Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat, astazi, in discursul pe care l-a sustinut la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, cu ocazia inceperii noului an de invatamant, ca multi dintre elevi termina scoala ca „analfabeti functional”, nefiind capabili sa inteleaga semnificatia unui text.

In cadrul discursului pe care l-a sustinut in fata elevilor, parintilor si a profesorilor, seful statului a criticat sistemul autohton de invatamant. Una dintre problemele la care s-a referit presedintele a fost faptul ca, desi stiu sa citeasca, foarte multi elevi nu sunt capabili sa inteleaga nici macar niste texte simple.

„Este clar ca, indiferent de modul cum va arata Romania, de cum se va desvolta economia si de cum vom construi strategia nationala pe educatie, avem o serie de provocari urgente carora trebuie sa le raspundem, chiar daca ne place sa credem ca am bifat misiune indeplinita pe tema alfabetizarii, canva prin anii `60 deja, o mare parte dintre elevi termina scoala ca analfabeti functional. Adica desi pot citi, nu pot intelege semnificatia unui text scris si intampina dificultati chiar si in cele mai usoare situatii”, a declarat Klaus Iohannis, citat de agentia de presa Mediafax.

„Nu vreau sa merg la scoala!” Cum afli adevarata cauza si cum motivezi copilul

3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala

In plus, presedintele a adaugat ca o alta problema a sistemului de educatie este abandonul scolar, fapt ce poate „condamna Romania la involutie”.

O alta problema la care s-a referit seful statului este cea a abandonului scolar. „O alta problema este abandonul scolar, care, in ultimii ani, a atins o rata alarmanta, una dintre cele mai mari in UE. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajuta cu nimic sa mutam vina de la autoritatile centrale la cele locale, de la un Guvern la altul sau de la scoala in familie. Succesul sistemului educational este singura cale de supravietuire a Romaniei puternice, iar esecul sau ne condamna la involutie”, a precizat presedintele Romaniei, cu ocazia inceperii anului de studii 2017-2018.

La finalul alocutiunii, oficialul i-a incurajat pe parinti sa fie alaturi de copiii lor, iar pe elevi sa isi deschida orizonturile.

„Dragi parinti, incurajati-va copiii sa isi urmeze potentialul. Fiti alaturi de ei si ajutati-i sa devina adulti responsabili si implicati pentru ca sansa de mai bine a Romaniei sta in capacitatea lor de a transforma lumea, potrivit propriului lor ideal. (…) Dragi elevi, urmeaza un an plin pentru voi. Dincolo de programa scolara, dezvoltati-va pe cat mai multe planuri. Nu ezitati sa va deschideti orizonturile, sa legati ceea ce invatati la scoala de preocuparile si de hobby-urile voastre. Fiti toleranti, deschisi spre nou”, a mai spus presedintele.

Elevi fara ghiozdane? Ministrul Educatiei: Elevii nu sunt obligati sa aduca manualele la scoala

Copilul ia note mici la scoala? Iata ce poti sa faci

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit