Zilele trecute rasfoiam blogurile mai multor experti in parenting din strainatate si am dat peste acest articol foarte interesant, la Laura Markham.

Este vorba despre eterna provocare si dorinta a parintilor, cum sa treaca peste zi fara sa tipe la copii, mai ales atunci cand stresul si oboseala pun stapanire pe mame si tati.

Laura Markham incepe cu demontarea unei convingeri pe care o impartasesc multi parinti: aceea ca a tipa la copil nu il afecteaza si ca propriii nostri parinti au tipat la noi si nu am fost afectati. Copiii stiu ca trebuie ii iubim, astfel ca nu ii “stricam” daca tipam la ei.

Multi parinti mai spun ca ajung sa tipe la copii deoarece le repeta anumite lucruri, copilul nu asculta si, astfel, in lipsa de alte mecanisme – si cu frustrare din cauza ignorarii – cresc tonul vocii pana ajung sa se adreseze pe un ton foarte ridicat.

Laura Markham subliniaza faptul ca tipatul sperie copiii, iar daca ei ajung sa nu mai reactioneze la furia parintilor este din cauza faptului ca au fost expusi prea mult la tipat / tensiuni / voci ridicate / furie si si-au construit un mecanism de aparare.

Iata, asadar, planul din 10 pasi rapizi pentru a nu mai tipa la copil:

  • Constientizeaza faptul ca sarcina ta numarul 1 este sa-i oferi copilului siguranta emotionala si fizica. Iar asta presupune gestionarea propriilor emotii.
  • Ia-ti angajamentul in fata familiei ca vei folosi un ton respectuos.
  • Adu-ti mereu aminte ca cel mic va reactiona si se va comporta in functie de varsta pe care o are. Pana la urma, asta este treaba lui: se fie copil si sa se comporte conform varstei sale.
  • Ofera empatie copilului indiferent de emotiile pe care le are.
  • Ramai conectat cu copilul.
  • Observa lucrurile din perspectiva lui, chiar si atunci cand este nevoie sa pui limite.
  • Cand incepi sa te enervezi, constientizeaza-ti starea, accept-o si apoi OPRESTE-TE!
  • Nu pune copilul in time-out, in schimb tu iti poti lua o pauza in aceste momente.
  • Fa apel la resursele tale interioare si acceseaza-le. “Nu trebuie sa castig toate bataliile” sau “Aleg Dragostea”.
  • Renunta la scopul de a invata copilul o lectie in fiecare moment al zilei, mai ales atunci cand situatia este inca tensionata intre tine si copil.

Pe final, am o veste rea si una buna.

Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita

Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

 

Vestea rea: Adevarul este ca aceasta abordare este mai dificila. Este mult mai dificil sa faci apel la toate resursele din tine pentru a-ti mentine calmul. Uneori, simti ca iei si pe credit si tot nu pare sa iti ajunga. Dar nu renunta!

Vestea buna: Da rezultate!!!! Nu imediat, dar in cel mai scurt timp vei vedea rezultate minunate in relatia dintre tine si copil.

Oricat de dificil pare la inceput, dupa cateva zile de exercitiu iti va fi mult mai usor. Iar apoi, vei stapani cu mare finete arta de a educa copilul fara sa ridici vocea la el.

Pe final, iata cateva recomandari de carti scrise de Laura Markham:

carti laura markham

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit