”Nu! Ti-am spus sa nu mai pui mana!”
“Nu! Nu mai insista! Fara gustari inainte de masa!”
“Nu! Te-am rugat sa nu iti mai lovesti fratiorul”

Atunci cand ai un copil mic, simti ca rostesti cuvantul “Nu!” la fel de des precum respiri. Si te simti un parinte obosit, nervos, tensionat si putin dezamagit ca nu esti ascultat. Ai mai citit articole din care ai aflat ca acest “Nu!” este mai mult o invitatie pentru copil si, cu cat il rostesti mai des, cu atat copilul te asculta mai putin. Este ca si cum a devenit imun la mesajul tau! Cu toate acestea, “Nu”-ul nu dispare din dialogul pe care il ai cu copilul si reapare de cel putin 2-3 ori / ora.

Ce este de facut?

Daca vrei sa nu mai folosesti chiar atat de mult cuvantul “Nu”, fara, insa a abandona disciplina, am gasit cateva recomandari oferite de Judy Arnall, autoarea volumului “Discipline without Distress: 135 Tools for Raising Caring, Responsible Children without Time-Out, Spanking, Punishment or Bribery”.

Astfel, specialistul in parenting vine cu 5 sfaturi utile si rapide cu ajutorul carora sa stabilesti limite unui copil mic, pentru a reduce folosirea cuvantului “Nu!”

Foloseste o cerinta sau un indemn pozitiv. 

Chiar daca este mai rapid si la indemana pentru tine sa folosesti “NU!”, cred ca ai observat deja cum acest cuvant este mai mult o invitatie pentru copil, sa faca ceea ce tu nu iti doresti. Cand tranteste usa la camera in mod repetat, ii spui “Nu!”. Pare ca te-a inteles, dupa care, jumatate de ora mai tarziu, iar simti cum se cutremura casa si cum se crapa peretele atunci cand el inchide usa camerei. A uitat chiar atat de repede ca tu i-ai spus “Nu”?

Pentru ca mesajele tale sa fie ascultate, in loc sa-i spui copilului ce nu trebuie sa faca, alege sa ii spui ce (sau cum) sa faca. Voi relua exemplul cu usa, pentru ca la noi a fost o problema pentru o scurta perioada, iar dovada o poarta zidul din jurul tocului:) Astfel, in loc de “Nu mai tranti usa!”, alege sa ii spui “Inchide usa mai incet” sau “Imi arati cat de incet poti inchide usa?”, ori “Shhh! Clanta doarme! Inchide usa incet sa nu o trezesti”.

Cum calmezi crizele din magazin ale copilului. Solutia Mirelei Retegan, creatoarea „Gasca Zurli”

7 greseli mari pe care le fac parintii cand se cearta cu copiii

Atunci cand copilul alearga, in loc sa ii spui “Nu mai alerga!”, poti opta pentru “Hai mai bine sa mergem!”, “Piciorusele au nevoie de o pauza. Hai sa mergem mai usor”.

Iar atunci cand striga, in loc de “Nu mai striga!”, spune-i “Este timpul pentru vocea normala”, “Hai sa vedem cat de incet poti vorbi!”

Citeste pe pagina urmatoare celelalte tehnici simple si de efect cu ajutorul carora sa elimini cat mai mult si cu efect folosirea lui “Nu!”

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit