Greseli pe care parintii le fac zilnic si solutii concrete pentru a le evita
Vrei sa fii cel mai bun parinte pentru copilul tau. Asa ca citesti carti, articole si ceri sfatul altor parinti. Sunt momente in care ai senzatia ca stapanesti toata arta si maiestria cresterii unui copil. Apoi, insa, peste zi, te trezesti in diferite situatii care te dau peste cap si realizezi ca faci greseli despre care erai sigur ca le vei evita.
Una dintre greselile frecvente: Uiti sa-i mai reamintesti celui mic regulile
Mergi cu copilul la cumparaturi inca de cand era bebelus. Pe atunci era foarte usor. Il tineai intr-un Wrap (elastic sau tesut), Sling (fix sau cu inele), Mei Tai sau un Soft Structured Carrier, ori in carucior, iti faceai cumparaturile rapid si plecai acasa. Cand copilul este mai mare si merge singur, incepi sa ii explici acele reguli, despre care ai citit in cele mai bune carti de parenting, si al carui rol este ca cel mic sa inteleaga sa nu ia produse de pe raft, ori sa nu fuga de langa tine, sa inteleaga treaba cu jucariile noi si faptul ca nu veti cumpara mereu ceva pentru el etc.
Toate lucrurile decurg perfect atunci cand mergi cu copilul la cumparaturi si te simti chiar norocoasa. Apoi, copilul creste. Tu ai senzatia ca el isi aduce aminte de regulile pe care i le-ai spus acum cateva luni. Copilul, insa, se schimba: intelege altfel, percepe lumea si tentatiile diferit, isi exerseaza si forteaza, chiar limitele, doreste tot mai mult. Si nu intelegi cum, dintr-un copil linistit alaturi de care te plimbai printre rafturile de jucarii fara nicio grija, acum plange si face crize in magazin.
Adevarul este ca supermarketul nu este cel mai bun prieten al parintilor: dulciuri si alte tentatii sunt asezate intentionat la nivelul copiilor, pentru ca acestia sa le vada. La casa, atunci cand trebuie sa pui produsele pe banda, sa le asezi apoi in sacosa, sa platesti, este cel mai greu: copilul vede ciocolatele, bomboane colorate, gume de mestecat, dropsuri, napolitate si multe alte tentatii.
Greseala: multi parinti cedeaza in fata rugamintilor sau tipetelor copilului, pentru ca trebuie sa jongleze cu portofelul si cumparaturile. Insa, daca cedezi, il inveti pe copil o noua strategie prin care sa obtina rapid lucruri cu care, in mod normal, nu esti de acord. Si va continua sa o foloseasca de fiecare data, pentru ca va sti ca are de castigat.
AFLA pe pagina urmatoare care este solutia:
Ce poti face? Pentru a evita aceste situatii, poti folosi unul dintre aceste sfaturi:
Reaminteste copilului regulile. Chiar daca i le-ai spus acum 6 luni si totul a mers foarte bine o perioada, nu ezita sa i le reamintesti; Inainte sa plecati la cumparaturi, ai grija sa fiti amandoi mancati. Pe tine te va ajuta pentru ca vei avea mai multa rabdare, el se va simti mai putin interesat de produsele din magazin; Pune copilul in carutul de cumparaturi. Asa va veti deplasa mai repede si va ajunge mai greu la micile tentatii. La casa, il poti ruga sa puna produsele din carut pe banda. Il tii ocupat si distrat, iar copilul nu va avea timp sa vada toate tentatiile dulci din jurul sau, in minutele in care tu pui produsele pe banda, apoi in sacose si pana platesti. Iar copiilor le place sa ii implici in activitati ale „oamenilor mari”; Foloseste pe cat posibil serviciile de livrare la domiciliu, pentru ca sunt hypermarket-uri care iti permit sa faci cumparaturi online.
Cu copilul la cumparaturi. 15 reguli de aur pentru parinti
„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
Nu respecti regulile si limitele pe care chiar tu le-ai stabilit
Daca ai reguli pentru copil, dar tu nu le respecti, de ce sa ai pretentia de la copil sa le respecte? Din moment ce ai stabilit reguli, ai grija sa fii consecvent. Copilul va specula orice moment. Si nu pentru ca este rasfatat, ori vrea deliberat sa te manipuleze. Este normal pentru un copil sa incerce sa obtina ceea ce vrea si sa incerce sa forteze regulile.
