Parintii care vor fi in concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani ar putea avea o indemnizatie mai mare, de pana la 3.400 de lei in primul an. Astfel, potrivit unui act normativ adoptat marti de Senat, parintii care aleg sa intre in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani vor putea beneficia in primul an de o indemizatie lunara maxima de 3.400 de lei, la fel ca in cazul concediului de un an. Urmand ca in al doilea an sa primeasca maximum 1.200 de lei / luna.

Ar fi un ajutor foarte mare pentru parintii care, momentan, daca aleg sa petreaca primii doi ani acasa, alaturi de copil, nu primesc mai mult de 1.200 de lei/luna.

Iata ce este precizat in propunerea legislativa adoptata marti, de Senat: “Initiatorii considera ca, in primul an, parintii ar trebui sa beneficieze de acelasi mod de calcul al indemnizatiei, indiferent de optiunea pentru un an sau pentru doi ani, eliminand astfel prevederea care incalca principiile egalitatii de tratament si nediscriminarii. In acest sens, prin prezenta propunere, initiatorii urmaresc modificarea alineatului care plafoneaza indemnizatia pentru cresterea copilului, in cazul optiunii pentru concediu pentru cresterea copilului de pana la doi ani, la cel mult 1.200 de lei. Astfel, in primul an, plafonul maxim ar fi stabilit la 6,8 ISR (adica 3.400 de lei – n.r.), iar in al doilea an la 2,4 ISR (adica la 1.200 de lei – n.r.)”, este punctat in expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform legislatiei in vigoare, indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza astfel:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap) si indemnizatie lunara de cel putin 1,2 ISR si cel mult 6,8 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum 3.400 de lei);
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani si indemnizatie lunara de cel putin 1,2 ISR si cel mult 2,4 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum 1.200 de lei).

Pentru ca aceasta propunere legislativa sa intre in vigoare trebuie sa fie adoptata si de Camera Deputatilor, iar apoi promulgata de Presedinte, iar in cele din urma publicata in Monitorul Oficial. Ramane de asteptat sa vedem ce decizie va fi luata cu privire la indemnizatia de crestere a copilului!

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit