Ministrul Educatiei Pavel Nastase a declarat, ieri, ca va lansa revizuirea totala si sistematica a manualelor, inclusiv a celor de la clasele 1-4. De asemenea, ministrul a mai precizat ca intentioneaza sa elimine evaluarile nationale de la clasa a II-a si a IV-a.

Invitat la Europa FM, Ministrul Educatiei a declarat; „As vrea ca intr-un an de zile sa facem aceasta revizuire a tututor programelor scolare, incepand de la clasa a 1-a pana la clasa… Avem manuale noi pentru clasele I-IV. S-a intrebat cineva daca aceste manuale sunt potrivite sau nu? A facut cineva o evaluare de genul asta? Eu vreau sa fac lucrul asta, dar sa fac ca sistem de invatamant pentru ca eu trebuie sa ma corelez ce se face in invatamantul primar cu ce se face in invatamantul gimnazial si cu ce se face mai departe la liceu. Suntem in proces de reinnoire a manualelor. Anul acesta este randul manualelor de clasa a V-a. Dar, daca nu privim ca sistem, si nu plecam de la cele opt competente care sunt la nivel european si cu dezvoltarea acestora pe competenţe specifice – primar, gimnazial si liceal – atunci exista riscul sa apară suprapuneri. Aceasta revizuire totala si sistemica – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasa, care sa scoata in evidenta toate problemele care tin de continutul manualelor. (…) Ca sa simplificam manualele trebuie sa umblam la programele cadre, apoi la programele scolare. Manualele nu vor fi abandonate, ci doar actualizate. De exemplu, daca se ajunge la concluzia ca anumite capitole sunt depasite din punct de vede al continutului sau nu sunt conforme cu ciclul respectiv, le scoatem”, a mai precizat Ministrul Educatiei.

Pavel Nastase a atins, ieri, si subiectul Evanuarilor Nationale, la clasele primare. In opinia lui, aceste evaluari nu ar trebui sa aiba loc la copii de aceasta varsta. Iata ce a precizat

”Pana la gimnaziu, dupa părerea mea, n-ar trebui sa avem aceste evaluari asupra copiilor. Ei sunt intr-o perioada de dezvoltare a capacitatilor de gandire. (…) Deci, omul se dezvolta, si creierul din punct de vedere biologic, pana la varsta asta, se dezvolta si abia după-aceea, este in masura sa perceapa o evaluare, sa vada niste teste de genul acesta. Trebuie sa prelungim, daca vreti, primii sapte ani de acasa cu aceasta perioada care inseamna invatamantul primar si sa ii dam baza de gandire. Trebuie procedat in mod gradual, astfel incat el sa se obisnuiasca, dar nu evaluari de genul celor pe care le dam acum, care ii streseaza si ii sperie pe copii. Aceasta este perceptia mea din mesajele pe care le primesc in fiecare zi”, este de parere Ministrul Educatiei Pavel Năstase.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit