Modul pozitiv de a obține ce vrei tu de la copilul tău

Într-un articol precedent, am vorbit despre 12 moduri negative prin care se manifestă intențiile cu adevărat bune ale părinților, precum acestea: de a proteja copilul de pericole, de a corecta greșelile copilului, de a motiva copilul, de a-i aduce explicații pentru a înțelege cauzele și efectele, de a-l feri de suferință și de a-l ajuta să-și rezolve problemele.
Dacă nu ai citit emailul precedent și vrei să vezi despre ce este vorba, poți citi articolul AICI.
La finalul emailului, îți spuneam că voi reveni cu ce poți face în schimbul modalităților nepotrivite de comunicare precum: îngrădirea autonomiei prin limitarea libertății de mișcare, interdicțiile autoritare, critica, pedepsele, recompensele, comparația cu alți copii, umilirea, jignirile, predicile moralizatoare, reprimarea emoțiilor, judecata sau a-i spune copilului ce să facă fără a ține cont de individualitatea lor.
În ce alte moduri putem proceda?
Dacă avem răspunsul la această întrebare, ne este cu mult mai ușor să renunțăm la comportamentele negative, chiar dacă sunt obișnuite, deoarece știm că ele pot ajuta doar pe termen scurt, însă, pe termen lung, îi fac rău copilului.
Vestea bună este că nu trebuie să reții 7, 5 și nici măcar 3 moduri diferite de a aborda situația. Ci unul singur, valabil pentru orice intenție pozitivă ai pentru copilul tău. M-am gândit cum să simplific lucrurile cât mai mult și am găsit o modalitate pe care abia aștept să o împărtășesc cu tine. Mai ales că o antrenez și eu în această perioadă nu numai în relația cu Emanuel, ci și cu adulții și chiar și cu intențiile mele pentru diferite domenii ale vieții.
Modul pozitiv de a-ți exprima intențiile bune pentru copilul tău
Știi că este important să-ți exprimi intențiile pozitive într-un mod cât mai benefic sau cel puțin ușor de suportat pentru copil. În caz contrar, copilul va reține doar emoțiile negative asociate acțiunii tale (cum ar fi criticile, pedepsele, comparațiile etc.) și nu asta îți dorești.
Însă cum poți să faci acest lucru în condițiile în care copilul pare să nu înțeleagă foarte bine ce îi ceri, ce îi explici? Când pare că nu îi pasă de intențiile tale? Doar nu poți să-l lași să-și facă rău, nu-i așa?
Tocmai această abordare încărcată de presiunea pe care o resimți din cauza consecințelor care te gândești că vor apărea pe termen lung, dacă nu își schimbă comportamentul, te determină să pui mai multă patimă decât este cazul, să fii atașată de chestiune, nu detașată.
Și, când ești atașată, de regulă, vezi o singură soluție posibilă, cea pe care o propui tu.
Hai să ne detașăm puțin de situație și să facem stop-cadru și un zoom out. Ce vedem? Vedem un părinte tensionat care îi dorește binele copilului și consideră că știe ce are nevoie copilul să facă pentru a fi fericit. Și mai vedem un copil care are anumite nevoi și dorințe care intră în conflict cu nevoile și dorințele părintelui pentru el. Tensiune și frustrare de ambele părți…
Ce ai făcut acum detașându-te de situație este primul pas care te ajută să vezi lucrurile mai clar.
Iată, așadar, strategia pe care ți-o propun pentru un mod pozitiv de a-ți exprima intențiile tale pentru copil:
1. Detașează-te de situație
Imaginează-ți că ești o persoană din exterior care privești la situație și vezi atât părintele, cât și copilul. Observă toate detaliile și mai ales pe cele raționale și emoționale. Acest exercițiu scurt te va ajuta să te detașezi un pic de așteptările tale.
2. Imaginează-ți că intenția ta pozitivă s-a împlinit deja
Găsește acum acea parte din tine care știe nu doar că este posibil ca, în viitor, copilul tău să fie bine (să nu mai facă acea greșeală, să se comporte frumos, să aibă note mai bune, să aibă relații împlinite, să aibă rezultate bune etc.), ci că așa va fi. Este ca și cum ai alege, dintr-o multitudine de variante ale viitorului, pe cea în care copilul tău este bine. Acuma serios, știi că este posibil. De ce n-ar fi?… Chiar dacă, acum, poate încă nu știi cum se va realiza acest lucru, știi că lucruri bune se pot realiza prin modalități total necunoscute nouă sau care apar pe parcurs. Când te vei conecta cu starea în care știi că al tău copil va fi bine, vei simți o stare de liniște și de siguranță. Rămâi puțin acolo.
3. Privește din starea aceasta de siguranță către prezent
Din această stare de liniște și de siguranță, privește către ce se întâmplă în prezent. Întreabă-te: „Dacă oricum intenția mea bună pentru copilul meu se va realiza fără să fie nevoie de comportamente și stări neplăcute pentru amândoi, ce altceva pot face astăzi, în mod concret, pentru a ajunge acolo?” Și dă-ți câteva minute pentru a vedea ce răspunsuri îți vin. Vei primi răspunsuri mai detașate, mai constructive care, odată aplicate în relația cu copilul, te vor susține mult mai mult pe direcția realizării intenției tale.
Strategia aceasta o poți folosi nu doar în relația cu copilul, ci în orice alt domeniu în care simți că pui presiune pentru ca lucrurile să o ia în direcția dorită de tine, în care te-ai atașat de rezultat.
Pentru ca să iei maximum din acest articol, te invit să aplici această strategie fie pe o intenție de-a ta pentru copil, fie pentru un alt domeniu unde simți că ai nevoie.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!