​​

Inima si ficatul sunt pozitionate gresit intr-o fotografie care le prezinta elevilor din clasa a VI-a sistemul de organe al omului. In acelasi manual, scrie si ca vasele de sange au 160.000 kilometri, si ca au 96.000 de kilometri. Acestea sunt 2 dintre greselile grave pe care le contine acest manual, scoase in evidenta de profesori de biologie, editori si profesori universitari, care au sesizat publicatia Hotnews.ro.

Astfel, elevii de clasa a VI-a vor invata in premiera din manuale scoase de editura unica a Ministerului Educatiei. Institutia a modificat procedura de realizare a manualelor scolare si nu le mai cumpara prin licitatie publica, ci le editeaza la Editura Didactica si Pedagogica pe care o are in subordine, scrie Hotnews.ro.

 

Iata cateva exemple de greseli din acest manual:

 

  • “Vasele de sange insumeaza peste 160.000 de kilometri”(pagina 10). Informatia este contrazisa 7 pagini mai tarziu: “Totalitatea vaselor de sange din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.
  • Inima si ficatul sunt pozitionate gresit, in fotografia care prezinta sistemul de organe al omului, la pagina 19. Imaginea este pusa in oglinda, organele fiind plasate pe partea gresita.
  • “Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda fara sa o mai supuna proceselor de digestie.” – Pe langa acordul facut gresit (corect este “Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda, fara sa le mai supuna proceselor de digestie”), nici informatia nu este exacta. De exemplu, capusele digera sangele pe care il sug de la gazde. (Pagina 34)
  • Elevii sunt pusi sa raspunda la intrebarea: “De ce in vecinatatea lichenilor nu traiesc si alte plante?” (Pagina 37) Lichenii nu sunt plante, deci formularea “alte plante” este incorecta, iar unii licheni cresc pe plante, deci intrebarea in totalitate este gresita.
  • Manualul face confuzie intre mucegai si paraziti. La pagina 37, elevii de clasa a VI-a sunt pusi sa raspunda la urmatoarea intrebare: “2. Parazitii care altereaza painea sunt: a. tantarii; b. mucegaiurile; c. viermii intestinali; d. puricii”. Mucegaiul, cel care altereaza painea, este saprofit, nu parazit. De altfel, manualul defineste corect mucegaiul de pe paine, la pagina 35, drept “fung saprofit”, care se instaleaza pe organisme “moarte”.
  • Elevii de clasa a VI-a sunt intrebati: “Cine si cum se produce urina?” (Pagina 78)
  • O serie de dezacorduri, inexactitati, greseli de litera de exprimare etc.

 

Vezi mai multe greseli din acest manual, in articolul de pe Hotnews.ro.

10 metode de parenting din 10 tari. Unele te vor uimi

Greseli de parenting. Cele mai frecvente 27 de erori pe care toti parintii le fac

Sursa foto: Hotnews.ro

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit