Glicerina, arome artificiale si zahar in exces. Cerealele pentru micul dejun, o bomba alimentara pentru copii

[ad#co-2] Principalele motive pentru care tot mai multi copii sunt obezi sunt dietele nesanatoase, in combinatie cu lipsa activitatii fizice, sau altfel spus, un dezechilibru intre aportul caloric si caloriile consumate. Cu cat acest dezechilibru are loc pe o perioada mai mare de timp, cu atat creste riscul aparitiei obezitatii, se arată în comunicatul APC Romania.

elefant.ro

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

  • Dereglarea metabolismului calciului: copii se imbolnavesc si au dintii stricati prea devreme. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele) reprezinta cauza princiapa in aparitia cariilor.
  • Obezitatea este cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar. Consumul de zahar in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei.
  • Diabetul poate aparea atunci cand consumul de zahar si de produse zaharoase afecteaza cu timpul pancreasul, care este epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza si nu mai functioneaza normal.

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul

Zaharul „ascuns”

Un lucru foarte grav este faptul ca o parte din zaharul din alimente este „ascuns”, putand fi gasit in diverse sortimente de mancare, inclusiv in mancarurile pentru copii.

De aceea, este foarte important sa citesti etichetele produselor, pentru a studia continutul de zahar. Desi pe etichetele unor produse, sucuri sau cereale scrie „natural”, acest lucru nu este adevarat de cele mai multe ori. Ingrediente precum fructoza din sirop de porumb, folosite ca indulcitori, fac din produsele „naturale” adevarate bombe in alimentatia copiilor. Alte ingrediente in care este „ascuns” zaharul sunt: fructoza, siropul de malt, extractul de malt, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava.

Copilul refuza sa manance? Iata o solutie sigura ca sa-l faci sa guste mancarea

4 motive pentru care copilul nu vrea să învețe

Iata cateva afectiuni cauzate de consumul excesiv de zahar:

  • osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului
  • scaderea imunitatii
  • cancer, in special de colon
  • gastrita
  • colita de fermentatie
  • tulburari de ciclu menstrual la femei
  • alergii
  • scleroza
  • reumatism
  • anemie
  • cardiopatii
  • astenie
  • sinuzita
  • rinita

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc.).

Cei mai mari dusmani in relatia dintre mine si copilul meu. Si cum invatam impreuna sa-i controlam

Comunicarea cu copilul. 6 tehnici prin care sa devii parintele caruia copilul ii spune tot

Aditivi alimentari

In cele 73 de produse analizate specialistii APC Romania au identificat 13 aditivi alimentari: fosfati de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroza, mono si digliceride ale acizilor grasi, caramel, fosfat tricalcic, glicerina, guma arabica, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine si acid ascorbic.

E 120 – Carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

answear.ro

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul acestuia nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E 170 – carbonatul de calciu folosit ca  regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator si colorant. Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. Poate cauza hipercalcemie, manifestata prin voma, dureri abdominale, stare mentala alterata, iar pe termen lung genereaza probleme renale.

E 220 – dioxidul de sulf folosit ca si conservant. Incetineste asimilarea vitaminei B1, poate produce dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale. Produce „astmul de sulfit” la persoanele sensibile.

E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile. Doza zilnica acceptabila este de pana la 0.7 mg per kg de masa corporala.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi.

E330 – acid citric – Este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E339 – fosfatii de sodiu folositi ca antioxidant natural mineral. Poate cauza alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol.

E341 – fosfat monocalcic se foloseste ca agent de solidificare. Poate provoca flatulenta.

Copilul ca o oglinda. Legatura dintre neincrederea in sine a parintelui si nefericirea copilului

Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile

E341(iii) – fosfatul tricalcic se foloseste ca agent de reglare a aciditatii, agent de intarire, agent de afanare si antiaglomerant. Poate cauza reactii alergice, tulburari ale tranzitului intestinal, oboseala, dureri de cap, oase si muschi.

E414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast. Nu se recomanda consumul frecvent.

E422 – glicerina sau glicerolul se foloseste ca umectant cu rol in pastrarea hidratarii cerealelor pentru a mentine in mod artificial prospetimea acestora. In industria alimentara, E422 este folosit si ca indulcitor, conservant si agent de ingrosare. Consumul de glicerol sau de alimente ce il contin poate produce dureri de cap, ameteala, balonare, greata, sete si diaree.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi – Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina.

E 1200 – polidextroza este folosita ca agent de incarcare, corector de umiditate, ameliorator de textura, artificial. Poate avea efect laxativ. Interzis in hrana copiilor mici.

[ad#co-3]

Citeste, pe pagina 3 a articolului, ce spun specialistii despre cerealele pe care le consuma copiii la micul dejun. Afla cum alegi cele mai bune cereale pentru copilul tau.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close