În ce condiții se închid școlile și orele se desfășoară online
Școlile și grădinițele rămân deschise indiferent de incidența cazurilor de COVID din localitate. În cazul apariției unui caz de infectare, trece în online doar clasa în care învață elevul confirmat cu SARS-CoV2, se arată în Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, adoptat vineri seară.
Orele cu prezență fizică se reiau după o săptămână pentru elevii care au test COVID negativ și după 14 zile pentru elevii care nu sunt testați, transmite Digi24.ro.
În cazul în care se ajunge la suspendarea cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică în întreaga unitate de învățământ, pentru o perioada de 14 zile.
Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
Elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
Nu se vor prezenta la ore:
- cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu
- cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 și se află în carantină la domiciliu sau instituţionalizată
- cei care au fost testați și asteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care prezintă simptome, care a fost testată și care așteaptă rezultatele
În ce condiții pot fi scutiți elevii de prezența fizică la școală
Ordinul miniștrilor stabilește că pot fi scutiți de prezența fizică la ore elevii care fac parte dintr-o grupă de risc precum:
- cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe
- boli cardiovasculare
- obezitate severă
- diabet zaharat tip I
- boli inflamatorii
- boli imune sau autoimune
- boli rare
- boli ereditare de metabolism
- dizabilităţi
- tratament imunosupresiv
- alte afecţiuni cronice
În cazul acestor elevi, este necear avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi acordul scris al părinţilor.
Același lucru este valabil și pentru elevii vaccinați.
De asemenea, pot fi scutiți și copiii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare).
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!