Inainte sa te gandesti la noul an, incheie socotelile cu anul care se termina

Pentru ca ne apropiem de finalul de an, ne vom concentra, in articolele pe care le vom publica in zilele care urmeaza, pe acele actiuni, aspecte si detalii care sa te ajute sa ai un an nou cat mai bun si cat mai productiv din toate punctele de vedere si, desigur, in mod special in ceea ce priveste relatia ta cu copilul tau/copiii tai.
Majoritatea persoanelor se grabesc sa se gandeasca la planurile pe 2019 si sa-si seteze obiective. Insa, primul pas pentru a avea un nou an cat mai bun este sa incheiem socotelile cu anul 2018.
Daca nu facem acest lucru, este ca si cum am vrea sa aducem mobila noua intr-un apartament complet mobilat deja, chiar daca mobila veche nu ne mai place. Pentru a face loc noului sa intre in viata noastra, e nevoie sa ne eliberam de ce este vechi si nu ne mai foloseste. E nevoie sa tragem niste concluzii, e nevoie sa facem ordine. Vom constata, poate, ca anumite lucruri au nevoie sa fie reparate, altele aruncate, iar altele pastrate, fie in forma in care sunt, fie imbunatatite.
Ce sa il inveti pe copil despre atasamentul fata de obiective
38 de lucruri care vor face ca anul viitor sa fie cel mai bun de pana acum
Iata cateva sugestii care sa te ajute sa iei maximum din anul care se incheie, astfel incat sa ai un an nou cat mai bun pentru tine:
1. Realizarile anului
Priveste in spate la cum s-au desfasurat ultimele 12 luni din viata ta, trage linia si vezi care sunt cele mai importante realizari ale tale. Pentru fiecare persoana cuvantul „realizare” poate avea o alta semnificatie si este in regula sa fie asa.
De asemenea, realizarile pot fi pe diferite planuri:
- pe plan material – mutarea intr-o locuinta noua, o achizitie importanta precum un autoturism, renovarea locuintei etc.
- pe plan profesional – un nou job, trecerea de la angajat la antreprenor, cresterea venitului, obtinerea unor studii, demararea unor proiecte noi etc.
- pe plan al relatiilor – imbunatatirea relatiei cu copilul, cu partenerul, cu parintii, regasirea unor prieteni vechi sau formarea unor noi relatii de prietenie
- pe planul dezvoltarii personale – dezvoltarea unor calitati si abilitati precum rabdarea, starea de prezenta, conectarea, perseverenta, finalizarea unor cursuri etc.
Incepe analiza anului care trece prin observarea realizarilor tale si prin a-ti acorda apreciere pentru toate lucrurile pe care ai reusit sa le faci.
Deseori, ne grabim sa ne uitam la ce nu am facut bine, la ce nu am reusit sa facem, la ce mai este de imbunatatit, astfel incat ajungem sa punem incontinuu presiune pe noi insine si asta nu ne ajuta. Poti alege, asadar, sa incepi prin a-ti acorda apreciere pentru ceea ce ai realizat.
Sfaturi de la psiholog: 6 paradoxuri pentru o viata in echilibru
Invata-l pe copil in noaptea de Revelion cum sa-si atinga obiectivele
2. Cine ai devenit in ultimul an?
Fiecare realizare, fiecare schimbare, fiecare experienta prin care trecem ne influenteaza viata, firea si ne schimba intr-un fel sau altul la nivel de identitate. Privind in spate la realizarile pe care le-ai avut, intreaba-te cine erai la inceputul anului 2018 si cine ai devenit pe parcurs? Cine esti acum? Te poti gandi la diferite roluri ale tale si ce au castigat ele in acest an.
3. Inchide situatiile care iti consuma energia
Trainerul Dragos Barbalata spunea intr-un email ca si-a petrecut sarbatorile de iarna de anul trecut in Italia, urmand niste cursuri, dintre care unul era dedicat reflectarii si introspectiei asupra lectiilor anului.
„Marele beneficiu al acestui curs este ca primim multe semne de la corp, situatii, persoane, incidente, insa pe care nu le bagam in seama si trec neobservate. Toate acestea ne aduc mesaje, pe care daca stim sa le interpretam, avem tot ceea ce ne trebuie pentru a lua cele mai bune decizii si sa avem claritate in ceea ce avem de facut in Noul An. Pe mine m-a ajutat enorm sa inchid multe situatii si lucruri care imi luau energia si sa ma focusez pe ce este cu adevarat important”, spune Dragos Barbalata.
Asadar, in aceste zile, poti face o lista cu situatiile care iti consuma energia. Majoritatea persoanelor care se simt lipsite de energie au maximum 1-2 consumatori mari de energie, la care se adauga multi alti consumatori mai mici. E important sa identifici marii consumatori de energie, care, de regula, sunt decizii neluate si amanate, anumite actiuni pe care nu ti le asumi si cu care te lupti sau conflictele interioare, in care lupta care are loc este o lupta intre tine si tine.
Identifica situatiile care iti consuma energia si inchide-le. Asta poate insemna sa-ti asumi ceva, sau sa ii spui unei persoane anumite lucruri dificil de comunicat, sau sa incepi un proces de terapie care sa te ajute sa aduci pacea in sufletul tau. Ai nevoie sa faci asta pentru a incepe noul an cat mai bine.
Dependenti de iubirea parintilor. Cum dorinta de a creste copii puternici si autonomi duce copiii in dependenta [VIDEO]
13 mituri moderne care distrug increderea mamicilor in ele insele + 3 recomandari de carte
4. Lectiile anului care se incheie
De multe ori, oamenii se lupta cu anumite situatii, pana in momentul in care reusesc sa inteleaga faptul ca acele situatii le-au adus, de fapt, lectii foarte valoroase. De aceea, o idee buna in aceasta perioada este sa extragi principalele lectii pe care le-ai invatat pe parcursul anului 2018. Ce ai invatat in acest an?
5. Ce imi aduce bucurie si implinire?
Intr-un email pe care l-am primit astazi, trainerul si autorul Daniel Zarnescu propune un exercitiu in care sa ne intrebam unde am simtit cea mai mare placere si implinire din tot ceea ce am facut pe parcursul anului? Unde ne-a fost cel mai usor si am avut cele mai bune rezultate? Care au fost activitatile in care am uitat cum trece timpul si nu am simtit ca depunem efort ca sa ne ducem treaba pana la capat?
Observa care sunt aceste situatii, ce iti aduce implinire din tot ceea ce faci.
Ai mai sus 5 idei pe care sa le folosesti pentru a incheia socotelile cu anul care se incheie. In articolul de maine, vom vorbi despre criteriile care sa te ajute sa faci o analiza a relatiei tale cu copilul, la final de an, pentru a obtine un tablou cat mai cuprinzator.
Vrei un copil mai linistit? Iata-l cum te ajuta tehnica mindfulness
Ce fel de intrebari sa-i pui copilului ca sa-l inveti sa gandeasca si sa gaseasca solutii
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!