Încrederea în sine la copii: 5 mesaje pe care să le transmiți copilului de la psihologul rus Mihail Labkovskiy

Unul dintre scopurile urmărite de părinți în educația copiilor lor este creșterea încrederii în sine. Știm că, atunci când o persoană are încredere în sine, ea are rezultate mai bune în domeniul său de activitate, are relații mai împlinite și, în general, este mai fericită. Tocmai de aceea este atât de important ca părinți să facem ce depinde de noi pentru a crește copiii încrezători și puternici.
Cunoscutul psiholog rus Mihail Labkovskiy susține că părinții sunt cei care formează încrederea în sine a copilului.
Conform psihologului rus, sunt două condiții de bază pentru ca un copil să devină un adult încrezător în sine:
a. Adulții care îl educă pe copil au încredere în sine. În caz contrar, este greu de crezut că un tată sau o mamă temătoare, îngrijorată și care se supără repede va reuși să educe un copil încrezător.
b. În relația cu copilul, părinții îi arată susținere, ceea ce presupune că nu îl lovesc, nu îl umilesc, nu îl critică, îi spun că va reuși tot ce își propune și că îi sunt alături.
Pentru a crește un copilul încrezător, psihologul Mihail Labkovskiy le sugerează părinților să-i transmită copilului următoarele mesaje:
- „Vei reuși tot ce îți propui.”
- „Suntem alături de tine.”
- „Te voi ajuta oricând.”
- „Cred în tine.”
- „Am încredere în tine.”
„Părinții trebuie să înțeleagă faptul că ei dețin responsabilitatea formării sentimentului de încredere în sine al copilului. Astfel, încrederea sau neîncrederea copilului în sine este o consecință a comportamentului sau a felului de a fi al părintelui sau al părinților”, afirmă specialistul citat, într-o emisiune radiofonică.
El a reamintit că, așa cum, în cazului depresurizării cabinei avionului în timpul zborului, părintele trebuie să-și pună masca de oxigen mai întâi sieși, abia apoi copilului, exact la fel părinții trebuie să aibă mai întâi grijă de ei și de echilibrul lor psihic și emoțional: „Nu vă puteți comporta cu copiii într-un alt mod decât vă obligă nevroza”.
„Așadar dacă vă doriți să creșteți persoane încrezătoare în sine, dacă vă doriți ca ai voștri copii să nu se teamă de nimic, să nu trăiască având frici sau incapacitate de a face cunoștință etc., atunci puteți mai întâi să vă rezolvați propriile voastre probleme, să deveniți persoane încrezătoare, puteți să scăpați de nevroze și apoi veți putea să vă ajutați copilul, fiind un părinte încrezător și puternic, care trăiește fără frică”, afirmă psihologul.
Dacă te întrebi cum să dobândești încredere în tine, dacă nu o ai, Mihail Labkovskiy spune ce face o persoană cu încredere în sine.
Acestea sunt, de fapt, cele 6 reguli ale lui Labkovskiy pe care psihologul le recomandă tuturor persoanelor:
- Să faci doar ceea ce vrei să faci
- Nu face ceea ce nu vrei să faci
- Spune imediat atunci când nu îți place ceva
- Nu răspunde dacă nu ești întrebat
- Răspunde doar la întrebări
- Atunci când vorbești despre relații, vorbește doar despre tine
Sursa foto: Facebook
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!