Fiecare etapa a dezvoltarii copilului este necesara si contribuie la buna crestere, de aceea se recomanda respectarea ritmului propriu al fiecarui copil, fara ca noi sa incercam sa grabim cumva acest proces.

De exemplu, atunci cand vine vorba despre mersul de-a busilea al copilului, cateodata parintii isi doresc sa stimuleze copilul si atunci pot sa incerce sa il “ajute”sa  treaca direct la mers.

Specialistii nu recomanda acest lucru, deoarece mersul de-a busilea in aceasta maniera are efecte pozitive, printre care:

  • Tonifierea si intarirea musculaturii, care mai tarziu vor ajuta copilul sa stea drept si sa mearga;
  • Dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale;
  • Folosirea simtului tactil si descoperirea mediului in care traieste;
  • Dezvoltarea unei mai bune vizualizari;
  • Imbunatarirea coordonarii mana-gura, a aprecierii distantelor etc.;
  • Incepe sa capete autonomie, deoarece de acum poate sa plece singur de langa parinti, poate sa exploreze locuri noi din mediul inconjurator, poate sa se intoarca etc.

Exista, insa, copii care nu merg de-a busilea, si care trec direct la mers. Acestora le va fi mai dificil, deoarece nu stiu ce se intampla atunci cand, de exemplu isi pierd echilibrul si cad.

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare, in functie de varsta

Somnul la copii – cate ore ar trebui sa doarma in functie de varsta?

Pentru ei este o situatie noua, nu stiu cum sa controleze spatiul atunci cand sunt jos. Unii dintre ei cad, plang si asteapta pana cand cineva vine si ii pozitioneaza din nou in picioare. Fiecare copil este o entitate individuala si se dezvolta in ritmul lui, de aceea este nevoie sa fim atenti la nevoile copilului, sa nu il grabim atunci cand ii ia mai mult pana trece de o etapa sau sa consideram ca daca nu trece prin toate etapele este ceva gresit.

Unii copii pot sa treaca peste etapa mersului de-a busilea din cauza faptului ca nu sunt incurajati sa faca acest lucru, din varii motive: teama de a nu se lovi, din faptul ca in spatiul unde merge este frig, ca nu este sigur si curat etc.

In aceasta etapa este esential sa fim alaturi, sa ii aratam copilului prin propriul exemplu cum este sa stai pe jos, sa exploram cu el mediul, sa fim impreuna, pentru a il stimula si a il motiva sa experimenteze incetul cu incetul, sa isi doreasca sa faca el singur acest lucru.

Alti copii nu merg de-a busilea deoarece sunt stimulati sa mearga direct in picioare, fie ca sunt pusi in premergator, fie ca sunt tinuti de maini si plimbati pana ajung ei singuri sa se deplaseze.

Cu totii observam faptul ca in prezent copiii se dezvolta si asimileaza totul mult mai repede decat am facut-o noi, tocmai de aceea se recomanda sa nu grabim si noi intregul proces de crestere, sa respectam etapele normale ale dezvoltarii, pe toate planurile.

Sa nu invatam copiii sa mearga daca ei nu sunt inca pregatiti, sa ii lasam mai intai sa descopere lumea care ii inconjoara prin mersul de-a busilea.

Tine de noi ca parinti sa ne bucuram si sa traim alaturi de copii fiecare etapa din viata lor, chiar daca una ni se pare mai dificila si am dori sa dureze mai putin, esential este ca dezvoltarea lor sa se realizeze corespunzator.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit