Ce facem in caz de intepatura de albina sau viespe
Vara, cand iesirile la iarba verde, in padure sau pur și simplu in curte sunt mai frecvente, apare si riscul intepaturilor de insecte. Albinele si viespile fac parte din ordinul mare al insectelor himenoptere. Contactul copiilor cu albinele si viespile sunt cu mult mai frecvente decat cu alte animale sau insecte veninoase.
O singura intepatura de albina este suportata fara probleme de o persoana sanatoasa, indiferent de varsta. De obicei, reactiile sunt locale si cuprind inrosirea pielii, umflarea locului intepaturii, o durere puternica, senzatia de arsura si de mancarime.
Copilul merge în tabara de vara. Lista lucrurilor pe care trebuie sa le aiba in bagaj
5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a iesi copilul la restaurant
In schimb, este periculoasa chiar si o singura intepatura de albina sau de viespe in cap, intr-un un vas de sange sau in gura. Aceasta poate da reactii toxice severe precum ameteli, dureri de cap, greata, slabiciune. In unele cazuri, se poate ajunge pana la varsaturi, febra si lesin.
Pe de alta parte, exista unii copii si adulti foarte sensibili la veninul himenopterelor. In cazul acestora, pe langa reactiile enumerate mai sus, pot aparea eruptii cutanate, lacrimare si secretii nazale abundente. In cazurile severe, intepatura de albina poate avea ca reactie umflarea laringelui, o complicatie care necesita asistenta medicala de urgenta.
Cum sa ai o vacanta perfecta cu un bebelus
In vacanta cu un copil de 3-4 ani. De ce sa tii cont ca sa va relaxati cu totii
Parintii trebuie sa stie ca diferite reactii alergice la intepaturile de viespi si albine apar foarte frecvent. Mentionam ca intepatura de albina este mai greu de suportat decat cea de viespe, deoarece albina isi lasa glanda cu otrava in pielea victimei. In schimb, viespea, deoarece nu-si lasa acul, poate intepa victima de mai multe ori in cateva minute.
Ce faceti in cazul in care copilul este intepat de o albina? Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati:
- Scoateti acul din zona afectata cu mare atentie, pentru a nu stoarce veninul in rana. Dupa ce ati indepartat acul, trebuie sa-l distrugeti, ca sa evitati riscul ca cineva sa calce pe el si sa se intepe din nou.
- Spalati locul intepaturii cu apa si sapun.
- Aplicati, timp de cateva minute, pe zona afectata un prosop inmuiat in apa rece si gheata. Atenție mare, nu folositi pentru racire pamant sau lut, asa cum se practica in anumite zone. Din cauza bacteriilor si a microbilor continuti, aplicarea pamantului pentru racire poate duce la infectarea locului unde a avut loc intepatura.
- Puteti folosi un gel calmant pentru intepaturile de insecte, daca aveti un asemenea produs sau daca il puteti procura rapid.
- Grabiti-va sa ajungeti de urgenta la medic sau chemati salvarea in cazul in care copilul are una din urmatoarele reactii posibile:
- respiratie suieratoare sau are dificultati de a respira
- devine foarte palid la fata
- i se umfla buzele, limba sau fata
- are ameteli care persista
- are stari de voma
Pana sa ajunga sa fie consultat de doctor, copilul trebuie sa stea culcat, insa cu capul ridicat. Puteti sa-i administrati, cu acordul medicului, o pastila antialergica.