Organizatiile pentru protectia consumatorilor avertizeaza persoanele care achizitioneaza jucarii pentru copii sa respecte anumite reguli, avand ca scop in primul rand protejarea sigurantei copilului.

Astfel, in primul rand, persoanele care cumpara jucarii trebuie sa o faca numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se emit documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala). Ai nevoie de un document de cumparare pentru ca vei avea neaparat nevoie de el in cazul in care vei dori sa depui o reclamatie, ii sfatuiesc pe parinti reprezentantii Asociatiei pentru protectia consumatorilor InfoCons, intr-un material publicat pe site-ul sau InfoCons.ro.

De asemenea, adultii trebuie sa aleaga intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale, mai spun reprezentantii organizatiei. In plus, jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei. Acelea care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sa ii raneasca pe micuti. Jucariile cu parti mici, detasabile sunt periculoare pentru copiii mai mici de 3 ani, deoarece ei au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici.

Parintii din Romania pot cumpara jucarii cu Bitcoin

Sarbatori fara jucarii? 30 de idei de cadouri altfel pentru copii

Este important ca adultii sa respecte atentionarile referitoare la jucariile care nu sunt recomandate copiilor sub 36 de luni. Acestea se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: „Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Aceasta fraza poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani.

 

Jucariile trebuie sa aiba marcate pe corpul lor, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, aceste elemente:

  • coordonatele producatorului si/sau ale importatorului (nume, denumirea comerciala/marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati)
  • numarul de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului etc.)
  • marcajul de conformitate CE care presupune ca jucaria este sigura
  • in cazul jucariilor mici, aceste elemente sunt indicate pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria
  • este recomandata existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii; acestea trebuie sa fie traduse in limba romana

 

In cazul in care vrei sa depui o reclamatie legata de o jucarie achizitionata, primul pas pe care il ai de facut este sa semnalezi problema mai intai vanzatorului si magazinului de la care ai cumparat jucaria si abia apoi, in caz de nerezolvare, te poti adresa structurii teritoriale a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), mai precizeaza reprezentantii InfoCons.ro.

10 jucarii care sa incurajeze invatatul precoce

Jucarii care dezvolta copilul si jucarii care il limiteaza. Ce jucarii le cumparam copiilor?

Sursa foto: Pixabay

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit