9 din 10 jeleuri folosesc arome artificiale si toate jeleurile din supermarketuri contin mai mult zahar decat admite legea pentru produsele destinate copiilor, arata un studiu realizat de expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC), realizat in cadrul campaniei nationale de informare si educare „Sa invatam sa intelegem eticheta!”.

Studiul Asociatiei Pro Consumatori (APC) a fost efectuat pe 44 de sortimente de jeleuri din hipermarketuri si supermarketuri, achizitionate in luna iunie 2016.

Iata lista ingredientelelor regasite in compozitia jeleurilor analizate: sirop de glucoza, zahar, sirop de zahar invertit, dextroza, fructoza, apa, concentrat de fructe si plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus si morcov, extract radacina turmeric, gelatina, gelatina de porc, gelatina de vita, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grau, substante de aromatizare, faina de grau, ceara vegetala, arome si aditivi.

Glicerina, arome artificiale si zahar in exces. Cerealele pentru micul dejun, o bomba alimentara pentru copii

Parinte autoritar vs parinte cu autoritate. Cum iti poti pastra autoritatea fara sa fii autoritar

Peste 9 din 10 jeleuri contin arome artificiale

Aromele reprezinta produse care nu pot fi consumate ca atare, dar care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

Studiul a aratat ca 91% dintre produsele analizate contin arome artificiale. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse au fost utilizate substante de aromatizare, fara a se preciza natura acestora.

Studiul a analizat produsele si din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compozitie mentionate pe eticheta.

Iata concluziile referitor la primele 3 ingrediente ale jeleurilor analizate:

  1. La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoza, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de catre zahar.
  2. La 59% dintre produsele analizate, zaharul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoza cu 25%, faina de grau cu 12% si apa cu 4%.
  3. La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre apa, urmat de gelatina cu 27%, siropul de glucoza cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroza cu 5% si amidon de porumb cu 5%.

Copilul e topit dupa dulciuri? Cum il ajuti sa renunte fara sa-l obligi

De ce vor unii copii sa manance multe dulciuri? Afla cum poti rezolva problema pe neobservate

Cantitatea de zahar, peste cea admisa pentru copii

Studiul avertizeaza asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor mici il are asupra sanatatii lor. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Cantitatea de zahar continuta de sortimentele de jeleuri analizate variaza intre 7 si 14 lingurite de zahar per 100 grame de produs, adica intre 43 de grame de zahar si 85 de grame de zahar per 100 grame de produs.

Continutul ridicat de zahar explica valoarea energetica ridicata, aceasta variind intre 307,4 kcal si 382,5 kcal.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere. Asta inseamna nu mai mult de 25 de grame de zahar pe zi.

Copilul refuza sa manance? Iata o solutie sigura ca sa-l faci sa guste mancarea

Ingrasa si provoaca dureri de gat? 4 mituri despre inghetata

Aditivi alimentari

In cele 44 de produse analizate specialistii APC au identificat 34 de aditivi alimentari: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceara de albine, ceara de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei rosu, gelatina, glicerol, guma gellan, mono si digliceride ale acizilor grasi, rosu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol si selac.

La aproape jumatate (47%) dintre produsele analizate s-au folosit coloranti sintetici. Colorantii sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, rosu allura, sunset yellow) pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen. Produsele alimentare care contin coloranti sintetici nu sunt recomandate copiilor.

Asadar, data viitoare cand ii cumperi dulciuri copilului tau, asigura-te ca produsul respectiv nu contine niciunul dintre colorantii sintetici mentionati mai sus.

Tu unde locuiesti? Copilul tau este predispus la obezitate daca locuiesti in aceste zone. IATA SOLUTIA

Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților

In ceea ce priveste prezenta aditivilor in jeleurile analizate, iata concluziile studiului:

  • 93% din jeleurile analizate conțin acid citric (E330)
  • 59% din jeleurile analizate conțin curcumina (E100)
  • 50% din jeleurile analizate conțin carmin (E120)
  • 45% din jeleurile analizate conțin ceară de carnauba (E903)
  • 25% din jeleurile analizate conțin albastru briliant FCF (E133)
  • 20% din jeleurile analizate conțin ceara de albine (E901)
  • 18% din jeleurile analizate conțin complexe de cupru ale clorofilinelor (E141)
  • 18% din jeleurile analizate conțin sorbitol (E420)
  • 16% din jeleurile analizate conțin citrat de sodiu (E331)
  • 11% din jeleurile analizate conțin mono și digliceride ale acizilor grași (E471)
  • 9% din jeleurile analizate conțin antocianine (E163)
  • 9% din jeleurile analizate conțin albastru patent V (E131)
  • 9% din jeleurile analizate conțin caramel sulfit de amoniu (E150d)
  • 9% din jeleurile analizate conțin extract de ardei rosu (E160c)
  • 7% din jeleurile analizate conțin selac (shellac) (E904)
  • 7% din jeleurile analizate conțin glicerol/glicerina (E422)
  • 7% din jeleurile analizate conțin beta caroten (E160a(ii)
  • 7% din jeleurile analizate conțin acid malic (E296)
  • 5% din jeleurile analizate conțin citrat trisodic (E331)
  • 5% din jeleurile analizate conțin dioxid de titan (E171)
  • 5% din jeleurile analizate conțin beta – apo- 8 carotenal (E160a)
  • 5% din jeleurile analizate conțin bicarbonat de sodiu (E500)
  • 2% din jeleurile analizate conțin briliant blue (E133)
  • 2% din jeleurile analizate conțin acid lactic (E270)
  • 2% din jeleurile analizate conțin acid ascorbic (E300)
  • 2% din jeleurile analizate conțin agar-agar (E406)
  • 2% din jeleurile analizate conțin caramel simplu (E150a)
  • 2% din jeleurile analizate conțin carbon vegetal (E153)
  • 2% din jeleurile analizate conțin guma gellan (E418)
  • 2% din jeleurile analizate conțin rosu allura (E129)
  • 2% din jeleurile analizate conțin luteina (E161b)
  • 2% din jeleurile analizate conțin sunset yellow (E110)

Afla pe pagina 2 a articolului care este singurul dulce sanatos, potrivit unui consultant in nutritie.