Greseala: Esti mult prea restrictiv si din cauza numeroaselor reguli, impuse pentru orice lucru nesemnificativ, iti vine si tie dificil sa le respecti pe toate. Sau nu ai reguli, iar copilul nu stie care sunt limitele, astfel ca incearca sa faca tot ce doreste, iar tu te trezesti spunandu-i „Nu!” la fiecare 10 minute.
Ce poti face? Stabileste comportamente ce conduc la consecinte: comportament agresiv, actiuni care il pun pe copil in pericol etc. Spune-i copilului ce se intampla atunci cand recurge la aceste comportamente sau actiuni si ca vor fi consecinte daca le va face deliberat. Daca nu esti consecvent copilul va profita si va prelua controlul.
Una dintre greselile frecvente de parenting: Nu iti place atunci cand altii iti critica puiul
Atunci cand altii spun lucruri negative despre copilul tau ai tendinta de a-i lua apararea. Nu conteaza daca este bunica, bona sau educatoarea. Insa, trebuie sa te gandesti la faptul ca nu esti singurul caruia ii pasa de copil. Fii deschis la opiniile altora si incearca sa vezi lucrurile obiectiv.
Greseala: atunci cand altcineva spune lucruri negative despre comportamentul copilului tau iei lucrurile personal si te gandesti ca este o critica la adresa ta. Astfel ca ignori ceea ce auzi.
Ce poti face? Evalueaza, in primul rand, statutul persoanei care face afirmatiile si relatia ta cu aceasta. Sigur nu vei asculta opinia unui strain din parc, insa, poate ai face bine sa reconsideri ceea ce spune bunica, bona sau educatoarea copilului tau. Aceste persoane iti cunosc copilul si pot trage un semnal de alarma atunci cand observa o schimbare de comportament. Si incearca sa nu iei lucrurile personal sau, daca o faci, treci peste asta si vezi tabloul complet al situatiei.
Top carti pentru copii. Cele mai bune si mai ieftine carti pentru copii intre 2 – 5 ani
Nu ignora si aceasta greseala pe care multi parinti o fac: Nu esti intelegator si empatic fata de problemele copilului
La cate probleme ai si la stresul zilnic, este de inteles daca ai uneori tendinta e a minimiza problemele copilului legate de micul sau univers: scoala si prietenii. Insa, trebuie sa iti aduci aminte de perioada copilariei tale, cand, daca te certai cu cea mai buna prietena, ori daca parintii nu iti cumparau un joc anume pe care il aveau toti ceilalti prieteni aveai senzatia ca este sfarsitul lumii. Copiii au, oricum, tentinda de a dramatiza.
Greseala: nu ai o comunicare cu copilul, il repezi imediat ce a inceput sa iti povesteasca, ori ii oferi un raspuns repezit, lispit de intelegere si compasiune. In felul acesta iti indepartezi copilul si daca nu ti se pare mare lucru daca ai un copil de 5-6 ani, ar trebui sa te gandesti ca lipsa comunicarii va ridica o problema majora atunci cand copilul va mai creste si va fi adolescent.
Ce poti face? Cand copilul se enerveaza, cand are crize de plans, ori are o schimbare brusca de comportament (este violent, devine introvertit etc) descopera motivul! Cand isi doreste ceva cu disperare, alegeti impreuna o solutie. Nu-l refuza pe motiv ca este prea scump, ajuta-l sa stranga banii. Nu pune capat crizei de plans spunandu-i ca este prea mare sa se smiorcaie! Nu-i spune ca a devenit un copil rau pentru ca este dintr-o data violent! Nu-l face prostut daca nu are curaj sa faca ceva, ori pentru ca sta pe margine! Afla motivul. Ceea ce te poate ajuta este ascultarea activa, iar una dintre lecturile recomandate – ideale pentru parinti cu copii intre 3 si 17 ani este Parintele Eficient, de Thomas Gordon.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!