„De fiecare data ai noroc cu schema asta si stiu ca vrei sa spui ca asa trebuie sa procedam…”, mi-a spus sotul meu sambata trecuta, dupa o scurta discutie cu Emanuel, in care el insista sa mergem exact atunci la locul de joaca de vizavi, in timp ce noi ne grabeam sa ajungem la mamaia la o anumita ora. Am „dezamorsat” situatia in mai putin de un minut si, dupa replica de mai sus, l-am intrebat pe sotul meu:

„Crezi ca, daca o tehnica functioneaza de fiecare data, mai poate fi vorba de noroc?”

„Da. Este noroc pur”, a sustinut cu tarie el, inca nevenindu-i sa creada ca este suficient ca cel mic sa se simta acceptat si inteles pentru ca atmosfera sa se calmeze si sa putem gasi cea mai buna varianta pentru toata lumea.

Am mai avut o situatie similara saptamana trecuta, cand copilul voia sa mergem pe la bancomat pentru ca tati sa scoata bani, deoarece anterior urmasem acel traseu. Insa, acum nu mai aveam nevoie sa scoatem bani si, sincera sa fiu, nici tati nu mai avea bani pe card… „Dar vreau sa mergem sa scoatem bani!”, spunea Emanuel suparat, cu ochii in lacrimi.

5 lucruri care repara relatia cu copilul dupa un conflict major

Cei mai mari dusmani in relatia dintre mine si copilul meu. Si cum invatam impreuna sa-i controlam

Alternativa pasnica la „Nu e voie”

Poate ca ti s-a intamplat si tie sa te trezesti, cand iti e lumea mai draga, cu vreo dorinta ciudata a copilului pe care fie nu o poti indeplini in acel moment, fie te costa bani, fie te costa timp pretios. Ce faci atunci?

Unii parinti nici nu stau la discutii. O taie scurt: „Nu se poate”, „Nu e voie”, „Nu avem bani”, „Nu ne permitem”. Copilul simte o frustrare mare si, cel mai probabil, incepe sa planga.

Am vazut de atatea ori parinti care pleaca din parc tragandu-si copiii cu ochii in lacrimi cu forta dupa ei. Obiectivul este indeplinit: au ajuns acasa la ora dorita. Insa sa fie parentingul un domeniu in care scopul scuza mijloacele?..

7 moduri simple sa-ti imbunatatesti rapid relatia cu copilul

Cel mai simplu truc. Cum sa-l intrerupi pe copil din joc si sa plecati din parc cand vrei, fara plans sau negocieri

Mai ales ca exista si solutii de comportament cu ajutorul carora putem impaca si capra si varza. Da, este posibil! Si asta este vestea buna.

Vestea mai putin buna este ca aplicarea acestei solutii depinde de tine, nu de copil. Asa ca, daca te astepti ca schimbarea de atitudine si de comportament sa vina din partea copilului, acest lucru este putin probabil sa se intample. Desigur, dupa numeroase refuzuri si dupa ce copilul se va obisnui cu sentimentul de frustrare, el va incepe sa-si refuze dorintele, sa-si refuze sa viseze si nu va mai veni cu nicio idee iesita din comun.

Asadar, solutia care am observat ca a facut o diferenta enorma in ultimele saptamani este acordarea unui scurt ragaz pentru depasirea unei situatii delicate.

Uneori, este nevoie poate de un singur minut pentru a rezolva o situatie in care, daca insisti sa obtii ce-ti doresti tu, s-ar putea sa dureze mai bine de un sfert de ora si sa ajungeti si tu si copilul nervosi si suparati.

6 metode prin care sa-l atragi pe copil sa coopereze

Copilul te manipuleaza? Afla solutia care nu da gres

Este un minut in care ii arati copilului empatie, ii dai de inteles ca il accepti, ca il intelegi, ca ii accepti dorinta sau emotia si ca acestea sunt pe deplin justificate. Uneori, este nevoie de doar cateva secunde pentru ca sa transmiti toate aceste lucruri si copilul sa-si recapete echilibrul emotional, iar relatia cu cel mic sa devina mai frumoasa.

Vezi, pe pagina 2 a articolului, cateva exemple din experienta mea cum am aplicat practic metoda „minutului”. Afla si ce ingrediente nu trebuie sa lipseasca, astfel incat sa dezamorsezi conflictul in cel mult un minut.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit