumit conflict cu un copil sau cu un profesor.
Cum afli adevaratele motive ale refuzului de a merge la scoala
Important este ca, inainte de a trage concluzii, sa-ti aloci putin timp pentru a analiza atent situatia. Iata cum poti face concret acest lucru.
„Oare sunt un parinte bun? Am facut bine?” Daca si tu te mai intrebi asta uneori, atunci afla raspunsul
10 moduri in care parintii ii fac pe copii sa se simta prost
- Vorbeste cu copilul tau. Intreaba-l daca ceva anume il a face sa fie nefericit la scoala. E cineva care l-a suparat sau i-a ranit sentimentele? Ar putea fi o mica problema care il deranjeaza, cum ar fi, de exemplu, ca nu-i place ora de muzica. Sau ar putea fi ceva mult mai deranjant, ca de exemplu faptul ca cel mai bun prieten a inceput sa joace mai mult cu un alt copil. In aceste conditii, copilul ar putea avea nevoie sa invete unele aptitudini noi pentru a face fata situatiei, cum ar fi sa gaseasca pe altcineva cu care sa se joace atunci cand prietenul sau este ocupat.
- Discuta cu profesorul referitor la ceea ce spune copilul. Profesorul te poate asigura ca micutul se descurca bine la scoala sau iti poate da detalii despre ce nu-i place la scoala. In orice caz, il vei face atent pe profesor, care va observa copilul mai indeaproape.
- Pune-i profesorului cateva intrebari punctuale: Copilul tau are prieteni? Participa la activitati? S-a intamplat ceva anume in scoala care l-ar putea face sa se simta nefericit? Ar putea cineva de la scoala sa il intimideze? Copilul este lasat in afara grupului in timpul jocurilor Daca depistezi oricare dintre problemele enumerate, se poate lucra in stransa colaborare cu profesorul pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca problema. De exemplu, profesorul ar putea sa te ajute sa stabilesti zile de joace impreuna cu alti colegi de clasa pentru a ajuta copilul sa-si faca noi prieteni si sa se simta mai confortabil. De asemenea, profesorul poate lucra cu copilul pentru a-i dezvolta aptitudinile care il vor ajuta sa se afirme.
- Discuta cu consilierul scolii. Unele scoli au un asistent social sau un psiholog care poate observa copilul pe tot parcursul zilei si iti poate oferi o perspectiva psihologica asupra situatiei. Daca este cazul, poti avea o intalnire cu consilierul pentru a explora daca exista factori in mediul de acasa care contribuie la comportamentul copilului. De exemplu, copilul ar putea fi gelos pe fratiorul sau surioara sa mai mica si vrea sa stea mai mult timp acasa cu mama lui.
- [ad#co-2] Ajuta-ti copilul sa se separe, sa se integreze in societate. In final, daca se constata ca micutul nu are o alta problema in afara faptului ca ii este greu sa plece de acasa, iata cateva sfaturi care iti vor fi utile. Explica-i copilului ca toti copiii merg la scoala pentru ca invata lucruri foarte importante si interesante. Apoi, incearca sa pastrezi ritmul de miscare al copilului. Te-ai putea aseza jos langa ea si i-ai putea spune: „Stiu ca iti este greu sa pleci”, in timp ce il ajuti sa se imbrace. De asemenea, iti poti motiva vorbindu-i despre lucrurile placute care il asteapta la scoala (de exemplu, „Am face mai bine sa ne grabim. Prietena ta/prietenul tau te asteapta langa vestiar”). Unii parinti il stimuleaza pe copil sa se imbrace incepand un concurs pentru a vedea cine se imbraca mai repede sau setand un cronometru si spunandu-i copilului: „Sa vedem daca te poti imbracat inainte sa sune ceasul”.
Cu trecerea timpului, rezistenta copilului fata de mersul la scoala se va reduce, mai ales pe masura ce copilul se va atasa de prieteni, de profesori si de activitatile de la scoala. Insa, nu te speria daca acest comportament reapare dupa un sfarsit de saptamana sau dupa o vacanta in care a petrecut un timp special acasa in familie si s-a simtit foarte bine.
14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit
Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul